Κυβερνητική πηγή για συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν: Κάθε φορά υπάρχει αναφορά για τους «8»

© Φωτογραφία : Twitter/Prime Minister / Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα
«Κάθε φορά υπάρχει αναφορά, αυτή τη φορά όχι τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες φορές», σημειώσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας για την αναφορά του Ερντογάν για τους «8» στη συνάντηση με τον Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.

«Σημαντική βελτίωση» των ελληνο-τουρκικών σχέσεων διαπιστώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειωτέον πως στη διάρκεια της συνάντησης, όπως είχε γίνει γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην υπόθεση των «8». Κάθε φορά υπάρχει αναφορά, αυτή τη φορά όχι τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες φορές, σχολίασε η πηγή. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι τότε ήταν «αγκάθι» το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Τουρκία και πως τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βγαίνει από εκείνη τη συνάντηση με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αν και επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση. Φάνηκε ότι παρότι δύσκολη, είχε αποτέλεσμα, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη και η κίνηση της Αθήνας να επιστρέψει αμέσως τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν τα σύνορα, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο κλίμα «που μας βοηθά να ξαναπιάσουμε το νήμα της οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρωτοβουλία Ερντογάν να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, με τον χρόνο της επίσκεψης να μην προσδιορίζεται ακόμα και ενδεχομένως να είναι μέσα στον χρόνο.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν και αγκάθια και δυσκολίες και ανοικτά ζητήματα μπροστά μας», τονίζει η ανώτατη κυβερνητική πηγή, περνώντας στο ζήτημα του Κυπριακού, για τον οποίο σημείωνει ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, να επανεκκινήσουμε από το σημείο που το αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε πως παρότι απέτυχε το Κραν Μοντανά, δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλη αυτή η προσπάθεια διαγράφεται, «ήταν μια προσπάθεια, είχε φέρει αποτελέσματα, δημιουργήθηκε κάποια κάλυψη ενός δρόμου, μιας απόστασης και από τις δύο μεριές», εξηγώντας ότι αν θέλουμε να έχουμε πιθανότητες να οδηγήσει κάπου πρέπει να προσδιορίσουμε τη βάση του διαλόγου.

Στο ερώτημα αν θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, σε μια αναφορά που μεταφράζεται ως επιφύλαξη, η ίδια πηγή είπε: «Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Δεν μπορώ να εκφράσω μια σαφή εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Θα ήταν υπερβολικό αν έλεγα κάποια ημερομηνία».

Σχετικά με τις εξορύξεις, στη συνάντηση με τον Ερντογάν κατέστη σαφές από τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια ακόμη φορά στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, έχει κυριαρχικά δικαιώματα και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης της να τα αξιοποιήσει προς όφελος του κυπριακού λαού. Επανέλαβε και τη θέση και της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών θα είναι οφέλη που θα μοιραστούν σε όλον τον Κυπριακό λαό, δηλαδή και στις δύο πλευρές, και στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала