Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

«Η κάνναβη ήρθε για να μείνει»: Ζήτηση, ευκαιρίες και ερωτηματικά

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOCΔενδρύλλιο κάνναβης
Δενδρύλλιο κάνναβης - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Η θεραπευτική αξία της κάνναβης, τα δυνητικά οφέλη για την οικονομία, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η ζήτηση, αλλά και οι «αστερίσκοι»: Ειδικοί μιλούν στο Sputnik για όλα όσα αφορούν στο «παρεξηγημένο» φυτό.

Η κάνναβη, το κατά πολλούς δαιμονοποιημένο φυτό, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης, τόσο στο εσωτερικό — μετά και από την απόφαση νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης — όσο και στο εξωτερικό, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένη.

Καλλιεργητές και επιστήμονες μιλούν στο Sputnik για ένα φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες που παράλληλα «καλλιεργεί» σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, μέσω χιλιάδων θέσεων εργασίας που δύνανται να δημιουργηθούν, αλλά και των χρημάτων που θα μπουν στα ταμεία του κράτους. Εντούτοις, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις ως προς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη: Ποια η διαφορά, τι ισχύει στην κάθε περίπτωση

Πριν από τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να σημάνει η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, είναι απαραίτητα κάποια στοιχεία για τα πρακτικά του θέματος.

Πρόκειται για ένα πολυχρηστικό φυτό, από το οποίο παράγεται πλήθος προϊόντων. Οι εφαρμογές της βιομηχανικής κάνναβης είναι γνωστές εδώ και καιρό και αφορούν σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων (από προϊόντα προσωπικής φροντίδας μέχρι βρώσιμα) και πιο πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος (και στην Ελλάδα) για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων για ιατρική χρήση. 

Συγκεκριμένα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης επιτρέπεται στην Ελλάδα ήδη από το 2016. Όσον αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη, η υπουργική απόφαση για τη νομιμοποίησή της εκδόθηκε το 2017, ενώ φέτος το σχετικό νομοσχέδιο έλαβε την έγκριση της Βουλής και από τον Μάρτιο, έχει δημοσιευθεί ο νόμος (υπ' αριθμόν 4523) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διαφοροποίηση μεταξύ της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης έγκειται, επί της ουσίας, στη χρήση του φυτού (βιομηχανική ή φαρμακευτική χρήση), κάτι που καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη (THC). 

«Το φυτό είναι το ίδιο. Στη μία περίπτωση — στη βιομηχανική — παράγει σε πολύ μικρό ποσοστό τις ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ στην άλλη — στη φαρμακευτική — σε μεγάλο ποσοστό», εξηγεί συγκεκριμένα ο καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κυρία Ελένη Τσαλίκη, η βιομηχανική κάνναβη αφορά σε ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον κοινοτικό κατάλογο ποικιλιών και έχουν περιεκτικότητα σε THC κάτω από 0,2% — και αυτές οι ποικιλίες επιτρέπεται να καλλιεργηθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και στην Ελλάδα. Από την άλλη, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να έχουν περιεκτικότητα σε THC πάνω από 0,2%.

Παράλληλα, αναλύοντας τον πιο πρόσφατο νόμο, αυτόν για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Σκαλτσούνης αναφέρεται και σε μία ακόμη διαφορά που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία. 

Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, όπως λέει, η κάνναβη για φαρμακευτική χρήση, καλλιεργείται σε κλειστούς χώρους, σε θερμοκήπια, δεν υπάρχουν ανοιχτές καλλιέργειες. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει συγκεκριμένη αδειοδότηση και να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε σχέση με την περίπτωση της βιομηχανικής κάνναβης, την οποία μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος σε οποιοδήποτε χωράφι και στη συνέχεια η μεταποίηση να γίνει αλλού.

Για τη φαρμακευτική κάνναβη, όλη η παραγωγική διαδικασία — από την καλλιέργεια, την εκχύλιση και την παραγωγή του τελικού προϊόντος — πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο. «Άρα η διαφορά είναι ότι η βιομηχανική αφορά κυρίως στον πρωτογενή τομέα, ενώ η φαρμακευτική απευθύνεται σε εταιρείες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να παραγάγουν και το τελικό προϊόν», παρατηρεί ο κ. Σκαλτσούνης.

Άλλωστε, ήδη σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «υπάρχουν φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν εκχυλίσματα από τη λεγόμενη φαρμακευτική κάνναβη και παράγονται από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εκτός Ελλάδος, απλώς θα δοθεί και η δυνατότητα στη χώρα μας να παράγει αυτήν την φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω των καλλιεργειών που θα ξεκινήσουν. Σαν φάρμακο είναι ήδη γνωστό και αποδεκτό, απλώς δίνεται η ευκαιρία αυτή η παραγωγική διαδικασία να γίνεται και στη χώρα μας».

«Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον»

Στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, όπως και στην Αμερική. Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, «το φυτό έχει καλλιεργηθεί κυρίως σε βόρειες χώρες και λιγότερο τα τελευταία χρόνια, στην Ιταλία και στη Γαλλία έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες κάνναβης», όπως αναφέρει η κυρία Τσαλίκη του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα στοιχεία που υπάρχουν από το 2016 για τη βιομηχανική κάνναβη δείχνουν ήδη την ύπαρξη ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κυρία Τσαλίκη, το 2016 καλλιεργήθηκαν 26 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης, το 2017 300 στρέμματα και φέτος πάνω από 1.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα.

Η επένδυση εκατομμυρίων στη Βόρεια Ελλάδα με τις 2.000 θέσεις εργασίας

Ο επικεφαλής της Cannatec Greece, θυγατρικής του ομίλου Golden Greece Holdings, κ. Διονύσης Σαρμαζανίδης, «βλέπει» μέλλον στην αγορά της κάνναβης. «Είναι καινούργια αγορά, καινούργια προϊόντα, έχει ζήτηση πολύ μεγάλη», παρατηρεί ο ίδιος.

Η Golden Greece Holding που λειτουργεί σαν «ομπρέλα» που έχει από κάτω άλλες εταιρείες με επενδύσεις στην κάνναβη, σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρμαζανίδης, η εταιρεία συγκεντρώνει ήδη τα απαραίτητα χαρτιά, προκειμένου να υποβάλει φάκελο, έχει ήδη αγοράσει χωράφια στη Βόρεια Ελλάδα και προχωράει τόσο στη βιομηχανική, όσο και στη φαρμακευτική κάνναβη.

«Σε δύο χρόνια από σήμερα θα αλλάξουν πάρα πολλά στην Ελλάδα, και υπό το πρίσμα των επιχειρήσεων και από την άποψη θέσεων εργασίας και στον αγροτικό τομέα. Θα υπάρχουν καινούργιες συνεργασίες», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια «αλυσίδα που δίνει δουλειά γύρω — γύρω. Θα υπάρξει ανάπτυξη».

Άλλωστε, όπως λέει, «τα προϊόντα που θα βγάλουμε φέτος είναι ήδη όλα πουλημένα. Έχουμε παραγγελίες, συνεργασίες, συμβάσεις με ξένες εταιρείες και ό,τι παράγουμε σε κλωστική κάνναβη, είναι ήδη πουλημένα».

Μιλώντας για τα σχέδια της εταιρείας, ο κ. Σαρμαζανίδης αναφέρει: «Περιμένουμε άδειες για να αρχίσουμε να χτίζουμε εργοστάσια με θερμοκήπια». Συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική κάνναβη, δρομολογείται μια επένδυση που σε πρώτη φάση ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και θα φτάσει μέχρι τα 400 εκατ. ευρώ, από την Cannatec Greece με επενδύσεις από διάφορες χώρες, όπως τον Καναδά, την Αγγλία, την Αμερική, τη Γερμανία, την Πολωνία, το Καζακστάν, αλλά και από τη Ρωσία.

Το project αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές. «Τα τελευταία 20 χρόνια, δεν έγινε άλλη τέτοια μεγάλη επένδυση (από το μηδέν) στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα με τόσες πολλές θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει ο κ. Σαρμαζανίδης.

Όσον για το γιατί να επιλέξει κανείς την Ελλάδα για επενδύσεις στην κάνναβη, ο ίδιος απαντά: «Έχουμε ήλιο, έχουμε λιμάνια, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν πάρα πολλά συν, για αυτό και έρχονται στην Ελλάδα, είναι καλός ο νόμος».

Η εμπειρία ενός καλλιεργητή: Για χρόνια δεν έβρισκα ίαση, η κάνναβη ήρθε για να μείνει

Στη φαρμακευτική κάνναβη θέλει να δραστηριοποιηθεί και ο κ. Προκόπης Γεωργακόπουλος. Είναι καλλιεργητής κάνναβης στην περιοχή της Τρίπολης, στη Μαντινεία, από το 2017, οπότε και δημιούργησε την ArCan (Αρκαδική Κάνναβη), ορμώμενος από την προσωπική του εμπειρία.

«Είχα μία σπάνια νευρολογική ασθένεια, η οποία με ταλαιπωρούσε σχεδόν 20 χρόνια, είχα κάνει όλες τις θεραπευτικές αγωγές που μου είχαν προτείνει οι θεράποντες ιατροί μου, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκα κάποια ίαση. Έκανα λοιπόν μια προσωπική μελέτη, έφτασα στην κάνναβη και στα κανναβινοειδή. Έκανα τα σχετικά πειράματα στον εαυτό μου και σας λέω ότι από τις 8 Αυγούστου του 2015 μέχρι και σήμερα δεν έχω την παραμικρή ενόχληση και η συγκεκριμένη πάθηση ήταν χρόνια», σημειώνει ο ίδιος, κάνοντας μνεία και στις ιδιότητες του φυτού.

«Μέσα από αυτό, είδα ότι είναι πολύ ευεργετικό σαν βότανο και ότι υπάρχουν δρόμοι μέσα από τους οποίους μπορεί κανείς να πορευτεί και επαγγελματικά εάν το θελήσει και έτσι ξεκινήσαμε μία πειραματική καλλιέργεια το 2017 για να δούμε εάν ειδικά η περιοχή μας είναι τόσο καλή όσο λένε, γιατί μέχρι το 1932 στην περιοχή της Αρκαδίας οι αγρότες καλλιεργούσαν την καλύτερη ποιότητα σε κάνναβη και μάλιστα γίνονταν εξαγωγές μεγάλες σε αρκετά κράτη. Είδαμε ότι το μικροκλίμα της Αρκαδίας, καθώς επίσης και ο περιβάλλοντας χώρος είναι ιδανικά για αυτού του είδους την καλλιέργεια», συνεχίζει.

Όπως λέει, πίσω από την ArCan, βρίσκεται «η ιδέα του να ξαναπρασινίσει όλη η Αρκαδία και όλη η Ελλάδα, δηλαδή να γυρίσει ο κόσμος πίσω στα χωράφια του σε ένα προϊόν που είναι ανταγωνιστικό αυτήν τη στιγμή και υπάρχει τεράστια παγκόσμια ζήτηση και παράλληλα με την καλλιέργεια να καταλάβουν έστω οι ασθενείς ότι υπάρχει και άλλος ένας τρόπος, εκτός από τα χάπια και τα φάρμακα, εάν βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας».

Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει, περιλαμβάνονται οι ακατέργαστοι ανθοί κάνναβης, lip balm φτιαγμένο από κάνναβη, άλατα μπάνιου, ενώ έχει ήδη παράξει το πρώτο παστέλι κάνναβης στον κόσμο (το οποίο όμως αυτήν τη στιγμή δεν διατίθεται, εν αναμονή των αλλαγών του νόμου σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τις περιεκτικότητες που επιτρέπονται). «Ένα άλλο προϊόν, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι το μοναδικό στον κόσμο μπορώ να πω, είναι το μέλι κάνναβης», προσθέτει.

Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, σε επαγγελματικό επίπεδο, η καλλιέργεια κάνναβης, ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν είναι δαπανηρή, είναι κάτι που μπορεί να του αποδώσει από την πρώτη κιόλας χρονιά».

Όσον αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει ότι «στην Ελλάδα για να κάνει κάποιος μια σοβαρή καλλιέργεια και μεταποίηση προαπαιτούνται πάρα πολλά πράγματα, όπως μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο και στοχευμένη κίνηση σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το κομμάτι, ολοκληρώνουμε και τα χαρτιά μας για να καταθέσουμε τον φάκελο σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση και είναι στα άμεσα σχέδιά μας να επεκταθούμε και σε αυτό το κομμάτι».

«Υπάρχει μέλλον», τονίζει και συμπληρώνει: «Όλα τα πειράματα που έχουμε κάνει, έχουν βγει όσο καλύτερα γίνεται. Η κάνναβη έχει έρθει για να μείνει. Είναι ένα ποτάμι που ήρθε για να συνεχίσει, δεν μπορεί κανένας να το σταματήσει, γιατί είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία, ο κόσμος σιγά σιγά στρέφεται προς την εναλλακτική θεραπεία, αρχίζει και αντιλαμβάνεται το τι έχει συμβεί εν τέλει, γιατί άργησε τόσα χρόνια να βγει στο τραπέζι, πολλά είναι τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν την απαγόρευση».

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση, ο ίδιος δηλώνει 100% σύμφωνος. «Γνωρίζουμε ότι όταν κάτι απαγορεύεται θέλουμε όλοι να το δοκιμάσουμε», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Υπάρχουν στατιστικές μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που έχουν αφήσει ελεύθερη τη χρήση της κάνναβης, ακόμη και η εγκληματικότητα έχει πέσει, τολμώ να πω και μέχρι και 40%. Οι θάνατοι και οι εξαρτήσεις έχουν πέσει και σιγά — σιγά παρατηρείται μία εξυγίανση στο όλο κομμάτι, γιατί το προϊόν μπορεί να αγοραστεί πιστοποιημένα, δίνοντας τον ανάλογο φόρο στο κράτος, οπότε και το κράτος κερδίζει και πιστοποιημένα βάζει κανείς στον οργανισμό του ένα βότανο το οποίο γνωρίζει εξ αρχής τι περιέχει. Καλώς κάνουν, γιατί έτσι χτυπούν πρώτα από όλα όλον τον υπόκοσμο που δραστηριοποιείται στα κομμάτια της κάνναβης και άλλων ουσιών. Παγκόσμια, τα μεγάλα και σοβαρά κράτη αρχίζουν και την απελευθερώνουν γιατί έχουν δει ότι είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχουν μεγάλα ποσά στα ταμεία τους από φορολογία».

Ενδεικτικά, αναφέρει το παράδειγμα του Καναδά που προσφάτως νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, και σε 24ωρο τα καταστήματα που εμπορεύονται κάνναβη ξεπούλησαν. 

«Θα δει και το ελληνικό κράτος σοβαρά οφέλη, θα δει πολλά λεφτά στα ταμεία του, δεύτερον όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται παράνομα και κάνουν κακό στην αγορά, ξαφνικά θα φύγουν από τον χάρτη και οι άνθρωποι που θα το δουν σοβαρά και θα έχουν και έναν στόχο, θα παράγουν χρόνο με τον χρόνο καλύτερη ποιότητα κάνναβης με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πηγαίνουμε και καλύτερα», τονίζει ακόμη.

«Σαν ασθενής, τολμώ να σας πω το ότι είναι αγχολυτικό, το ότι είναι αντιοξειδωτικό, ότι ενισχύει τον οργανισμό, αυτό έχει αποδειχθεί ούτως ή άλλως επιστημονικά και ιατρικά», σημειώνει και παραπέμπει στο «ενδοκανναβινοειδές σύστημα που έχουμε όλοι μέσα μας, αλλά καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να το ενεργοποιήσουμε μόνοι μας αυτούς τους υποδοχείς, θα πρέπει να πάρουμε αυτήν την ουσία από εξωγενή παράγοντα, όπως είναι το φυτό της κάνναβης και τα προϊόντα της».

Η θεραπευτική αξία της κάνναβης

Για τις θεραπευτικές ιδιότητες μιλάει αναλυτικά ο γιατρός κ. Γιώργης Οικονομόπουλος.

«Η κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών διαταραχών, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που δρα θεραπευτικά και που κάνει την κάνναβη να είναι ένα θαυματουργό κατά κάποιο τρόπο φυτό δεν είναι η ίδια η κάνναβη, αλλά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο η κάνναβη ενεργοποιεί. Το 1988 ερευνώντας σε ποιες περιοχές του σώματος πάει η κάνναβη, ανακαλύφθηκε η ύπαρξη κανναβοϋποδοχών σε ολόκληρο το σώμα», εξηγεί ο κ. Οικονομόπουλος.

«Λειτουργεί σαν προστάτης, με αυτόν τον τρόπο η κάνναβη που μιμείται και ενισχύει τη δράση του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, αποδεικνύεται ότι είναι ένα φάρμακο μέσω του συστήματος που ενεργοποιεί», αναφέρει.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα παθήσεων, στις οποίες μπορεί να βοηθήσει η κάνναβη, ο ίδιος αναφέρει: Φλεγμονές, πόνοι, παθήσεις στο ουροποιητικό, στο κυκλοφοριακό, στο αναπνευστικό, νευρολογικές διαταραχές, σπαστικότητα, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, επιληψία, ψυχικές διαταραχές, σχιζοφρένεια, ψύχωση, ημικρανία, μυαλγία, ανορεξία, ψωρίαση, ναυτία, έμετος, σακχαρώδης διαβήτης.

Αυτό που θεωρείται ως παρενέργεια είναι η ψυχοτρόπος επίδραση, αυτή που προκαλείται από το THC και το οποίο δεν είναι απαραίτητο για όλες τις περιπτώσεις, διευκρινίζει.

Η κάνναβη, όπως λέει, νομιμοποιήθηκε σε 40 χώρες της Αμερικής, σε 20 χώρες της Ευρώπης συνταγογραφείται, και στο Ισραήλ υπάρχουν 30.000 ασθενείς που παίρνουν νόμιμα κάνναβη για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Μετά την ανακάλυψη το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, η νομιμοποίηση προχωράει ραγδαία σε όλο τον κόσμο», παρατηρεί ο κ. Οικονομόπουλος.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε ακόμη»

Παράλληλα με την κοινή διαπίστωση ότι η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αγορά στην Ελλάδα και επομένως νέες θέσεις εργασίας, αναγνωρίζεται η ευεργετική δράση του φυτού, αλλά με την απαιτούμενη πάντα προσοχή που συνίσταται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δαιμονοποιήθηκε ένα φυτό, το οποίο είναι καθόλα ευεργετικό για την υγεία μας, αρκεί να γίνεται ορθή χρήση και κάτω από γνώση, όχι πειράματα και ασάφειες», σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος της ArCan.

«Ξαναρχίσαμε να ασχολούμαστε με το φυτό αυτό τα τελευταία 15 χρόνια, επομένως υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε ακόμη. Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, επομένως δεν είχαμε πρόσβαση στις ουσίες του φυτού. Είναι κάτι από το οποίο μαθαίνουμε συνέχεια, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε όλον τον κόσμο. Και για τις ψυχοτρόπες και για τις μη ψυχοτρόπες. Είναι πολύ δραστικές ουσίες, αντιδρούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είναι μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Σκαλτσούνης σχετικά.

«Σκευάσματα που κυκλοφορούν σήμερα, ανακουφίζουν πολλούς συνανθρώπους μας. Δεν έχουν τόσο θεραπευτικό ρόλο, αλλά κυρίως ανακουφίζουν. Είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη, άρα σε επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα βρεθούν και άλλες θεραπευτικές αγωγές», προσθέτει μάλιστα, τονίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα αφιερώνει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να κατανοήσει τον μηχανισμό και να βρει νέες εφαρμογές. «Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στις ουσίες, επομένως η άδεια είναι το πρώτο βήμα για να περάσουμε στα επόμενα», παρατηρεί.

«Ερωτήματα γύρω από το νομοθετικό πλαίσιο»

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλης Γκιτάκος υπογραμμίζει, πάντως, ότι «το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί και να συμπληρωθεί σε αρκετά σημεία», ενώ συνηγορεί με την άποψη ότι «επειδή η μελέτη για τις φαρμακολογικές ιδιότητες των κανναβινοειδών και τυχόν παρενέργειές τους είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται να παρακολουθούνται και να λαμβάνονται υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν». Παράλληλα, τονίζει ότι είναι αναγκαίο να μελετάται συστηματικά και σε βάθος χρόνου η επίπτωση της εφαρμογής του νέου πλαισίου στην κοινωνία.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν ανοικτά, σύμφωνα με τον κ. Γκιτάκο, «είναι το πώς θα αποθηκεύονται και θα διακινούνται τα σκευάσματα, ποιες είναι κατηγορίες ασθενών στις οποίες θα χορηγούνται και με τι είδους σύνθεση, δηλαδή δραστική ουσία και δόση, καθώς και με ποιους μηχανισμούς θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα ευρύτερα στην κοινωνία».

«Την ώρα που διασφαλίζεται το δικαίωμα των ασθενών σε κατάλληλη ανακουφιστική και παρηγορητική φροντίδα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η κάνναβη είναι μια δυνητικά εξαρτησιογόνα ουσία και ότι σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα θεραπείας που την αφορούν», επισημαίνει ακόμη και συμπληρώνει:

«Οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα εθνικά ινστιτούτα για τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό, NIDA και NIAAA, συνδέει τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης με την αύξηση της χρήσης της για μη ιατρικούς σκοπούς μεταξύ των ενηλίκων και προβλέπει σημαντική άνοδο των ποσοστών κατάχρησης ή εξάρτησης τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, 1 στους 3 Αμερικανούς τελειόφοιτους λυκείου που έχει κάνει χρήση της ουσίας κατά το τελευταίο έτος, αναφέρει ότι ένας τρόπος πρόσβασης στην κάνναβη είναι τα ιατρικά σκευάσματα που έχουν συνταγογραφηθεί σε τρίτο πρόσωπο».

«Προφανώς χρειάζονται μέτρα σε πολλά επίπεδα για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης, την αποτροπή της εκτροπής της ουσίας, και την πρόληψη της κατάχρησης και της εξάρτησης», καταλήγει ο ίδιος.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Διεθνή
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社中文(简体)Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社中文(繁体)Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά