Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΙΟΒΕ: Η κρίση υπερδιπλασίασε την ανεργία στους πτυχιούχους

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOCΆνεργοι
Άνεργοι - Sputnik Ελλάδα
Αν και οι άνεργοι πτυχιούχοι, μετά την έναρξη της κρίσης, υπερδιπλασιάστηκαν (από 7% σε 17,1% το 2017), παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης, εξαιτίας του brain drain.

Στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση αναφέρεται έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΙΟΒΕ, η έναρξη της κρίσης και η δημοσιονομική προσαρμογή που ακολούθησε είχε σημαντικές επιπτώσεις στη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. 

Ειδικότερα, μετά την έναρξη της κρίσης, η μεγαλύτερη μείωση ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, σημειώθηκε στους απασχολούμενους με χαμηλότερη εκπαίδευση στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ενώ αυξήθηκε στους απασχολούμενους ιδιαίτερα το μερίδιο των πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης (από 21,4% το 2009 σε 30,9% το 2017), μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών (από 0,7% σε 4,8%) και των αποφοίτων Λυκείου κατά 3 μονάδες (από 31,7% σε 34,7%). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη αύξηση του εκπαιδευτικού επιπέδου των απασχολούμενων και μετά την έναρξη της κρίσης.

Ωστόσο, μετά την έναρξη της κρίσης σημειώθηκε και σημαντική μείωση του ποσοστού απασχόλησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη μέση και την ανώτατη εκπαίδευση, και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ για τους αποφοίτους χαμηλής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των ανέργων μετά το 2009 σημειώθηκε μεταξύ των αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης (179,1%) και ακολούθησαν εκείνοι με εκπαίδευση στο Λύκειο (138,4%), ενώ η μικρότερη σημειώνεται στους ανέργους με εκπαίδευση Δημοτικού (55,6%).

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται, παρά την αύξηση των ανέργων πτυχιούχων μετά την έναρξη της κρίσης, και παρά το ότι τα ποσοστά ανεργίας τους υπερδιπλασιάστηκαν (από 7% σε 17,1% το 2017), παραμένουν τα χαμηλότερα μεταξύ των επιπέδων εκπαίδευσης, χάρη και στη φυγή του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала