Χημικές ουσίες με τις οποίες παρασκευάζονται ζαμπόν, μπέϊκον αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

CC0 / Free-Photos / steakΚομμάτι κρέατος.
Κομμάτι κρέατος. - Sputnik Ελλάδα
Νέες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως δύο αγαπημένες τροφές όπως το μπέικον και το ζαμπόν, ενδέχεται να περιέχουν συστατικά τα οποία μπορούν να έχουν καρκινογόνα δράση.

Τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κρέατος αποτέλεσαν επί μακρόν πηγή συζητήσεων μεταξύ επιστημόνων, με εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Όπως προειδοποίησε ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Έλιοτ, οι πωλήσεις της βιομηχανίας κρέατος θα μπορούσαν να φτάσουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εκτός και αν απομακρυνθούν οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο από μεταποιημένα προϊόντα, όπως το μπέικον και το ζαμπόν.

Η ομάδα δήλωσε ότι έχει καταλήξει σε «κοινή επιστημονική παραδοχή» ότι τα νιτρωδη που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κρέατος παράγουν καρκινογόνες ουσίες που ονομάζονται νιτροζαμίνες, αναφέροντας μάλιστα στοιχεία πως η κατανάλωση μεταποιημένου κρέατος, όπως λουκάνικα, ζαμπόν ή μπέικον έχουν ως αποτέλεσμα 6.000 περιστατικά καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι πάνω από τέσσερις φορές ο αριθμός των θανάτων από αυτοκινητιστικά ατυχήματα στη χώρα.

Η ομάδα ξεκίνησε μια εκστρατεία με στόχο την σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Η κυβερνητική δράση για την απομάκρυνση τους από τα μεταποιημένα κρέατα δεν πρέπει να αργήσει πολύ», επισήμανε ένας από τους επιστήμονες της ομάδας, ο καρδιολόγος Δρ Ασίμ Μαλχότρα, προσθέτοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα για το σκοπό αυτό, η βιομηχανία κρέατος θα «διαθέτει μελλοντικά μία φήμη ανάλογη της βιομηχανίας καπνού».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράστηκαν αυτές οι ανησυχίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση το 2015, όταν δημοσίευσε στοιχεία που συνδέουν μεταποιημένα κρέατα που περιέχουν νιτρώδη και νιτροζαμίνες με 34.000 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Φέτος, τουλάχιστον δύο μελέτες έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με αυτό το θέμα: Η πρώτη, από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που μείωσαν την κατανάλωση μεταποιημένoυ κρέατος είναι λιγότερο επιρρεπείς στον καρκίνο του μαστού, ενώ μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου John Hopkins απέδειξε άμεση σύνδεση που έχουν τα νιτρώδη με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала