Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Βουλγαρία κόπτεται - ξανά - για αγωγό ή στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα!

Βρείτε μας
Ανήμερα της γιορτής των Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρουμέν Ράντεφ, εκεί στη σειρά των ηγετών που δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν στην προεδρική κατοικία στο Σότσι, έβγαλε είδηση και μάλιστα άκρως ενδιαφέρουσα και για την Ελλάδα!

Έβαλε θέμα κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (φ.α.) από τη Ρωσία, απ´ευθείας, στη Βουλγαρία. Με άλλα λόγια ζήτησε από το Ρώσο ηγέτη να δεχτεί να επανέλθει η Ρωσία στη συζήτηση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που πριν τέσσερα χρόνια έφερε την κωδική ονομασία, «Νότια Ροή» και έβγαινε στα βουλγαρικά παράλια. Του αγωγού για τον οποίο η Ρωσία είχε ήδη ξοδέψει γύρω στα τέσσερα δις δολάρια και λόγω της αδιαλλαξίας των Βρυξελλών και της υποταγής της Σόφιας στις επιταγές των υπερατλαντικών ηγεμόνων πάγωσε, φέροντας μόνο οικονομικές απώλειες.

Πέρασαν τριάμισι μόλις χρόνια και η βουλγαρική ηγεσία έρχεται από μόνη της και εκλιπαρεί τη Μόσχα να επανεξετάσει το θέμα.

«Είναι ανάγκη να αποπολιτικοποιήσουμε το θέμα και να στηριχτούμε στις εκτιμήσεις των ειδικών και των οικονομολόγων», αναφέρει ο Ράντεφ σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα, «Κομμερσάντ», κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στη Ρωσία. Και συνέχισε χωρίς φραστικά φτιασιδώματα, έτσι όπως γνωρίζει να μιλά ένας επαγγελματίας στρατιωτικός όπως είναι ο ίδιος: Όσον αφορά τις προμήθειες φ.α. από τη Ρωσία, εκτιμώ ότι η Βουλγαρία χρειάζεται απ´ευθείας παραλαβές με αγωγό από τον πυθμένα της Μαύρης θάλασσας. Θα τον ονόμαζα, «βουλγαρική ροή»…

Έχει ενδιαφέρον να προσέξει κανείς τα λόγια του Βούλγαρου προέδρου, ηγέτη μιας χώρας της Ε.Ε.

«Ένας τέτοιος αγωγός θα είναι προϊόν της απλής λογικής, θα εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια και τη οικονομική απόδοση όχι μόνο σε ότι αφορά τη Βουλγαρία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη! Αυτού του είδους οι προθέσεις μας δεν διαφέρουν στο παραμικρό από τις προθέσεις της Γερμανίας να κατασκευαστεί ο δεύτερος αγωγός μέσω Βαλτικής!!!»

Και συνέχισε χωρίς σταματημό ο πρώην αρχηγός της υπό κατάρρευση βουλγαρικής αεροπορίας: Αναμφίβολα, ο πιο ασφαλής και ο πιο φθηνός δρόμος μεταφοράς του φ.α. μαζί και του ρωσικού, είναι οι αγωγοί που μπορούν να μεταφέρουν  πιο πολύ φ.α. στη Σερβία, την Ουγγαρία, της Αυστρία και τη Βόρεια Ιταλία… Η πιο λογική επιλογή διεύρυνσης των προμηθειών από τη Ρωσία στη Ν.Α Ευρώπη είναι ο δρόμος μέσω Βουλγαρίας.

Ο αεροπόρος πρόεδρος μετατράπηκε και σε ανοικτό προπαγανδιστή των βουλγαρικών συμφερόντων, πράγμα λογικό θα έλεγε κάποιος. Σωστά… Το ερώτημα είναι γιατί τέσσερα χρόνια πριν η Βουλγαρία απεμπόλησε τα εθνικά της συμφέροντα; Γιατί έκοψε το νήμα ενός αγωγού που θα της άφηνε περί το μισό δις ευρώ το χρόνο μόνο από το τράνζιτ; Γιατί επέμενε και τελικά έκλεισε τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε πληρώνοντας πρόστιμο 600 εκ.δολαρια στη Μόσχα; Τώρα ο Ράντεφ ζήτησε και επ´αυτού να ξαναρχίσει η συζήτηση…

Χρειάστηκε να περάσουν μόλις τριάμισι χρόνια για να βγουν κάποιοι από το λήθαργο της υποτέλειας έναντι των αυτοδιαφημιζόμενων παγκόσμιων ηγεμόνων οι οποίοι διαλαλούσαν ότι «τσάκισαν τη χάρτινη αρκούδα» και ότι της διέλυσαν την οικονομία της… Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επι των ημερών του οποίου έγινε το αιματηρό πραξικόπημα στο Κιέβο το 2014, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να χάσει αυτό που δεν της ανήκε αλλά βρέθηκε στη σύνθεση της κατά λάθος, την Κριμαία, και να ανάψει ο εμφύλιος στο Ντονμπάς, θεώρησε ότι με μια κίνηση του χεριού θα διαλύσει τη Ρωσία. Τα διεθνή καθεστωτικά ΜΜΕ οργίαζαν από καθημερινά fake news, ηγετίσκοι πλειάδας χωρών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης βλέποντας ότι η τιμή του πετρελαίου από τα 120 έπεσε στα 40 δολάρια, πίστεψαν ότι η Ρωσία  πράγματι γονατίζει και πήραν θέση υπέρ του διαφαινόμενου νικητή έστω και κόντρα στα εθνικά τους συμφέροντα. Αρκεί να εξευμενίσουν τον μεγάλο επικυρίαρχο!

Στα τριάμισι αυτά χρόνια, όσο και να εθελοτυφλούσαν — οι ηγετίσκοι — δεν μπορεί να μην είδαν το οφθαλμοφανές. Ότι η αρκούδα δεν ήταν… χάρτινη, ότι η οικονομία όχι μόνο άντεξε αλλά και πήρε την ανηφόρα, ότι το στοίχημα της Κριμαίας αλλά και της Συρίας κερδίσθηκαν και ότι σε μια έξυπνη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ η Ρωσία έβαλε τη βάση της ανόδου των τιμών πετρελαίου. Τέλος, και επειδή μιλάμε για φ.α. παρά την ένταση των αντιρωσικών fake news ανά τον αγγλοσαξωνικό κόσμο, το 2017 και το πρώτο τετράμηνο του 2018, οι εξαγωγές ρωσικού φ.α. στην Ευρώπη χτυπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε αυξημένες ποσότητες εξαγωγών!

Ο εικονικός επικυρίαρχος αποδείχτηκε στην πραγματικότητα εν τέλει «χάρτινος». Ένας από τους πρώτους θιασώτες της πολιτικής της τρικλοποδιάς κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αυτός ντε που το 2014 αποφάσισε να δείξει ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» και να κάνει πίσω στην κατασκευή του αγωγού, άλλαξε άρδιν στάση επι του θέματος. Και να, τώρα συμφώνησε να έρθει στη Μόσχα ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ράντεφ, που δεν είχε ανάμιξη στην καθ´ όλα βρώμικη εκείνη ιστορία της παύσης κατασκευής του αγωγού και να επιχειρήσει να πείσει τον Πούτιν να ξαναδεί το θέμα.

Αυτή είναι και η διαφορά που κάνει τον ηγέτη να ξεχωρίζει από τους ηγετίσκους. Η διαφορά πολιτικής προσέγγισης της ηγεσίας μιας μεγάλης δύναμης στο διηνεκές που όπως λέει και το ελληνικό εμβατήριο… μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά… από εκείνους που επίσης θυμίζουν την άλλη ελληνική ηττοπαθή ρήση της « ψωροκώσταινας». (Τι να κάνουμε, είμαστε μικροί πρέπει να κάνουμε ότι μας λένε, αλλοιώς…).

Όταν οι ηγετίσκοι μικρών χωρών που βαυκαλίζονταν πρωτοστατώντας σε αντιρωσικό βερμπαλισμό για να πάρουν λίγο και αυτοί από το φως της δυτικής υπεροψίας έναντι της Μόσχας, διέκριναν ότι το θέατρο σκιών στο οποίο τους παρέσυρε ο ηγεμόνας ήταν περισσότερο για να καλύψει ο ίδιος τη δύση της δικής του ισχύος, έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και να τρέχουν ξανά στη Μόσχα, όχι, στο Σότσι εκεί προς παραδειγματισμό!

Και πως να μην τρέχουν όταν κοτζάμ καγκελάριος, η Άγκελα Μέρκελ, επίσης τρέχει στο Σότσι για να δώσει τροφή στο γερμανικό τύπο — εκείνο τουλάχιστο το τμήμα που βγαίνει από τον αντιρωσικό λήθαργο στον οποίο είχε περιπέσει — να αναγνωρίσει ότι «ενώ προς το παρόν ο αμερικανός πρόεδρος ταρακουνάει τον κόσμο η Μέρκελ στρέφει το βλέμμα της προς τον σταθερό εταίρο, τη Ρωσία…»

ΥΓ. Έχουμε ακούσει άπειρες πόσες φορές από κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για την κατασκευή του αγωγού μέσα από το έδαφος της αλλά το θέμα είναι στα χέρια της επιτροπής ενέργειας των Βρυξελλών. Έχουμε διαβάσει σωρεία κειμένων και νουθεσιών του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ότι το ενεργειακό συμφέρον της Ελλάδας είναι — μελλοντικά — με την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG. Δηλαδή τι, θα αντιγράψουν τώρα, στο 2018, οι Έλληνες κυβερνητικοί το Μπορίσοφ προ τετραετίας;

Επειδή η «πράξη αποτελεί το κριτήριο της αλήθειας», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι γράφει η ετήσια έκθεση του ευρωπαϊκού ημιεπίσημου ιστότοπου της Ε.Ε. Euractiv, όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς φ.α. (Μια διεργασία που επιβλήθηκε εν πολλοίς με τις πιέσεις των ΗΠΑ και για ξεπεράσει η Ε.Ε.  τάχα, την κρίση στις σχέσεις Μόσχας — Κιέβου όταν το 2006 και για σειρά ετών γινόταν διακοπές στη μεταφορά προς της Ευρώπη…) Γράφει η έκθεση του ευρώ ιστότοπου: Παρά τις επιτυχίες στον τομέα απελευθέρωσης της αγοράς φ.α. η Ε.Ε. δεν κατάφερε να πετύχει ένα σημαντικό στόχο όπως είναι η διαφοροποίηση των προμηθευτών της με φ.α. «Η πτώση της παραγωγής στη Βόρειο θάλασσα και τα γεωπολιτικά προβλήματα που εμπόδιζαν τις εισαγωγές από άλλες περιοχές του κόσμου καθώς και η μη αύξηση παραγωγής φ.α. στη Νορβηγία, άφησαν την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτικές λύσεις, εκτός από το να αυξήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία…». Οι αναλυτές πάνε ακόμα ένα βήμα παραπέρα αναγνωρίζοντας ότι ακόμα και η αύξηση των αγορών υγροποιημένου αερίου (LNG, ναι, αυτού που μας προτείνει επιμόνως ο Αμερικάνος), δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση επειδή το LNG εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό από το ρωσικό φ.α. που εισάγει η Ευρώπη μέσω των ρωσικών αγωγών… Αυτά, για να μη θεωρεί ο άλλος ότι οι Βούλγαροι θα συνεχίσουν επ´άπειρον να τρώνε… χορτάρι! Εκτός και αν βρεθούν άλλοι… χορτοφάγοι!

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά