Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της συμφωνίας των Πρεσπών

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΟ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Aπαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος , μίλησε μεταξύ άλλων για ΠΓΔΜ, για συντάξεις και την κατάσταση στη Μόρια.

Για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάγκη για τη διαφύλαξη της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα να πάει χαμένη μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί τα Βαλκάνια εδώ και περίπου 30 χρόνια».

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι, ενώ ισχυριζόταν πως υποστηρίζει μία συμφωνία με σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει και το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Μητσοτάκης, «για λόγους μικροπολιτικών επιδιώξεων και για να μην δημιουργήσει προβλήματα σε ένα πιο συντηρητικό, ακόμα και ακροδεξιό ακροατήριο, άλλαξε την πολιτική του τοποθέτηση και άρχισε να τοποθετείται εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και πριν υπογραφεί».

Σε συνέχεια της αιχμηρής τοποθέτησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «Φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και πρέπει να μας πει με ποιον ακριβώς τρόπο θα χειριστεί την όλη διαδικασία για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» ανέφερε.

Τότε αντιπαρέβαλε την άποψη του Πάνου Καμμένου τονίζοντας ότι είχε δηλώσει με σαφήνεια πως δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Όπως σημείωσε, «ο κ. Καμμένος γνώριζε ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε προδοτική ούτε κατά τον τρόπο που το εννοεί η ΝΔ αποτελούσε μια παράδοση άνευ όρων στους γείτονές μας».

Παράλληλα τονίζει ότι είχε κάνει την εκτίμηση πως θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στη γειτονική χώρα για να περάσει η συμφωνία. «Άλλο η ιδεολογική τοποθέτηση του κ. Καμμένου και άλλο αυτή η εκτίμηση» είπε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι κρίσιμη είναι η ουσία «να πληρωθούν δηλαδή οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μία πιθανή εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα, δεν θα αποτελούσε τροχοπέδη για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά θα υπήρχε μια καθυστέρηση ως προς τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Άμυνας περί ακυρότητας του δημοψηφίσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Καμμένος έκανε μία νομική ερμηνεία και επανέλαβε ότι το θέμα είναι να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ιστορικού χαρακτήρα ζήτημα, μία ιστορικού χαρακτήρα διαφορά» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή την πολιτική πρωτοβουλία θα την υποστηρίξουμε, θα την τεκμηριώσουμε, θα την ενισχύσουμε και θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε».

Σχετικά με τις συντάξεις τόνισε ότι η πρόθεση της ελληνική κυβέρνησης είναι «να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και αυτό αποτυπώνεται και στο σημερινό προσχέδιο του προϋπολογισμού». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων και των δημοσιονομικών προβλέψεων θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μετά τη σχετική διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την κατάσταση στη Μόρια, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη αποχωρήσει, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν αναδεικνύεται από τις αντιπολιτευτικές εφημερίδες.
Εστιάζοντας στα κονδύλια του μεταναστευτικού, επανέλαβε ότι πρόκειται για συκοφαντία και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με τη διαχείρισή τους από την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε, ότι ο κύριος ωφελούμενος από τα κονδύλια της ΕΕ είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στο θέμα της προστασίας των προσφύγων. Επιπλέον, συνέστησε προσοχή «όταν κάνουμε καταγγελίες με μοναδικό στόχο να προκαλέσουμε εντυπώσεις».

 

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала