Αποχωρεί από την Alibaba ο ιδρυτής της για να ασχοληθεί με τις φιλανθρωπίες

© AP Photo / ORGE SILVA / POOL / AFPΟ πρόεδρος και συνιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα
Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα - Sputnik Ελλάδα
Ο Τζακ Μα είναι ίσως ο πλουσιότερος Κινέζος. Ξεκίνησε ως δάσκαλος αγγλικών, ενώ η Alibaba άρχισε την πορεία της από ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στην πόλη Χανγκτσού.

Τον πρόεδρο και συνιδρυτή της χάνει ο μεγαλύτερος όμιλος τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας η Alibaba Group. Ο 54χρονος Τζακ Μα αποχωρεί από τη θέση του για να εστιάσει πλέον τη δράση του σε φιλανθρωπικό έργο.

Ο Μα θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους σήμερα (αν όχι ο πλουσιότερος), με περιουσία η οποία ξεπερνά κοντά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξεκίνησε ως δάσκαλος αγγλικών και αναρριχήθηκε ραγδαία στο κινεζικό και στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Έως το 2013 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Alibaba και το 2014 έγινε εκτελεστικός πρόεδρός της, καθοδηγώντας την σε μια διαρκή επέκταση εντός κι εκτός Κίνας.

Η Alibaba ξεκίνησε σε ένα διαμέρισμα κινεζικής πολυκατοικίας στην πόλη Χανγκτσού και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της υπερβαίνει τα 420 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται το ανάλογο της αμερικανικής Amazon και το 2017 είχε έσοδα περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα από μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τις μετοχικές συμμετοχές της σε άλλες εταιρείες όπως η Weibo.

Οι ετήσιοι ενεργοί πελάτες του ηλεκτρονικού εμπορίου της υπολογίζονται σε 524 εκατομμύρια, κάθε μέρα ταχυδρομεί περίπου 55 εκατομμύρια δέματα με προϊόντα, ενώ το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών της Alipay έχει πάνω από 870 εκατομμύρια χρήστες.

Ο Μα έχει ιδρύσει από το 2014 το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τζακ Μα με εστίαση στην εκπαίδευση, κατά το πρότυπο του Ιδρύματος που έχει δημιουργήσει προ ετών —μαζί με τη σύζυγό του- ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, όταν αποχώρησε από την εταιρεία του. Ο Μα δήλωσε ότι θαυμάζει το παράδειγμα του Γκέιτς και επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια του.

Πάντως δεν είναι συνηθισμένο για επικεφαλής κινεζικής εταιρείας να αποχωρεί σε τόσο νεαρή ηλικία και ίσως γι' αυτό οι μετοχές της Alibaba στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου είχε εισαχθεί το 2014, κινήθηκαν πτωτικά.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο διάδοχος του Μα στη θέση του εκτελεστικού προέδρου, ενώ ο Μα αναμένεται να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Όπως είπε ο ίδιος στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η επίσημη αποχώρηση του θα γίνει τη Δευτέρα, ημέρα των 54ων γενεθλίων του, ημερομηνία επίσης που στην Κίνα είναι η λεγόμενη «γιορτή του δασκάλου».

Τον Ιούλιο 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, είχε συναντηθεί με τον Τζακ Μα και είχαν συζητήσει για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Alibaba στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала