Οι Έλληνες στα «πέρατα της Οικουμένης»

© Sputnik / Alexey Danichev  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑρχαιολογική ανασκαφή
Αρχαιολογική ανασκαφή - Sputnik Ελλάδα
Επί ένα δεκαήμερο η Ελλάδα - αρχαία και σύγχρονη - είχε την τιμητική της σε μια περιοχή της Ρωσίας, γνώριμη, οικεία και γεμάτη Ελληνισμό.

Η περιφέρεια του Κρασνοντάρ που εκτός της ομώνυμης μεγαπόλης, περιλαμβάνει το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, το Γκελεντζίκ, την Ανάπα, τη Καπαρντίνκα, θαλάσσια θέρετρα υψηλών προδιαγραφών στη Μαύρη θάλασσα, περικλείει επίσης στην επικράτειά της τη χερσόνησο Ταμάν με επίκεντρο την αρχαία πρωτεύουσα την πόλη Φαναγόρια, κτισμένη από τους Έλληνες τον έκτο π.Χ. αιώνα.

Σε όλο το εύρος της περιφέρειας Κρασνοντάρ έλαβε χώρα, το πρώτο 10μερο του Ιουνίου, ένα σπουδαίο Φεστιβάλ με την επωνυμία: Η αρχαία κληρονομιά της Ρωσίας.

Ένα πολυήμερο γεγονός με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, βαθιά αρχαιολογική ανάλυση και παγκόσμια πρώτη παρουσίαση ανακαλύψεων των ανασκαφών που δίνουν νέα διάσταση στην αρχαία ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των βόρειων παραλίων της Μαύρης θάλασσας. Η αρχαία Φαναγόρια από τη χερσόνησο του Ταμάν και το Παντεικάπαιο από την πλευρά της χερσονήσου της Κριμαίας ήταν οι δυο πρωτεύουσες του λεγόμενου Βασίλειου του Βόσπορου!

© Φωτογραφία : Dimitris LiatsosΗ Φαναγόρια, κτισμένη από τους Έλληνες τον έκτο π.Χ. αιώνα
Η Φαναγόρια, κτισμένη από τους Έλληνες τον έκτο π.Χ. αιώνα - Sputnik Ελλάδα
Η Φαναγόρια, κτισμένη από τους Έλληνες τον έκτο π.Χ. αιώνα

Η Φαναγόρια ιδρύθηκε το 540 π.χ. από Έλληνες εποίκους που ήρθαν από την πόλη Τέω της Μικράς Ασίας. Σε αυτό το ιστορικό μέρος βρεθήκαμε προσκεκλημένοι των αρχών του Κρασνοντάρ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου για να γίνουμε θεατές μιας σημαντικής διαδικασίας ανασκαφών που γίνονται στη Φαναγόρια. Με σεβασμό και πίστη στην ελληνορωσική φιλία οι οικοδεσπότες επέδειξαν, σε παγκόσμια πρώτη, το κράνος Κορίνθιου πολεμιστή που ανακάλυψαν πρόσφατα και που χρονολογείται περί το 480 π.χ. Οι μέχρι τώρα ανασκαφές αγκαλιάζουν μόνο το 5% του εδάφους της αρχαίας Φαναγόριας. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ήδη ανοικτός και υποδέχεται το κοινό το οποίο μαθαίνει για την αρχαία κληρονομιά της σύγχρονης Ρωσίας.

Έχω ξαναβρεθεί στην περιοχή του Κρασνοντάρ παλιότερα, συγκεκριμένα στην άλλη ιστορική πόλη, Ανάπα, με την αρχαία ελληνική ονομασία Γοργύπια. Κινούμενος κανείς στους αρχαιολογικούς χώρους των δύο πόλεων έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται στους χώρους της αρχαίας Κορίνθου, της χώρας των Αργείων, τη Θήβα ή κάπου μεταξύ Κεραμεικού και Ακαδημίας Πλατωνος…

Οι αρχαίες αυτές πόλεις είχαν ζωή περί τα οκτακόσια χρόνια μέχρι «που ήρθαν οι βάρβαροι από τη Δύση, οι Ούννοι, και τις κατέστρεψαν» εξιστορεί ο διευθυντής του αρχαιολογικούς μουσείου της Ανάπα. Οι σε βάθος ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση αρχαιολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, ενός τομέα που μόνο όφελος θα έχει για την ελληνική ιστορία ανά τους αιώνες σε ένα χώρο που οι αρχαίοι Έλληνες τον αποκαλούσαν «τα πέρατα της οικουμένης».

Το ιστορικό στοιχείο στην περιοχή δένεται σφιχτά με τη μαζική, δυναμική παρουσία εκεί των Ελλήνων του Πόντου. Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο τέτοιο καλλίγραμμο τετραώροφο κτήριο σαν αυτό που στεγάζεται του «Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο» στο Γκελεντζίκ! Με μαρμάρινους σκαλιστούς κίονες, αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών!

Όπως εντυπωσιάζει η έντονη επιχειρηματική παρουσία των ντόπιων Ελλήνων στα παραθαλάσσια αυτά θέρετρα του Κρασνοντάρ. Τα οποία δέχονται μέχρι 15 εκατ. τουρίστες το χρόνο. Ένας μόνο ομογενής επιχειρηματίας στα προάστια της Ανάπας διαθέτει τέσσερα έτοιμα και άλλα δυο υπό κατασκευή, ξενοδοχειακά συγκροτήματα τα μισά εξειδικευμένα στην εξυπηρέτηση των διακοπών παιδιών σχολικής ηλικίας. Στο ένα από αυτά που μας φιλοξένησε  έχει «κλείσει» να διαμείνει στη διάρκεια του Μουντιάλ η εθνική ομάδα της Δανίας!

Και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι στην πόλη των 60 χιλ. κατοίκων, το Γκελεντζίκ, θα δούμε το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη aquapark… και το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πεζόδρομο 13 χιλιομέτρων!

Το επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τα νήματα σε αυτή την πολιτισμική — τουριστική πανδαισία στην αξιολογότατη αυτή περιοχή της Νότιας Ρωσίας, κινεί ένας αυτόχθων Έλληνας, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, παιδί του ποντιακού ελληνισμού που αναδείχτηκε επάξια ως υπουργός τουρισμού και αθλοπαιδιών της κυβέρνησης του Κρασνοντάρ. Ήταν εκείνος που είχε την πρωτοβουλία, φέτος που διανύουμε το κοινό τουριστικό έτος Ελλάδας — Ρωσίας, να αφιερωθεί το 10μερο φεστιβάλ στον ελληνικό κόσμο, αρχαίο και σύγχρονο.

Ο σημαιοφόρος της ανάπτυξης της περιοχής θεωρείται —και δικαίως- η παγκοσμίως γνωστή πλέον πόλη του Σότσι, όχι μόνο για τη διεξαγωγή εκεί της χειμερινής Ολυμπιάδας 2014, αλλά διότι επίσης, έχει μετατραπεί σε μια τρίτη, τη ρωσική πρωτεύουσα του Νότου θα έλεγε κανείς, αφού μετά τη Μόσχα, η Πετρούπολη αποκαλείται η ρωσική πρωτεύουσα του βορρά.

Ε, λοιπόν, οι κυβερνητικοί παράγοντες του Κρασνοντάρ λένε ανοικτά πως σε υποδομές και ιστορικό ενδιαφέρον οι άλλες πόλεις — θέρετρα της περιοχής δεν υπολείπονται του Σότσι.

Επεχείρησα να κάνω αυτή τη διαδρομή — παρουσίαση για να θυμίσω ότι πριν δυο μόλις δεκαετίες τμήματα του ρωσικού βορείου Καυκάσου ταλανίζονταν από έχθρες και τοπικές αντιπαραθέσεις με φωτιές που άναβαν συχνά-πυκνά με τη συνδρομή καλοθελητών έξωθεν της Ρωσίας. Ήταν τότε που αναλυτές πέραν του Ατλαντικού δήλωναν με αυταρέσκεια πως η Ρωσία έχει γονατίσει και δεν πρόκειται να ξανασταθεί στα πόδια της. Και όμως, για όσους καλοπροαίρετους μεν άπιστους Θωμάδες δε, μια επίσκεψη στην περιοχή του Κρασνοντάρ θα είχε πάνω τους ευεργετική επίδραση. Αν μη τι άλλο, ακούστε τους αυτόχθονες Έλληνες, δείτε τα νοικοκυριά που έχουν.

Και εν πάσει περιπτώσει, αφουγκραστείτε τη σοφία των αρχαίων για «τα πέρατα της οικουμένης». Αιώνες αργότερα, όταν εκεί στην αρχαία Γοργύπια και τη Φαναγόρια ήρθαν ξένοι Γενουάτες, μετά Οθωμανοί κ.α. τους ρωτούσαν γιατί τραβήξατε προς τα κει απαντούσαν: Γιατί εκεί πήγαν οι αρχαίοι Έλληνες άρα έχει καλή και πλούσια γη…!

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала