Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης θα κληθούν να καταθέσουν για το C4i μετά από αίτημα της SAIC

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOCΔικαστική αίθουσα
Δικαστική αίθουσα - Sputnik Ελλάδα
Στην υπόθεση της παραλαβής και τροποποίησης των συμβάσεων για το επίμαχο σύστημα ασφαλείας, για την οποία δικάζονται δεκαοκτώ πρόσωπα, διαπιστώνεται ζημιά του Δημοσίου ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην κλήτευση των πρώην πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη καθώς και πρώην στελεχών του υπουργείου θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δικογραφία για την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C4i.

Είχε προηγηθεί αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι της αμερικανικής εταιρίας SAIC προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο οι δύο υπουργοί καθώς επίσης και ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης (την περίοδο 2006-2007) Κωνσταντίνος Αιλιανός αλλά και ο τότε νομικός Σύμβουλος του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τότε υπουργό Εσωτερικών, δεν προβλέπεται η διατύπωση αντίστοιχου αιτήματος λόγω του αξιώματος που κατέχει σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η πλευρά της αμερικανικής εταιρίας ζήτησε την κλήτευση των δύο πρώην υπουργών καθώς σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση, στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισαγγελική πρόταση, αναφέρεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, «προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές».

Η αμερικανική πλευρά εστιάζει και σε σημείο του βουλεύματος που αναφέρει πως οι εκπρόσωποι της εταιρίας προκάλεσαν την απόφαση των υπουργών «με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν».

Στην υπόθεση της παραλαβής και τροποποίησης των συμβάσεων για το επίμαχο σύστημα ασφαλείας, για την οποία δικάζονται δεκαοκτώ πρόσωπα, διαπιστώνεται ζημιά του Δημοσίου ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην SAIC ανατέθηκε το 2003 το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων με υπεργολάβο του έργου την Siemens.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала