Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η υπόθεση Κίριλ Βισίνσκι και η ελευθερία του Τύπου στην Ουκρανία

© Sputnik / Stringer / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ διευθυντής του RIA Novosti Ukraine, Κιρίλ Βισίνσκι
Ο διευθυντής του RIA Novosti Ukraine, Κιρίλ Βισίνσκι - Sputnik Ελλάδα
Να σεβαστεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, καλεί την ουκρανική κυβέρνηση η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου μέσω του Spuntik, με αφορμή την κράτηση του Διευθυντή του RIA Novosti Ukraine, Κίριλ Βισίνσκι. Πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του, εκτιμά ο δημοσιογράφος Περικλής Γρύσπος.

15 Μάϊου 2018. Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) εισβάλει στα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti Ukraine στο Κίεβο, και οι άνδρες της προσαγάγουν τον διευθυντή του μέσου, Κιρίλ Βισίνσκι.

Ενώ αρχικά δεν ήταν σαφείς οι κατηγορίες εναντίον του Βισίνσκι, τελικά του ασκήθηκε δίωξη για εσχάτη προδοσία με το επιχείρημα ότι στήριξε τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η σύλληψη και δίωξη του Βισίνσκι, που έκτοτε κρατείται στις ουκρανικές φυλακές, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και αναζωπύρωσε την συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ουκρανία.

Στις 6 Αυγούστου, συζητείται στο ουκρανικό δικαστήριο η ένσταση που κατέθεσε ο Βισίνσκι για τη σύλληψή του και με αυτή την αφορμή, το Spuntik μίλησε για την υπόθεση με την Σάγια Τσαουσίδου, Α' Διεθνή Αντιπρόεδρο και πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος, της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη διαφάνεια των ΜΜΕ.

«Καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές που ουσιαστικά έχουν σαν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κίριλ Βισίνσκι, όπου νομίζω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία», δήλωσε η κ. Τσαουσίδου.

Επεσήμανε ότι επανειλημμένα η Ένωση έχει οχλήσει την ουκρανική κυβέρνηση για τα κρούσματα ανελευθερίας του Τύπου στη χώρα όπως προκύπτει και από τη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η κ. Τσαουσίδου τόνισε ότι πολλοί δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πιέσεις ή ακόμη και επιθέσεις «από διάφορους, —δεν διευκρινίζεται από ποιους αλλά το μυαλό μας πηγαίνει κάπου-, για να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους» αλλά και τις σοβαρές υπόνοιες υπάρχουν ότι «φυτεύονται» στοιχεία σε υπολογιστές δημοσιογράφων που συλλαμβάνονται.

«Καλούμε για άλλη μια φορά την ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να τους αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους», ήταν το μήνυμα της κ. Τσαουσίδου σημειώνοντας ότι και η σύλληψη Βισίνσκι, δείχνει ότι δεν γίνεται σεβαστό το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Παράνομη δίωξη με πολιτική στόχευση

Ο Έλληνας δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ, Περικλής Γρύσπος, δήλωσε στο Sputnik ότι η παράνομη σύλληψη και κράτηση Βισίνσκι, έχει πολιτική στόχευση.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η δίωξή του σχετίζεται με το γεγονός ότι «ο Βισίνσκι, ως διευθυντής του πρακτορείου RIA Novosti και ως ένας εξαιρετικά καλός δημοσιογράφος και συνάδελφος, είχε αναδείξει θέματα τα οποία οι ουκρανικές αρχές τα θεωρούσαν κατά την άποψή μου ως "κόκκινο σημείο". Για να είμαι πιο σαφής, τα θέματα των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την συμπεριφορά των επίσημων αρχών του Κιέβου, είχαν αναδειχθεί και βεβαίως δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα».

«Άρα λοιπόν επί της ουσίας συζητάμε για ένα θέμα πολιτικό, για μια σύλληψη παράνομη, για μια καταφανή παραβίαση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά βεβαίως και για καταφανή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως αυτή γίνεται μέσα από το δημοσιογραφικό επάγγελμα», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Γρύσπος.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και οι αρχές της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

Ολόκληρες οι δηλώσεις στο Sputnik:

Σάγια Τσαουσίδου Α' Διεθνής Αντιπρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη διαφάνεια των ΜΜΕ — Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος

«Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων μέσα από μια πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει επανειλημμένα οχλήσει την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα κρούσματα ανελευθερίας του Τύπου που υπάρχουν εκεί, για διώξεις, συλλήψεις αλλά και θανάτους δημοσιογράφων οι οποίοι, απ' ότι φαίνεται, έχουν ενοχλήσει είτε με την κριτική, είτε με τα σχόλιά τους και τους κατηγορούν ότι είναι τρομοκράτες.

Μάλιστα σε επιστολή που είχαμε στείλει στον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας (Ποροσένκο) ζητούσαμε να διερευνηθεί η υπόθεση του Πάβελ Σρέμετ, πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που ανατινάχθηκε κυριολεκτικά μαζί με το αυτοκίνητό του και μετά από δυο χρόνια δεν υπήρχε καμία εξέλιξη σε αυτό το θέμα.

Αναφέρω την περίπτωση αυτή, γιατί μέσω αυτής της επιστολής ζητούσαμε να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ανεξαρτησία των μέσων στην Ουκρανία, κάτι που δεν βλέπουμε. Αντίθετα, πολλοί δημοσιογράφοι μας καταγγέλλουν, όπως μπορείτε να δείτε και στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι υπάρχουν περιστατικά που πιέζονται ή δέχθηκαν επιθέσεις από διάφορους, —δεν διευκρινίζεται από ποιους αλλά το μυαλό μας πηγαίνει κάπου-, για να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Οι αρχές λοιπόν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα προστατεύσουν το δημοσιογραφικό χώρο, γιατί και η σύλληψη του υπεύθυνου του RIA Novosti στην Ουκρανία, δεν δείχνει ότι σέβονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές που ουσιαστικά έχουν σαν σκοπό να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κίριλ Βισίνσκ, όπου νομίζω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

Να υπογραμμίσω επίσης ότι πολλές φορές συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και βρίσκονται μετά στοιχεία στους υπολογιστές τους για τα οποία όμως υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν «φυτευτεί». Άρα λοιπόν καλούμε για άλλη μια φορά την ουκρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των δημοσιογράφων στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να τους αφήσει να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να λειτουργούν κάτω από το πρίσμα του εκφοβισμού ή της σύλληψης προκειμένου να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Περικλής Γρύσπος δημοσιογράφος — μέλος ΕΣΗΕΑ

«Η παράνομη σύλληψη και κράτηση από τις ουκρανικές αρχές του διευθυντή του πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, Κίριλ Βισίνσκι, κατ αρχήν είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και κυρίως στην ελευθερία της δημοσιογραφικής έκφρασης.

Θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις των ουκρανικών αρχών στην ουσία έχουν πολιτική στόχευση και κυρίως έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο Βισίνσκι, ως διευθυντής του πρακτορείου και ως ένας εξαιρετικά καλός δημοσιογράφος και συνάδελφος, είχε αναδείξει θέματα τα οποία οι ουκρανικές αρχές τα θεωρούσαν κατά την άποψή μου ως ένα «κόκκινο σημείο». Για να είμαι πιο σαφής, τα θέματα των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την συμπεριφορά των επίσημων αρχών του Κιέβου, είχαν αναδειχθεί και βεβαίως δημιουργούσαν πολιτικό πρόβλημα.

Άρα λοιπόν επί της ουσίας συζητάμε για ένα θέμα πολιτικό, για μια σύλληψη παράνομη, για μια καταφανή παραβίαση και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά βεβαίως και για καταφανή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως αυτή γίνεται μέσα από το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Θα σας πω και κάτι άλλο που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ότι η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων από τα μέσα Μαΐου αν θυμάμαι καλά, έχει καλέσει επίσημα τις ουκρανικές αρχές να απελευθερώσουν τον Κίριλ Βισίνσκι και έχει χαρακτηρίσει όλες αυτές τις κινήσεις της επίσημης ουκρανικής ηγεσίας ως απαράδεκτες.

Θέλω να πιστεύω ως δημοσιογράφος, ότι θα επικρατήσει η λογική. Ότι θα επικρατήσει πάνω απ' όλα η αρχή, ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα, η ελεύθερη έκφραση, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσιογράφων, δεν μπορεί να αποτελεί κόκκινο πανί για πολιτικές ηγεσίες όπως η ηγεσία του Κιέβου».

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала