Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Χρηστίδης στο Sputnik: Η μεγάλη ευκαιρία για το Σκοπιανό χάθηκε το '90, με ευθύνη της ΝΔ

© Φωτογραφία : Κίνημα ΑλλαγήςO εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
O εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης. - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Sputnik, με αφορμή το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για λύση του Σκοπιανού στις αρχές τις δεκαετίας του '90, με ευθύνη της ΝΔ, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο Sputnik. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή.

Αναφορικά με πιθανές διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε μέλους, «η ενιαία στάση του Κινήματος, όμως, μπροστά στις εξελίξεις επιβάλλεται από το εθνικό συμφέρον».

Ο Παύλος Χρηστίδης εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης τονίζοντας ότι: «οι κυβερνητικοί θεατρινισμοί γύρω από τα εθνικά θέματα απογοητεύουν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις». Όπως υπογράμμισε η «σχέση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται διαλυτική όσον αφορά κάθε αξιακό κανόνα της πολιτικής ζωής του τόπου».
Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα ως τις «δυο όψεις μιας αδιέξοδης σύγκρουσης. Έχουν ευθύνες που μπήκαμε στην κρίση και καθυστερήσαμε να βγούμε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη στο Sputnik:

Ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό;

Ήμασταν και είμαστε πάντα υπέρ μιας έντιμης, ευρωπαϊκής και σταθερής λύσης. Μιας λύσης, που διασφαλίζει την ειρηνική γειτονία στα Βαλκάνια, κατοχυρώνει τα εθνικά μας συμφέροντα και εγγυάται την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή, η οποία βρίσκεται ξανά σε περίοδο ρευστότητας.

Δυστυχώς, η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 90, με ευθύνη της ΝΔ. Ήταν η διαπραγματευτική επιμονή και ικανότητα του Ανδρέα Παπανδρέου που οδήγησε στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995, διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Από τότε διαμορφώθηκε η εθνική γραμμή, την οποία υπερασπίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Δεν ήμασταν όμως απολύτως ξεκάθαρα, υπέρ οποιασδήποτε λύσης και γι αυτό διαφωνήσαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν υπέρ και κατά στη συμφωνία των Πρεσπών;

Τα εθνικά θέματα δεν μπαίνουν σε ζυγαριά. Εμείς εργαστήκαμε για μια λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα στο θέμα της ονομασίας της FYROM.

Ζητήσαμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών από την πρώτη στιγμή, για να διασφαλίσουμε την εθνική γραμμή που περιλάμβανε μια ενιαία συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν, με αλλαγή του Συντάγματος.

Αυτά δεν πληρούνται με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ και δυστυχώς, όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό επιβεβαιώνουν πως ανοίγει νέα τραύματα, αντί να κλείνει τα παλιά, όπως έγκαιρα επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο κίνημα. Θα μπορούσε η συμφωνία να δημιουργήσει νέο ρήγμα;

Τα εθνικά θέματα αποτελούν για κάθε κόμμα ένα σημείο αιχμής. Η παράταξη μας υπήρξε πάντοτε πατριωτική, με πυξίδα προς την Ευρώπη, προσήλωση στην εθνική και λαϊκή ενότητα, μακριά από ακρότητες και εθνικισμούς. Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, σε μια περίοδο όπου η γειτονιά μας, είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και συγκρούσεις συμφερόντων. Η γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας, ως πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και δημοκρατίας αποτελεί πλεονέκτημα, που δεν μπορεί να διασαλευτεί. Οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό ενός κόμματος είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε μέλους, η ενιαία στάση του Κινήματος, όμως, μπροστά στις εξελίξεις επιβάλλεται από το εθνικό συμφέρον.

Ποια θα είναι η στάση σας στη Βουλή απέναντι στη συμφωνία;

Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στη Βουλή.

Πιστεύετε ότι θα βγει η συγκυβέρνηση αλώβητη από το Σκοπιανό; Ο κυβερνητικός εταίρος θα ψηφίσει τελικά τη συμφωνία;

Οι κυβερνητικοί θεατρινισμοί γύρω από τα εθνικά θέματα απογοητεύουν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο κ. Καμένος αλλάζει θέση κάθε εβδομάδα: μια λέει δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, την άλλη λέει πως θα ρίξει την κυβέρνηση, την Τρίτη πως θα κάνει τα πάντα να μην έρθει καν η συμφωνία στη Βουλή. Τον έχει πάρει χαμπάρι και ο λαός και ο κ. Τσιπρας, ο οποίος πια τον αδειάζει και επίσημα σε συνεντεύξεις του. Δυστυχώς, η σχέση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται διαλυτική όσον αφορά κάθε αξιακό κανόνα της πολιτικής ζωής του τόπου. Θα γραφτεί στην ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.

Υπάρχει σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δυο όψεις μιας αδιέξοδης σύγκρουσης. Έχουν ευθύνες που μπήκαμε στην κρίση και καθυστερήσαμε να βγούμε.

Εμείς είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που διευρύνει τις ανισότητες, που αποδέχεται και νομιμοποιεί τις επιθέσεις στη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που θεωρεί οτι οι νεκροί στο Μάτι ¨θόλωσαν¨ την εικόνα, που καταργεί το ΕΚΑΣ και επιχειρεί να παραβιάσει τη Διαύγεια, καλύπτοντας ταυτόχρονα την περίοδο 2004-2009. Είμαστε όμως και απέναντι στη ΝΔ, που θεωρεί τις ανισότητες κάτι σαν φυσικό φαινόμενο, που εκφράζει ρεβανσιστικές απειλές και που έχει πάθει αμνησία για την περίοδο Καραμανλή.

Εμείς θέλουμε η χώρα να αφήσει πίσω της οριστικά τη μελαγχολία της κρίσης, με τους πολίτες πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας. Διαμορφώνουμε μια νέα σχέση μαζί τους, υπογράφουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με έμφαση στις ευκαιρίες για όλους, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πολύχρονης κρίσης και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Το ελληνικό δαιμόνιο μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη εθνική αφύπνιση που θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στις εξελίξεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με έμφαση στην παιδεία, την έξυπνη παραγωγή και ανάπτυξη, την εξωστρέφεια. Με αυτή την πρόταση θα πάμε στους πολίτες και αυτή η πρόταση θα είναι η πολιτική δέσμευση μας την επόμενη των εκλογών.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά