Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Κρυπτοαναρχία, bitcoin και ο καλύτερος καπουτσίνο που τα λεφτά σου δεν αγοράζουν

Βρείτε μας
Η ελληνική κοινότητα του bitcoin μαθαίνει για την κρυπτοαναρχία με το παράδειγμα της πρώτης καφετέριας -κι όχι μόνο- στον κόσμο όπου οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά με κρυπτονομίσματα!

Με θέματα κρυπτοαναρχίας αποφάσισε να ασχοληθεί στην τελευταία της συνάντηση η ελληνική κοινότητα του bitcoin, παρουσιάζοντας μάλιστα έναν ιδιόμορφο πολυχώρο που λειτουργεί στην Πράγα ο οποίος προωθεί τεχνολογίες κρυπτογράφησης και ταυτόχρονα σερβίρει… καφέδες με την πληρωμή όμως να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με κρυπτονομίσματα!

Πολλές άγνωστες λέξεις; Καλωσορίσατε στην κοινότητα «Bitcoin και Blockchain Meetup Athens».

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα…

Τι είναι αυτή η κοινότητα και τι τους ενώνει; «Είμαστε μία ομάδα εθελοντών που ασχολείται με κρυπτονομίσματα, bitcoin και blockchain τα τελευταία τρία χρόνια. Κάνουμε συναντήσεις κάθε έναν με δύο μήνες», εξηγεί ο Δημήτρης Τσαπακίδης, ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης της Δευτέρας, 2 Ιουνίου. «Το κοινό ενδιαφέρον που μας ένωσε αρχικά ήταν το bitcoin. Μετά εμφανίστηκαν και άλλα κρυπτονομίσματα, εμφανίστηκε και η τεχνολογία blockchain γενικότερα».

Η τελευταία συνάντηση, ωστόσο δεν ήταν συνηθισμένη. Αντί για τις εξελίξεις στο σύμπαν του bitcoin και λοιπών κρυπτονομισμάτων, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν για την ιστορία της κρυπτογραφίας και μετά από μία σύντομη εισαγωγή στο κίνημα της κρυπτοαναρχίας, τον λόγο πήρε ο προσκεκλημένος Juraj Bednár. Με καταγωγή από τη Σλοβακία, ο Bednár συστήνεται ως «επιχειρηματίας, χάκερ και εξερευνητής». Το portfolio του περιλαμβάνει την ίδρυση εταιρειών που ειδικεύονται στο «ηθικό χάκινγκ», την προσομοίωση δηλαδή επιθέσεων σε σελίδες και εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, την έρευνα σε κρυπτονομίσματα καθώς και την συγγραφή κώδικα για διάφορους σκοπούς. Στην Ελλάδα βρέθηκε όμως για να μιλήσει για ένα άλλο πείραμα που μαζί με άλλους ίδρυσαν. Τον πολυχώρο «Paralelní Polis» που εδρεύει στην Πράγα και σύντομα θα αποκτήσει «παράρτημα» στην Μπρατισλάβα.

Ο Δημήτρης Τσαπακίδης γνώρισε τον Bednár πέρυσι σε ένα συνέδριο στην Πράγα, το Hackers Congress. «Μ' άρεσε η ομιλία του, ήρθα σε επαφή μαζί του και τον προσκάλεσα στην Αθήνα να μας πει για τον χώρο που έφτιαξαν, να μας μιλήσει γι' αυτές τις ιδέες οι οποίες δεν έχουν ακουστεί ξανά στην Ελλάδα», εξηγεί ο ίδιος.

Παρουσιάζοντας την ιδέα του «Paralelní Polis», ο Bednár δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Ελλάδα και όλοι κατάλαβαν τι σημαίνει «Πόλις», καθώς ορισμένοι ξένοι το παρερμηνεύουν θεωρώντας ότι έχει να κάνει με την αγγλική λέξη… police (αστυνομία).

«Παράλληλη Πόλη», λοιπόν. Ονομασία ταιριαστή για οπαδούς της κρυπτοναρχίας, ένα κίνημα, όπως εξήγησε ο Bednár, που μικρή σχέση έχει με τις πρώτες σκέψεις που δημιουργούνται ακούγοντας λέξη με το συνθετικό «αναρχία».

«Αντανακλά τους τρόπους με τους οποίους τεχνολογίες του σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση προσωπικής, ατομικής ελευθερίας, σήμερα, εδώ και τώρα, χωρίς να αλλάξεις τον κόσμο και το ισχύον καθεστώς» επεσήμανε ο Σλοβάκος καλεσμένος.

Σε αντίθεση όμως με μία βασική ιδέα της κρυπτοαναρχίας που είναι η εγκαθίδρυση χώρων ελευθερίας στον ψηφιακό κόσμο, η ομάδα πίσω από το «Paralelní Polis» θέλησε να δημιουργήσει έναν φυσικό χώρο όπου θεωρίες θα δοκιμάζονταν στην πράξη. Με πηγή έμπνευσης ένα κίνημα διανοούμενων στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία που ζητούσε απλά την εφαρμογή νόμων που ήδη υπήρχαν (Charter 77), ο Bednár και οι άλλοι συνιδρυτές δανείζονται το όνομα από σύγγραμμα του Václav Benda ο οποίος υποστήριζε ότι οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και καλούσε στη δημιουργία «παράλληλων θεσμών» που θα ανταποκρίνονταν στις ανθρώπινες ανάγκες.

Τις ιδέες αυτές φαίνεται πως ασπάζονται οι συνιδρυτές της «Παράλληλης Πόλης». Οι επαναστάσεις είναι «αιματηρές, βίαιες και ακριβές», λέει ο Bednár και προσθέτει πως αυτό που θέλουν είναι δουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο τη μεγαλύτερη ελευθερία κι όχι να αλλάξουν τον κόσμο ή το σημερινό καθεστώς.

Βιτρίνα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, του «Paralelní Polis» είναι μία… καφετέρια. Για την ακρίβεια η πρώτη καφετέρια στον κόσμο που όλες οι συναλλαγές γίνονται με κρυπτονομίσματα. Ονομάζεται «Bitcoin Coffee» διότι πριν παραγγείλεις το αγαπημένο σου ρόφημα, θα πρέπει να πρώτα περάσεις από το εγκατεστημένο ATM ώστε να αποκτήσεις bitcoin ή κάποιο από τα άλλα κρυπτονομίσματα που δέχονται (litecoin, monero), εάν φυσικά δε διαθέτεις ήδη.

CC BY-SA 4.0 / Paralelní Polis / Bitcoin Coffee
Bitcoin Coffee - Sputnik Ελλάδα
Bitcoin Coffee

«Σε όλους αρέσει ο καφές. Φτιάχνουμε τον καλύτερο καφέ στην Πράγα και αναγκάζουμε τους ανθρώπους να πληρώνουν με bitcoin κι έτσι όλοι μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν», λέει αστειευόμενος ο Bednár.

Παραδέχεται βέβαια ότι πράγματι, στην αρχή, η ομάδα ήθελε να πετύχει αυτό ακριβώς: να φτιάχνουν τον καλύτερο καφέ στην πόλη. Έτσι προσέλαβαν κορυφαίους baristas. Το πείραμα δεν πέτυχε διότι, όπως αποδείχτηκε, οι κορυφαίοι στην παρασκευή καφέ δε μοιράζονταν το πάθος των ιδρυτών για τα κρυπτονομίσματα και ήταν πρόθυμοι να δεχτούν κρυφά πληρωμές στο τοπικό νόμισμα. Πλέον στις αγγελίες εργασίας, το ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα περιλαμβάνεται στα απαραίτητα προσόντα.

Εμπορικό τέχνασμα για προσέλκυση πελατών; Κάθε άλλο! Καθώς όλες οι πληρωμές, ακόμη και οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων γίνονται σε κρυπτονομίσματα, η λειτουργία της καφετερίας αποτελεί έναν τρόπο δοκιμής και ελέγχου της χρήσης κρυπτονομισμάτων σε πραγματικές, καθημερινές συνθήκες, σε αντίθεση με μελέτες και έρευνες στη βάση περιστασιακών συναλλαγών ή και θεωρητικά.

Για παράδειγμα, σημαντικό πρόβλημα που οι ιδιοκτήτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν η μεγάλη διακύμανση της ισοτιμίας. Όταν στις αρχές Μαρτίου η ισοτιμία του bitcoin διαμορφωνόταν σε πάνω από 10.000 δολάρια και στα τέλη του ίδιου μήνα είχε υποχωρήσει στα 7.000 δολάρια, είναι εμφανές ότι μία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά. Η λύση, ισχυρίζεται ο Bednár, ήταν αφενός η πληρωμή των υποχρεώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, και παράλληλα η μεταφορά των κερδών σε ένα ταμείο το οποίο χρησιμεύει ως εγγύηση δανειοδότησης σε ευρώ, με την αποπληρωμή να εξαρτάται από τη διακύμανση της ισοτιμίας. Αν και η αποτελεσματικότητα των λύσεων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, o Bednár παραδέχεται ότι η ραγδαία υποχώρηση της αξίας του bitcoin τους τελευταίους μήνες, δημιούργησε προβλήματα με τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για την κατασκευή του αντίστοιχου πολυχώρου στην Μπρατισλάβα.

Προσπερνώντας τη βιτρίνα-καφετέρια του «Paralelní Polis» με τα τυπωμένα σε 3d printer διακοσμητικά, οι επισκέπτες θα βρεθούν στους άλλους χώρους, το Paper Hub που απευθύνεται σε start-ups οι οποίες ασχολούνται με τεχνολογίες κρυπτογράφησης, τον χώρο εργασίας CryptoLab όπου γίνονται πειράματα και διοργανώνονται εργαστήρια και τέλος το Ινστιτούτο Κρυπτοαναρχίας όπου ασχολούνται με την εκπαίδευση και την προώθηση του μη-ρυθμιζόμενου διαδικτύου, τη χρήση εργαλείων ανωνυμίας και κρυπτογράφησης. Επιπλέον, στον χώρο διοργανώνεται και το συνέδριο Hackers Congress, καθώς και ομιλίες.

Επαναλαμβάνοντας συχνά όρους όπως ιδιωτικότητα, αυτονομία και ανωνυμία, ο Bednár επιχειρεί να περιγράψει το όραμα πίσω από τη δημιουργία του «Paralelní Polis». Επιθυμούν, όπως είπε, να αποτελέσει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι «θα μπορούν να είναι ελεύθεροι». «Θετικό ελευθερισμό», ονομάζει τη φιλοσοφία τους που προάγει την πράξη έναντι των ιδεών. Αντί να αναρωτιέσαι πώς θα πρέπει να γίνει ο κόσμος, αναρωτήσου πώς θα είσαι πιο ελεύθερος και αντί να ρωτάς «τι πιστεύεις», ρώτα «τι μπορείς να κάνεις», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Σλοβάκος και καλεί τους επισκέπτες του πολυχώρου στην Πράγα να σκεφτούν δυο φορές, βάζοντας τον κωδικό του Wi-FI ο οποίος είναι «Μπες έξω» (enter outside). Επιπλέον, καθώς η φιλοσοφία τους περιλαμβάνει την αποκέντρωση, τη δημιουργία πολλών αντίστοιχων χώρων, η ομάδα δημοσιεύει ελεύθερα την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει για τη λειτουργία του «Paralelní Polis». Ενδεχομένως γι' αυτό ο Bednár ήρθε και στην Αθήνα.

Στο ερώτημα, πάντως, πόσο πιθανό είναι να δούμε κάτι αντίστοιχο και στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Τσαπακίδης εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Το συζητάμε. Γι' αυτό φέραμε τον ομιλητή, ώστε να ωριμάσει αυτή η ιδέα και να ακούσουμε πώς δουλεύει στην πράξη».

Μένει να φανεί εάν η ελληνική κοινότητα του bitcoin θα μείνει αφοσιωμένη στα κρυπτονομίσματα ή θα στραφεί σε πιο… «κρυπτοαναρχικούς» δρόμους.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά