Τελικά θέλουμε Ρώσους τουρίστες ή όχι;

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗ Οία στη Σαντορίνη
Η Οία στη Σαντορίνη - Sputnik Ελλάδα
Η Τράπεζα της Ελλάδας, ωσάν να διαθέτει ένα μαγικό ραβδί, χονδρικά, πιστώνει τον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν τουλάχιστον 15 ελληνικούς προορισμούς, στις ΗΠΑ.

Μέσα στον Φεβρουάριο ολοκληρώνονται, συνήθως, τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αναφορικά με την τουριστική κίνηση του περασμένου χρόνου.

Κάνοντας «ταμείο» από τη Ρωσία για το 2017, έχουμε τα παρακάτω στοιχεία: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετρώντας προφανώς διαβατήρια στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τις αφίξεις, κλείνει το 2017 με αφίξεις από τη Ρωσία, 844.156, που καταγράφει αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2016.

Υπάρχει άλλη μια χώρα, εκτός Ε.Ε., που ενδιαφέρει τουριστικά την Ελλάδα και γράφονται πολλά το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ. Είναι λογικό να ενδιαφέρει αφού όσοι έχουν εμπειρία της τουριστικής αγοράς γνωρίζουν ότι Αμερικανοί αλλά και Ρώσοι πολίτες όταν και όπου ταξιδεύουν, κυρίως για τουρισμό, ξοδεύουν πάνω από το μέσο όρο των τουριστών από το σύνολο των Ευρωπαίων. Άρα, καλώς να έρχεστε, θα ήταν η φιλόξενη παρότρυνση.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία της ΥΠΑ, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το 2017 ανέρχονται στις 616.649, αύξηση 9,2% σε σχέση με το 2016.

Ας πάμε τώρα στα αποκαλούμενα «στατιστικά στοιχεία» της Τράπεζας της Ελλάδας. Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26.02.2017: αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 589 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,1% και διαμορφώθηκε στις 865 χιλ. ταξιδιώτες.

Δυο ελληνικές πηγές λοιπόν, υποτίθεται από τις πιο σοβαρές (τουλάχιστον η πρώτη είναι και η καθ´ύλιν αρμόδια για τις μετρήσεις), δίνουν νούμερα που η αναντιστοιχία ανεβαίνει στις 500 χιλ. Τα στατιστικά της Κ.Τ. μειώνουν τον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών κατά 255 χιλ. αυξάνουν δε τον αριθμό των Αμερικανών επισκεπτών κατά… 249 χιλ!

Με άλλα λόγια η Τράπεζα της Ελλάδας, ωσάν να διαθέτει ένα μαγικό ραβδί, χονδρικά, πιστώνει τον αριθμό των Ρώσων ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν τουλάχιστον 15 ελληνικούς προορισμούς, στις ΗΠΑ, και των Αμερικανών που αφίχθησαν μόνο στο Διεθνή αερολιμένα Αθηνών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΥΠΑ, στη Ρωσία!

Γιατί γίνεται αυτό; Είναι ένα πελώριο ερωτηματικό που πλανάται εδώ και δυο χρόνια που η Τ.Ε. δίνει ανάλογα «στατιστικά στοιχεία»… Αλήθεια, από που τα αντλεί; Στο ερώτημα αυτό μέχρι τώρα δεν απαντά ούτε και σε υπεύθυνους κυβερνητικούς φορείς που έχουν αρμοδιότητα για τον τουρισμό!

Αυτά τα «στοιχεία» έδωσαν τροφή στη δημοσιογραφική αδελφότητα να αναφέρεται σε αναλύσεις περί του τουρισμού, ότι για την πολύ καλή προοπτική που διαγράφεται για το 2018, «το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Ρώσους επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν τα τουρκικά παράλια». Για να πιστοποιήσει το λογικό του ερωτήματος η συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου δίνει «στοιχεία» της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας EMISS, ότι το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 11η θέση των προορισμών που επέλεξαν οι Ρώσοι, «ενώ η ζήτηση για την Τουρκία εκτοξεύτηκε»!

Ως «συντριπτική» και ανησυχητική, εννοείται, απόδειξη ότι με τους Ρώσους δεν πάνε καλά τα πράγματα ούτε στον τουρισμό (!), φέρνει το νούμερο 589 χιλ. της Κ.Τ.!

Αλλά αφού θέλουν κάποιοι να παίζουν με τα «στοιχεία», ας παίξουμε: σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, αυτής που αναφέρεται με τα αγγλικά αρχικά της, EMISS, και με βάση ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι και το Σεπτέμβριο 2017, η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση στον πίνακα των προτιμήσεων. Προηγούνται η Τουρκία, η Φινλανδία, η Κίνα, η Εσθονία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ισπανία… Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα του τουρισμού όχι μόνο από τα «στατιστικά» της Τράπεζας Ελλάδας, κατανοούν ότι Εσθονία και Πολωνία δεν αποτελούν παρά την «είσοδο» εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων πολιτών στη ζώνη του Σένγκεν. Ακούγεται ως ανέκδοτο να πιστέψει κανείς ότι πάνε 1,3 εκ. Ρώσοι διακοπές στην… Εσθονία! Επίσης η Φινλανδία αποτελεί ειδική περίπτωση και ουδόλως μπορεί κανείς να τη θεωρήσει «ανταγωνιστική» στον ελληνικό τουρισμό. Οι Ρώσοι των βόρειων περιοχών που συνορεύουν με τη Φινλανδία έχουν εύκολη πρόσβαση στην απόκτηση βίζας υπό την προϋπόθεση ότι θα μπαινοβγαίνουν μερικές φορές το χρόνο έστω και για μια- δυο μέρες. Τούτων δεδομένων λοιπόν, η Ελλάδα με τις 792 χιλ. Ρώσους επισκέπτες στο εννιάμηνο του 2017, είναι στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων, δυο μόλις χιλιάδες λιγότερες από την Ισπανία, αφήνοντας στην έκτη θέση την Ιταλία και στην έβδομη την Κύπρο.

Όσον αφορά την Τουρκία. Με εξαίρεση το 2016, οπότε επήλθε ρήξη στις σχέσεις Μόσχας — Άγκυρας λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά πολεμικά και επιβολή κυρώσεων, δημιουργήθηκε μια αναταραχή στην τουριστική αγορά. Η πολιτική κατάσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές εξομαλύνθηκε μετά τη δημόσια συγνώμη του προέδρου Ερντογάν και το 2017 η κίνηση του μαζικού και σχετικά φθηνού ρωσικού τουρισμού προς Τουρκία επανήλθε σε «φυσιολογικά» πλαίσια, γύρω στα τέσσερα εκ.! Ας μην ξεχνάμε ότι και πριν το 2016 η επισκεψιμότητα της Τουρκίας από τη Ρωσία ήταν σε ανάλογα επίπεδα, αυτό δεν εμπόδισε τον ελληνικό τουρισμό να «πιάσει» το νούμερο 1,300 χιλ. Ρώσους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2013!

Το μεγάλο θέμα της ερχόμενης σεζόν είναι το συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα από τη Ρωσία προς πολλούς προορισμούς στο εξωτερικό και η σοβαρή έλλειψη αεροσκαφών μεταφοράς. Αυτό, σύμφωνα με εκπροσώπους της ρωσικής τουριστικής αγοράς, βοηθάει τα πολύ μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα που διαθέτουν και αεροσκάφη, σε βάρος των μικρών γραφείων που αγωνίζονται να βρουν εισιτήρια για τους, οικονομικά, καλούς πελάτες τους. Και, φυσικά, είναι και προς όφελος της Τουρκίας, ως προορισμού, αφού, ως γνωστόν, η τουρκική κυβέρνηση επιδοτεί τα γραφεία εκείνα που βάζουν ειδικές πτήσεις τσάρτερ…

Και ακόμα, κάποιοι κάνουν, όπως είναι λογικό, τις πρώτες προβλέψεις με βάση τις προκαταρκτικές κρατήσεις. Ωστόσο, όπως εξηγεί εκπρόσωπος της Ένωσης τουριστικών πρακτορείων Ρωσίας (ΑΤΟΡ), «όσο πιο ψηλά είναι οι προκαταρκτικές κρατήσεις τόσο πιο χαμηλά βρίσκονται οι ρεαλιστικές κρατήσεις αργότερα…». Όλο και περισσότεροι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα το καλοκαίρι σπεύδουν να κλείσουν εισιτήρια με τις πτήσεις των εταιριών που κάνουν τις πτήσεις τους όλο το χρόνο, πέρα από τα τσάρτερ, ας είναι και λίγο πιο ακριβές. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο «πορτοφολιού» ο πελάτης αυτός είναι πιο ευκατάστατος. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Αφού είναι έτσι τότε προς τι η αλχημεία με τα νούμερα όχι μόνο των αφίξεων που εύκολα ανατρέπονται από την ίδια τη ζωή, αλλά και με τα ποσά που ξοδεύουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα που και εδώ η Τ.Ε., τα δίνει επίσης μείον.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για το συσχετισμό ταξιδιωτών — εξόδων. Το πρώτο εννιάμηνο 2017 ο αριθμός των Ρώσων που ταξίδεψε στο εξωτερικό πλησίασε τα 30 εκ. και ξόδεψαν γύρω στο 30% περισσότερα χρήματα από ότι το 2016. Τότε είχαν ξοδευτεί 24 δισ. δολάρια. Χονδρικά, τα στοιχεία του Π.Ο.Τ πιστοποιούν ότι στατιστικά ο κάθε Ρώσος ξοδεύει γύρω στα 1000 ευρώ κατά τις διακοπές του. Αν είναι έτσι και αν οι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2017 πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο ΕΟΤ, τότε είναι ακόμα πιο πελώριο το ερωτηματικό που δημιουργείται με τα «στατιστικά» της Τράπεζας Ελλάδας. Εκεί στον Οργανισμό του οποίου ηγείται ακόμα ο Γ. Στουρνάρας ας απαντήσουν: θέλουμε, πράγματι ή όχι τους Ρώσους τουρίστες;

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала