Αποχαιρετισμός στο πετροδολάριο;

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο σήμα του δολάριου
Το σήμα του δολάριου - Sputnik Ελλάδα
Ο οικονομικός αναλυτής, Όλεγκ Φιλίπωφ, παρατηρεί ότι κάνουν σοβαρές προσπάθειες απαλλαγής από το δολάριο εκείνες οι χώρες που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

Ακόμα τούτη η Άνοιξη… Πέρα από τους στίχους και τους συνειρμούς, η Άνοιξη φέτος έχει πολλά καινούργια πράγματα να δείξει. Να, ας πούμε, στον τρόπο εμπορίας των υδρογονανθράκων. Όπου δεσπόζει το πετροδολάριο. Δεσπόζει ακόμα, αλλά έχει ήδη χαλάσει τον ύπνο των εμπνευστών του. Διότι είναι η πρώτη φορά που η μονοκρατορία του δολαρίου, άρα και των ΗΠΑ, όχι απλά αμφισβητείται, αυτό είχε γίνει και πρωτύτερα χωρίς όμως αποτέλεσμα. Φέτος την Άνοιξη για πρώτη φορά μπήκαν σε δράση εναλλακτικά νομίσματα και μηχανισμοί υποκατάστασης και αποφυγής του δολαρίου στα πετρελαϊκά χρηματιστήρια. Πέρα και έξω από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Από τις 27 Μαρτίου ξεκίνησε η λειτουργία εμπορίας πετρελαίου σε κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Ένα έργο το οποίο οι Κινέζοι επεξεργάστηκαν από το μακρινό 1993! Ήταν τότε που όσοι το άκουσαν — κυρίως οι νεοφιλελεύθεροι όπου γης — γελούσαν ειρωνικά. Τώρα, 25 χρόνια αργότερα η επεξεργασία του μεγαλόπνοου αυτού έργου πέρασε στην υλοποίηση του. Από τα τέλη Μαρτίου λοιπόν, ο καθορισμός της τιμής του πετρελαίου που αγοράζει η Κίνα γίνεται σε γιουάν, άρα μειώνεται αισθητά η εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από το δολάριο. Είναι το πρώτο αλλά πολύ δυνατό βήμα απεξάρτησης από το πετροδολάριο της παγκόσμιας οικονομίας, συνολικά. Οι εμπνευστές που υλοποιούν το έργο αυτό νοιώθουν ήδη να πατάνε καλά στα πόδια διότι από τις πρώτες κινήσεις στο πετρελαϊκό χρηματιστήριο της Σανγκάης κατάφεραν να προσελκύσουν γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς όπως η Glencore Trafigura, Freepoint Commodities, Mercuria…

Το ξεκίνημα της Σανγκάης σε γιουάν, «αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία των παγκόσμιων αγορών. Το πανίσχυρο στάτους του δολαρίου, ως διεθνούς νομίσματος, τέθηκε υπό απειλή», εκτιμά ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας, UBS, Γκάιντεν Μπρίσκο.

Και βέβαια δεν είναι απαραίτητο να γίνει πλήρης υποκατάσταση του του πετροδολαρίου με πετρογιουάν για να ταρακουνηθεί η έτσι και αλλοιώς δοκιμαζόμενη αμερικανικά οικονομία. Έστω και εν μέρει να περάσει αυτό, θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα. Ακόμα και δημιουργήματα του αμερικανικού οικονομικού μοντέλου εξάπλωσης στον κόσμο, όπως ο Οίκος Moody's, εκτιμούσε πρόσφατα ότι το καθεστώς του δολαρίου σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτό που εξασφαλίζει σχετική σταθερότητα και υψηλό επίπεδο δανειοληψίας της αμερικανικής οικονομίας. Αν το καθεστώς αυτό αλλάξει, υποκατασταθεί, αμφισβητηθεί τότε οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες…

Ας δούμε και άλλη μια χώρα από αυτές που η Ουάσιγκτον κυνηγά να τσακίσει ως οικονομία. Το Ιράν. Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, το Μάρτιο αποφάσισε να συνεχίσει τις κυρώσεις κατά της Τεχερανης, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοι του το 1995, το 2010 και το 2012-2013. Λίγες μέρες αργότερα έσπευσαν να ακολουθήσουν και οι χώρες της Ε.Ε. Η Τεχερανη αποκάλεσε τις νέες κυρώσεις, που έρχονται μετά την επίπονη και δύσκολη συμφωνία παγώματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ως «οικονομική επίθεση» που σκαρφίστηκε η Ουάσιγκτον. Και πέρασε σε αντί κυρώσεις. Αποφάσισε την απαγόρευση του δολαρίου στις οικονομικές συνδιαλλαγές. Οι ιρανικές δημόσιες υπηρεσίες και οι ιρανικές εταιρίες υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν το ευρώ ως βάση των δεδομένων τους, της στατιστικής, της πληροφόρησης, των οικονομικών απολογισμών…

«Το δολάριο στο Ιράν έτσι και αλλιώς δεν έχει πέραση οι εταιρίες προτιμούν να κάνουν τις υπεράκτιες πληρωμές τους σε άλλα νομίσματα, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούνται τιμολόγια σε δολάρια», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μέχντι Κασρειπούρ.

Η απόφαση των αρχών του Ιράν είναι πολιτικά αναγκαία, εξηγεί ο διευθυντής του τμήματος αναλύσεων της Αλπαρί, Αλεξάντρ Ραζουβάεφ. Οι συναλλαγές με δολάρια πάνε μέσα από τις αμερικανικές τράπεζες και αυτό αποτελεί σοβαρό ρίσκο για το Ιράν. Ρίσκο να παγώσουν τους λογαριασμούς.

Ο οικονομικός αναλυτής, Όλεγκ Φιλίπωφ, παρατηρεί ότι κάνουν σοβαρές προσπάθειες απαλλαγής από το δολάριο εκείνες οι χώρες που βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

Η απόφαση της Τεχεράνης να περάσει στις συναλλαγές με ευρώ, αναμφίβολα αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το δολάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Τεχεράνη έχει από τις εξαγωγές πετρελαίου εισροή κεφαλαίων πάνω από 70 δις δολάρια το χρόνο! Η Ουάσιγκτον, σε κάθε τέτοια κίνηση βλέπει τον περιορισμό των εθνικών της συμφερόντων και αντιδρά με ακραίο επιθετικό τρόπο. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι τόσο ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν όσο και ο Λίβυος Μουαμάρ Καντάφι επιχείρησαν να κάνουν συναλλαγές χωρίς δολάρια πριν τους εκτελέσουν και τους δυο με τον πιο απάνθρωπο τρόπο και τα καθεστώτα αυτά να δεχτούν την αμερικανική επέμβαση και τη διάλυση της κρατικής υπόστασης των χωρών αυτών;

Και η Ρωσία; Αναμφίβολα η Μόσχα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιδιώκουν την αποδολαριοποίηση της αγοράς πετρελαιοειδών. Από το Φθινόπωρο του 2016, στο χρηματιστήριο πρώτων υλών της Αγίας Πετρούπολης το πετρέλαιο εμπορεύεται σε ρούβλια. Πρόσφατα ο υπουργός ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, ενημέρωσε πως ολοκληρώνεται η συζήτηση για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα με μια σειρά χώρες όπως είναι η Τουρκία, το Ιράν, η Βενεζουέλα. Γίνεται η αναγκαία δουλειά για εκμοντερνισμό των οικονομικών μηχανισμών των χωρών με τις οποίες πρόκειται να περάσουν σε συναλλαγές με βάση τα εθνικά νομίσματα. Έτσι, πριν απ´ όλα, αποφεύγεται ο κίνδυνος να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους — και στη συνέχεια να εκβιάζουν — οι αμερικανοί.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διαδικασία ανατροπής της δολαριακής ηγεμονίας στην παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων μπορεί να κρατήσει 10-15 χρόνια. Διότι για να γίνονται συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, αυτά πρέπει να είναι ανταλλάξιμα. Πιο κοντά σε αυτό το στόχο σήμερα βρίσκεται το κινεζικό νόμισμα. Η Μόσχα εργάζεται επιμελώς σε αυτή την κατεύθυνση αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Πάντως από φέτος την Άνοιξη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που δεν έχει επιστροφή για το δολάριο. Οι καλές στιγμές γι' αυτό είναι πίσω…

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала