Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Les Echos: Η Τουρκία κινδυνεύει από «οικονομική ασφυξία» όπως συνέβη και στην Ελλάδα

© AP Photo / Kostas Tsironis / Τουρκική σημαία
Τουρκική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από «οικονομική ασφυξία» ανάλογη με αυτή που γνώρισε η Ελλάδα στις αρχές του 2010 και σκιαγραφεί τις εφιαλτικές επιπτώσεις εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί.

Για κίνδυνο «οικονομικής ασφυξίας» της Τουρκίας κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Les Echos στο κύριο άρθρο της, επισημαίνοντας ότι ήδη διαφαίνεται το σενάριο μίας «αιφνίδιας στάσης», δηλαδή μίας ξαφνικής διακοπής της εξωτερικής χρηματοδότησης, ανάλογη με αυτή που γνώρισε η Ελλάδα στις αρχές του 2010.

Εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί, γράφει η εφημερίδα, η τουρκική οικονομία θα υποστεί σοβαρές ζημιές και τα 83 εκατομμύρια των κατοίκων της θα καταδικαστούν να βιώσουν μια οδυνηρή μείωση των εισοδημάτων τους.

Σημειώνει μάλιστα ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι και θέμα ωρών!

Τουρκική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Γιατί η πτώση της τουρκικής λίρας απειλεί Τουρκία και Ευρώπη

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτή την αιφνίδια διακοπή εξωτερικής χρηματοδότησης, την έχουμε δει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες: στο Μεξικό το 1994, στην Ασία το 1997-1998, στην Ελλάδα και έπειτα στην Ισπανία στις αρχές του 2010. Το σενάριο, δυστυχώς, φαίνεται να αναπαράγεται στην Τουρκία. Οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν άλλες εύθραυστες οικονομίες, όπως η Αργεντινή και η Νότια Αφρική.

Τα άσχημα σενάρια δεν τελειώνουν όμως εδώ, καθώς η εφημερίδα εκτιμά ότι απειλείται μετάδοση της κρίσης. Για το γεγονός αυτό, ευθύνες επιρρίπτονται και στον πρόεδρο Ερντογάν. Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μιλά για συνωμοσία, αλλά συνέβαλε ενεργά ο ίδιος στην κρίση, αναφέρει η Les Echos, παραθέτοντας τα λάθη του: Χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επιβολή ελέγχου στην κεντρική τράπεζα, καθώς και ανάληψη διευρυμένων εξουσιών.

Αυτές οι αποφάσεις έχουν από καιρό ανησυχήσει τους πιστωτές της χώρας, τονίζει η γαλλική εφημερίδα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση από την οποία θα υποφέρει όλος ο κόσμος: η Τουρκία —όπου τόσο ο λαός όσο και οι διοικούντες έχουν πολλά να χάσουν- η Ευρώπη, που σε μεγάλο βαθμό ρύθμισε τη μεταναστευτική κρίση της με μια συμφωνία με την Άγκυρα, οι αναδυόμενες χώρες που απειλούνται από την διάδοση της κρίσης, ακόμη και οι ΗΠΑ, για τις οποίες η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала