Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Η NASA κατέστρεψε πριν 40 χρόνια οργανικά ίχνη από τον Άρη

© РИА Новости / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΗ επιφάνεια του πλανήτη Άρη
Η επιφάνεια του πλανήτη Άρη - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Παρότι η ύπαρξη οργανικών ουσιών στο έδαφος του Άρη επιβεβαιώθηκε το 2014, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είχε γίνει 40 χρόνια νωρίτερα.

Το 1976, τα δύο μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Viking 1 και 2 προσεδαφίστηκαν στον Άρη προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η ζωή μπορεί να διατηρηθεί στον «κόκκινο πλανήτη» και εάν η επιφάνειά του φιλοξενεί οργανική ύλη. Το γεγονός ότι δε βρέθηκαν αποδείξεις για οργανικά μόρια προκάλεσε σύγχυση στους επιστήμονες καθώς πίστευαν ότι οργανικά μόρια μεταφέρθηκαν στον Άρη από μετεωρίτες με άνθρακα.

«Ήταν πλήρως μη αναμενόμενο και απρόβλεπτο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε», δήλωσε ο Chris McKay από το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, στο New Scientist.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το 2008, η αποστολή Phoenix της NASA ανίχνευσε υπερχλωρικά στον Άρη. Άλατα που χρησιμοποιούνται στη Γη για κατασκευή πυροτεχνημάτων, τα υπερχλωρικά μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη όταν θερμαίνονται. Παρότι η επιφάνεια του Άρη δεν είναι ιδιαίτερα θερμή, το διαστημόπλοιο Viking ήταν υποχρεωμένο να θερμάνει τα δείγματα εδάφους για να εντοπίσει οργανικά άτομα. Καθώς όμως τα δείγματα περιείχαν υπερχλωρικά, οποιαδήποτε οργανικά στα δείγματα θα είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Παρότι η ανακάλυψη των υπερχλωρικών δεν παρείχε αποδείξεις ότι το διαστημόπλοιο Viking περιείχε στην πραγματικότητα οργανικά ίχνη από τον Άρη τα οποία κατά λάθος καταστράφηκαν, ώθησε τους επιστήμονες να κάνουν υποθέσεις. «Λαμβάνεις ορισμένες νέες γνώσεις και συνειδητοποιείς ότι όλα πίστευες ήταν λάθος», σημείωσε ο McKay.

Οι υποψίες των επιστημόνων ότι κάτι πήγε στραβά το 1976 εντάθηκαν όταν το 2014 το σκάφος της NASA, Curiosity, εντόπισε οργανικά άτομα και αέριο μεθανίου στον Άρη.

Ο Chris McKay όπως και αρκετοί άλλοι επιστήμονες επανεξέτασαν τα δεδομένα της αποστολής Viking για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε κάποιο λάθος. Από την έρευνά τους προέκυψε ότι τα διαστημόπλοια Viking ανίχνευσαν επίσης χλωροβενζόλιο, το οποίο θα μπορούσε να προκύψει από την καύση οργανικής ύλης στα δείγματα εδάφους σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μοιρασμένες ήταν οι απόψεις μεταξύ των επιστημόνων για την προέλευση του χλωροβενζόλιου, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να έχει φτάσει με το διαστημόπλοιο από τη Γη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ανίχνευση χλωροβενζόλιου στο Viking προκαλεί αισιοδοξία στους επιστήμονες. «Η μελέτη πράγματι επιβεβαιώνει την ιστορία» δήλωσε ο Daniel Glavin στο New Scientist.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала