- Sputnik Ελλάδα
Αθλητικά
Αθλητικές ειδήσεις για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όλα τα σπορ. Οι κορυφαίες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές στιγμές με επικαιρότητα και σχολιασμό.

Δύο ομάδες, δύο χώρες, μία ιδιοκτησία!

© Φωτογραφία : Facebook/RedBull / Φορτηγά της Red Bull
Φορτηγά της Red Bull - Sputnik Ελλάδα
Πώς η γερμανική Λειψία και η αυστριακή Σάλτσμπουργκ, ενώ ανήκουν αμφότερες στην Red Bull, θα... κοντραριστούν στη φάση των ομίλων καίτοι τούτο απαγορεύεται από την UEFA...

Δεν θα κάτσουμε να κάνουμε και… εξέταση DNA για να (απο)δείξουμε μια συγγένεια που είναι εμφανώς και στους μονόφθαλμους. Αλλά θέλει και την αναλυτική της εξήγηση…

Η Red Bull έψαχνε επί χρόνια για να αποκτήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα στη Γερμανία. Εντέλει το 2009 κατέληξε στη Λειψία, ακριβώς επειδή είναι στην ανατολική Γερμανία επειδή στη δυτική οι παραδοσιακοί του ποδοσφαίρου δεν βλέπουν με καλό μάτι τους επενδυτές, μιας και οι σύλλογοι είναι «λαϊκής βάσης». Τότε η Λειψία έπαιζε στην πέμπτη κατηγορία, έγινε Red Bull Leipzig, το γήπεδό της, το «Τσέντραλσταντιον» ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε «Red Bull Arena» και η ομάδα άρχισε να ανεβαίνει σκαλί σκαλί τις κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κλήρωση των ομίλων του Europa League 2018-19

Ωστόσο, με το που έφτασε στην Bundesliga, η γερμανική ομοσπονδία απαγόρευσε το… επώνυμό της, όπως και τα διακριτικά της Red Bull στο έμβλημά της. Υπήρχε πρόβλημα καθότι έπρεπε, με κάποιον τρόπο, η ομάδα να θυμίζει την ιδιοκτήτρια. Επιλέχθηκε λοιπόν το να πορεύεται η ομάδα με την επίσημη ονομασία RB Leipzig, με το RB να παραπέμπει στο RasenBallsport και, έμμεσα φυσικά, στην Red Bull.

Αρκετά νωρίτερα όμως η Red Bull είχε επενδύσει και στο ποδόσφαιρο της χώρας όπου εδρεύει, της Αυστρίας, αγοράζοντας τη Σάλτσμπουργκ ως… αντίβαρο στην επένδυση του Αυστριακοκαναδού δισεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ που είχε αγοράσει την Αούστρια Βιέννης και την είχε μετονομάσει σε Αούστρια Μέμφις (σ.σ. όπου Memphis, η γνωστή μάρκα τσιγάρων). Ωστόσο στη Σάλτσμπουργκ το… rebranding ήταν ολοκληρωτικό και επέφερε αλλαγή σήματος, αλλαγή χρωμάτων (από το κλασικό βιολετί στα χρώματα της Red Bull), νέα ονομασία γηπέδου και ουσιαστικά αποκοπή από τις παραδόσεις. Ό,τι ακριβώς έγινε και με τη Λειψία δηλαδή.

Πέρυσι, σεζόν 2017-18, οι δύο ομάδες βρέθηκαν στο Europa League και παραλίγο να κληρωθούν αντίπαλοι στα προημιτελικά αλλά τη… γλίτωσαν. Είχαν πάντως λάβει νωρίτερα τη συγκατάθεση της UEFA, εξαιτίας της σύνδεσή τους με την Red Bull, πως «ΟΚ, κανένα πρόβλημα». Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν επιτρέπει να παίζουν στον ίδιο θεσμό ομάδες με κοινή ιδιοκτησία, αλλά έκανε τα… στραβά μάτια. Και το πλήρωσε!

Η σημερινή κλήρωση των ομίλων του Europa League έφερε μαζί, στον ίδιο όμιλο, τα δύο… αδερφά σωματεία, μαζί με Σέλτικ και Ρόζενμποργκ. Πάει το αδιάβλητο της διαδικασίας, πάει η διαφάνεια!

Πώς τα κατάφεραν και έπεισαν την UEFA πέρυσι ή, αν θέλετε, γιατί η ομοσπονδία έκανε τα στραβά μάτια; Διότι επισήμως η αυστριακή εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της Λειψίας, αλλά στη Σάλτσμπουργκ είναι μόνο… ο βασικός χορηγός. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, 14 (!) παίκτες έφυγαν από τη Σάλτσμπουργκ για να πάνε στη Λειψία ή έκαναν το αντίστροφο δρομολόγιο.

Κοντολογίς, οι δύο ομάδες είναι… συγκοινωνούντα δοχεία ιδιοκτησιακά. Και η, καμιά φορά, άτεγκτη UEFA, επέτρεψε να συμβεί το φετινό παράδοξο που η ίδια απαγορεύει!

 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала