Ρωσία, ρεκόρ εξαγωγών και σε αγροτικά!

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑγροτικές εργασίες στο Τσελιάμπινσκ
Αγροτικές εργασίες στο Τσελιάμπινσκ - Sputnik Ελλάδα
Πέρα από τα σιτηρά που η Ρωσία πάντα - στις Νότιες περιοχές της κυρίως - ήταν δυνατή, σε μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα έκανε άλματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την επιβολή των αντί ρωσικών κυρώσεων και τα αντίμετρα που αναγκάστηκε να πάρει.

Από τις αρχές του χρόνου τόσο το όργανο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, The Wall Street Journal,όσο και το αμερικανικό Bloomberg, προφανώς κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία αναγνώριζαν πως η Ρωσία το 2017 γίνεται ξανά «αγροτική υπερδύναμη» όσον αφορά τουλάχιστον την παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών! Και μάλιστα τότε είχε γίνει γνωστή η είδηση ότι από τις αρχές του 2018 η Ένωση Σιτοπαραγωγών των ΗΠΑ έκλεισε το γραφείο αντιπροσωπείας της στο Κάιρο!

Αναφέρουμε τις δυο αυτές πηγές διότι για πολλούς στη Δύση, κυρίως στο χώρο του μπίζνες, είδηση είναι ότι γράφεται εκεί… Αλλά και διότι τα αναγραφόμενα έχουν άμεση επίδραση στα χρηματιστήρια. Τούτων, λοιπόν, δεδομένων ας δούμε στη συνέχεια πιο λεπτομερή στοιχεία περί εντυπωσιακής αύξησης των εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου αγροτικής οικονομίας.

Οι εξαγωγές προϊόντων διατροφής και πρώτων υλών σε σιτηρά αυξήθηκαν το 2017 κατά 21,1% σε σχέση με το 2016 και έφεραν εισροή συναλλάγματος στη χώρα, 20,7 δις δολάρια. Οι ειδικοί σε θέματα αγροτικής οικονομίας εκτιμούν πως στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν ακόμα κατά μιάμιση φορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Διεθνούς Εμπορίου οι εξαγωγές σε μεγέθη ανήλθαν στους 65,2 τόννους ή 20,8% πιο ψηλά από το 2016.

Οι βασικοί αγοραστές ρωσικών αγροτικών προϊόντων είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία (1,78 δις δολάρια η καθεμία), η Κίνα (1,7 δις), η Νότια Κορέα (1,46 δις).

Στην εσωτερική ρωσική αγορά το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας διαπιστώνει πλεόνασμα παραγωγής μιας σειράς αγροτικών προϊόντων. Είναι γνωστό ότι το Κρεμλίνο έχει θέσει κατώτερα όρια μεγεθών παραγωγής τα οποία είναι αναγκαία για τη καταναλωτική ασφάλεια της χώρας, για να μην εξαρτάται από τις όποιες εισαγωγές. Τώρα λοιπόν, πλεόνασμα δείχνουν το 2017 οι παραγωγές σιτηρών, ζάχαρης, σπορέλαιου, πατάτας, κρεατικών…. Αφού υπάρχει πλεόνασμα αυτό μπορεί να εξαχθεί, ώστε να μην πέφτει και η τελική τιμή του προϊόντος στην εσωτερική αγορά. Στα απόλυτα επίπεδα της αυτάρκειας πλησιάζει και η παραγωγή γαλακτοκομικών, αυγών και πουλερικών.

Πέρα από τα σιτηρά που η Ρωσία πάντα — στις Νότιες περιοχές της κυρίως — ήταν δυνατή, σε μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα έκανε άλματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την επιβολή των αντί ρωσικών κυρώσεων και τα αντίμετρα που αναγκάστηκε να πάρει. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι εκείνοι που το 2014-2015 διακήρυτταν πως «θα διαλύσουν τη ρωσική οικονομία» και θα αναγκάσουν τη Μόσχα να δεχτεί τους όρους της δίκης τους πολιτικής τώρα αναζητούσαν τρόπους άρσης των κυρώσεων αν και δεν το εκφράζουν ακόμα δημόσια. Να ένα παράδειγμα: Στέλεχος γνωστής γερμανικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία επι πολλά χρόνια, έλεγε πρόσφατα πως ενώ πριν από τρία χρόνια η κεντρική διοίκηση από τη Γερμανία τους είχε απαγορεύσει να δουλεύουν με την Κριμαία, «από φέτος αρχίσαμε να δουλεύουμε, βέβαια χωρίς τυμπανοκρουσίες…» Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτονται τη Ρωσία αναζητούν τρόπους αποφυγής των απαντητικών κυρώσεων. «Ας μας κάνουν άρση απαγόρευσης σε δυο-τρεις κωδικούς φρούτων, σε ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια σε ένδειξη καλής θέλησης…», έλεγε με απογοήτευση κυβερνητικός παράγων, εξηγώντας ταυτόχρονα το σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κυβερνητικά στελέχη της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας κ.α.

Προς το παρόν η θέση της Μόσχας στο ζήτημα αυτό είναι σαφής: Δεν είχαμε εμείς την πρωτοβουλία κυρώσεων αλλά η Ε.Ε. Εκείνοι ας πάρουν την πρωτοβουλία της άρσης αυτών και… βλέπουμε!

Πάντως, οι εκπρόσωποι του αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας σε κάθε ευκαιρία καλούν τον πρόεδρο Πούτιν να μην πάει σε άρση των κυρώσεων αφού η εσωτερική παραγωγή της πλειοψηφίας των αγροτικών προϊόντων έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά, χρειάζεται ωστόσο, κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα και να γίνουν τα προϊόντα ανταγωνιστικά με τα εισαγώμενα. Το πολύ σημαντικό για τη Ρωσία είναι η επαναφορά της επάρκειας εσωτερικής παραγωγής στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τονίζουν οι αναλυτές και θυμίζουν τα δίσεκτα χρόνια της πρώτης δεκαετίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όταν η χώρα εισήγαγε μέχρι και το 60% μιας σειράς ειδών πρώτης ανάγκης. Και το έκανε παίρνοντας δάνεια από το Δ.Ν.Τ που τα έδινε με ευχαρίστηση απλώνοντας τα πλοκάμια της εξάρτησης πάνω της. Αυτό είναι που αδυνατούν να «χωνέψουν» οι νεοφιλελεύθεροι οικονομικοί εγκέφαλοι της σχολής του Σικάγου που θεώρησαν προς στιγμήν, ότι μπορούν να καθηλώσουν τη Ρωσία όπως έκαναν με τις οικονομίες πλειάδας άλλων χωρών στον κόσμο.

Εν κατακλείδι, σήμερα, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ρωσικών Εξαγωγών, Μιχαήλ Σνιέγκ, η χώρα έχει σαφές πρόγραμμα πλήρους αναδιάρθρωσης και εκμοντερνισμού της βιομηχανίας επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων που δουλεύει στη βάση του στόχου που έθεσε ως καθήκον ο πρόεδρος Πούτιν στην ομιλία του στην εθνοσυνέλευση, για διπλασιασμό των εξαγωγών προϊόντων και εμπορευμάτων, έξω από τις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Οι μελετητές εκτιμούν πως στα επόμενα πέντε χρόνια οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα ανέλθουν στα επίπεδα των 45 δις δολαρίων.

Ο διευθυντής του Κέντρο Αναλύσεων «ΣοβΕκον», Αντρέι Σιζόφ, τονίζει πως σε μια μεσοπρόθεσμη προοπτική η Ρωσία μπορεί να εξάγει μόνο προϊόντα διατροφής γύρω στα 30 δις δολάρια το χρόνο, όσα περίπου και ο Καναδάς. Στελέχη του ρωσικού αγροτικού τομέα εξετάζουν ως αγορές προς εξαγωγές, πέρα από τις υπάρχουσες, τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάφερε ο υπουργός αγροτικής οικονομίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ, η Ρωσία το 2017 προσέγγισε το ρεκόρ σοδειάς των 128 εκατομμυρίων τόνων που πέτυχε η Σοβιετική Ένωση το 1978! Ο ίδιος έκανε την πρόγνωση ότι το 2030 η σοδειά μπορεί να ανέλθει στα 150 εκ.τόνους και οι εξαγωγές να ξεπεράσουν τα 70 εκ τόνους το χρόνο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κατανοήσει πως η διατροφική επάρκεια μιας χώρας αποτελεί βασικότατο παράγοντα της εθνικής της ασφαλείας. Και δεν εκπλήσσει η προσπάθεια που έκανε η άρχουσα στη Δύση νεοφιλελεύθερη πολιτικοοικονομική ελίτ τη δεκαετία του ´90, να υποδουλώσει τη Ρωσία δίνοντας συνεχώς δάνεια, τσακίζοντας ταυτόχρονα, κάθε ίχνος αγροτικής παραγωγής που είχε απομείνει από τη σοβιετική εποχή. Πάνω στη αλλαγή του αιώνα πίστεψαν ότι το είχαν πετύχει. Όπως και ο Χίτλερ πριν πάει στη μάχη του Στάλινγκραντ! Λίγη μελέτη της ιστορίας δεν βλάπτει…

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала