Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους οι Έλληνες εν όψει εξόδου από το μνημόνιο

© AFP 2021 / Louisa GouliamakiΚόσμος με φόντο τη Βουλή
Κόσμος με φόντο τη Βουλή - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Απίθανη η αποταμίευση για τους περισσότερους. Σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι της ΕΕ οι Έλληνες. Στα ύψη παραμένει το ποσοστό των καταναλωτών που «μόλις τα βγάζουν πέρα». Η αβεβαιότητα για τη μεταμνημονιακή εποχή παραμένει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ευνοεί την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι Έλληνες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Την ίδια ώρα, σχεδόν 6 στα 10 νοικοκυριά αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ 9 στους 10 δεν θεωρούν εφικτή την αποταμίευση στους 12 επόμενους μήνες.   

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάιο, στις — 51 μονάδες από τις — 48,8 μονάδες του Απριλίου (αν και ενισχύθηκε έναντι των αντίστοιχων περσινών επιπέδων στις — 69,7 μονάδες).

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΙΟΒΕ, η επιδείνωση των προσδοκιών προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, αφού στις υπόλοιπες παραμέτρους του δείκτη δεν σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές.

Όσο πλησιάζει η στιγμή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η αβεβαιότητα για το μετά-προγραμματικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του παραμένει. 

Συγκεκριμένα, ο τρόπος και ο βαθμός αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, το εάν θα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι θέματα στα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για την κατάσταση της χώρας στο επόμενο διάστημα επιδεινώνεται ενδεχομένως και από άλλες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν για παράδειγμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι οι σχέσεις με την Τουρκία.

Ενδεικτικό, άλλωστε, του κλίματος αβεβαιότητας είναι ότι ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους κατά το προσεχές 12μηνο επιδεινώθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις — 47,5 (από — 44,4) μονάδες. Το 61% (από 59%) των καταναλωτών προβλέπει, ειδικότερα, ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Μάλιστα, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με το 58% των νοικοκυριών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Όσον αφορά στο ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», τον Μάιο μειώθηκε στο 66% από το 70% του προηγούμενου μήνα, παραμένοντας εντούτοις σε σημαντικά υψηλά επίπεδα.

Αύξηση σημειώνεται, εν τω μεταξύ, στη μερίδα του πληθυσμού που σημειώνει ότι «έχει χρεωθεί» (στο 13% από 9%).

Μεγάλη πτώση καταγράφεται και στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, υποχωρώντας στις —77,4 μονάδες τον Μάιο, από —72,8 μονάδες. Ειδικότερα, το 89% (από 87%) των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала