Ορισμένες σκέψεις με αφορμή την επίσκεψη Σκουρλέτη στη Μόσχα

© AFP 2022 / Angelos TzortzinisΟ υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης - Sputnik Ελλάδα
Ο Έλληνας υπουργός χωρίς περιττό θόρυβο, ουσιαστικά επανέφερε στη συζήτηση με το Ρώσο υπουργό έκτακτων αναγκών το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα εναέρια μέσα για καταπολέμηση πυρκαγιών και διέγνωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να προσφέρει τέτοια βοήθεια.

Θέματα πολιτικής προστασίας είχε, κατά κύριο λόγο, στην ατζέντα του ο υπουργός εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα στις 14-15 Φεβρουαρίου. Επίσκεψη και θεματολογία δεν είναι από αυτά που γίνονται πρωτοσέλιδα, πόσω δε εν μέσω έξαρσης στα ελληνοτουρκικά…

Και όμως, μπορεί να διακρίνει κανείς ωρισμένα στοιχεία που έχουν πολύ ενδιαφέρον όπως η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της μόνιμης σχεδόν καλοκαιρινής απειλής από τις πυρκαγιές. Ο Έλληνας υπουργός χωρίς περιττό θόρυβο, ουσιαστικά επανέφερε στη συζήτηση με το Ρώσο υπουργό έκτακτων αναγκών το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χώρα εναέρια μέσα για καταπολέμηση πυρκαγιών και διέγνωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να προσφέρει τέτοια βοήθεια.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην οποία μετείχε και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, έμεινε εντυπωσιασμένη από το τεχνολογικό επίπεδο οργάνωσης του Κέντρου Διαχείρησης των κρίσεων. Η ουσία των διαπραγματεύσεων δεν ήταν — μόνο — «η χρήση ρωσικής βοήθειας με τη μορφή παροχής αεροσκαφών Be-200», αλλά το πλέγμα των δυνατοτήτων με το οποίο μπορεί να συνδράμει η Μόσχα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που συχνά — πυκνά βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα τους θερινούς μήνες.

Στην τραγική εκείνη κατάσταση του 2007, όταν καιγόταν η Πελοπόννησος και όχι μόνο, όταν οι καπνοί από τις πυρκαγιές έφθασαν ως τη Βόρεια Αφρική, όπως κατέγραψε από το διάστημα ο ελληνικής καταγωγής ρώσος κοσμοναύτης, Φιόντορ Γιουρτσίχιν, η Ρωσία συνέβαλλε σε βοήθεια με ότι μέσα μπορούσε. Αν και βρέθηκαν «περισπούδαστοι καλοθελητές» που έσπευσαν να απαξιώσουν τα γιγάντια ρωσικά αμφίβια που σήκωναν 40 τόννους νερό κάθε φορά, ως ακατάλληλα!

Λες και ετοιμαζόταν κάποιος να κάνει ρίψεις από το Be-200, σε… κατοικημένες περιοχές!

Πέρα όμως από τα θέματα πολιτικής προστασίας που πρέπει να εργαζόμαστε στη βάση του «καλού νοικοκύρη που πριν πεινάσει μαγειρεύει», ο Έλληνας υπουργός, «ξώφαλτσα» γιατί δεν είναι θέμα της της άμεσης αρμοδιότητας του, έθιξε και το γεγονός της επετείου των 190 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, που συμπληρώνονται φέτος.

Προφανώς για να βρει την ευκαιρία να μιλήσει για τη σχέση που είναι διαχρονική και αντέχει μέσα στο χρόνο. Σε μια περίοδο που επικρατεί μια κάποια «άπνοια» στις διμερείς σχέσεις φαίνεται πως στην Αθήνα αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι η απότομη γραμμή πλεύσης το τελευταίο διάστημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Η πιστοποίηση ότι «στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα και η Ρωσία και ο καθένας είναι αναγκασμένος να κινείται με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς και τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε συγκυρία…», βγάζει μάτι ότι είναι μια μονόπλευρη θεώρηση.

Έτσι καταφεύγουμε στις εκφράσεις περί «αντοχής της διαχρονικής σχέσης» με εκείνους που αναγνώρισαν ντε-φάκτο την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους πριν από 190 χρόνια, πριν καν την επίσημη αναγνώριση από τη «Λίγκα των Εθνών», δίνοντας την ευλογία να έρθει από κεί και να αναλάβει ως πρώτος κυβερνήτης ο διπλωμάτης, Ιωάννης Καποδίστριας, που έδινε νωρίτερα μάχες κατά του Μέτερνιχ και των ιδεών του ότι «οι Βαλκάνιοι δεν δικαιούνται να έχουν ανεξαρτησία».

Για το πως «έπεσε» ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο και ποιοί όπλισαν το ελληνικό χέρι που τον δολοφόνησε θα ήταν φρόνιμο να το επαναφέρουν στη μνήμη τους εκείνοι που αναφέρονται, ελαφρά τη καρδία και με το αζημίωτο (!) στο «ξανθόν γένος που έχει επιλέξει το μισοφέγγαρο», εναποθέτοντας τη «σωτηρία» της χώρας σήμερα σε «ηρωικά"» ταξίδια πρέσβεων ένθεν και εκείθεν του Αιγαίου πελάγους!

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала