Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Εκδήλωση υπεράσπισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΤο στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών - Sputnik Ελλάδα
Βρείτε μας
Πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταθόπουλος, τοποθετήθηκαν για «το “στοίχημα” της Συμφωνίας των Πρεσπών» στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συζήτησης, σε ανοιχτή εκδήλωση,στο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώθηκε σήμερα, Κυριακή.

Παραμονές της επικείμενης επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο διεξάγεται μια μεγάλη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, που αποσκοπεί στην προώθηση της αντιδημοφιλούς για τους Έλληνες συμφωνίας. Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες για να πείσουν το κοινό για τα υποτιθέμενα οφέλη της συμφωνίας.

«Η συζήτηση συμπίπτει με πολιτικές εξελίξεις γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Χρήστος Μαχαίρας, συντονιστής του πρώτου κύκλου συζήτησης με τη συμμετοχή καθηγητών σε ανοιχτή εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώθηκε σήμερα με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικό, αλλά κυρίως «πολιτιστικό», έκανε ο Αντώνης Λιάκος, καθηγητής του ΕΚΠΑ. Υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με άλλες συμφωνίες ειρήνης, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται μετά από καταστροφή, ο κ. Λιάκος εξήγησε ότι η ιστορική Μακεδονία είχε πολλούς πληθυσμούς από τους οποίους ο μικρότερος ήταν ο ελληνικός. Παρότι τελικώς, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος της περιήλθε στην Ελλάδα, το πρόβλημα της ονομασίας υπάρχει εδώ και καιρό και κανείς στο εξωτερικό δεν το καταλάβαινε. «Είχε μείνει ως εκκρεμότητα και με το πέρας του χρόνου, βάραινε εις βάρος της Ελλάδας», εξήγησε ο καθηγητής.

Μακεδονικός χαλβάς - Sputnik Ελλάδα
Το brand «Μακεδονία» και πώς επηρεάζει η συμφωνία την ταυτότητα των προϊόντων

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν μετά απ' όσα έχουν συμβεί η Συμφωνία δεν περάσει από την ελληνική βουλή, μετά η Ελλάδα θα βρεθεί σε δεινή θέση και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα καθώς όλοι θα αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Μακεδονία».

«Η Συμφωνία έχει μια πολυδύναμη σημασία», είπε ο κ. Λιάκος, «ιστορική, πολιτική και για τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη».

Επιχειρώντας να εξηγήσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν είναι ζήτημα πολιτικό μόνο, αλλά επίσης και ζήτημα πολιτισμικό», ο κ. Λιάκος σημειώσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τεταμένες σχέσες με όλους τους γείτονές της και η αντιμετώπιση όλων των άλλων ως εχθρών εκφράζεται και στις εσωτερικές σχέσεις», αναφέροντας ως παράδειγμα, την ισλαμοφοβία ή τη στάση εναντίον των μεταναστών.

Απόσταξη τσίπουρου στο αποστακτήριο του Χρυσόστομου Μπαλή - Sputnik Ελλάδα
Από το τσίπουρο μέχρι τα μάρμαρα: Τα προϊόντα της Μακεδονίας που «απειλούνται»

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Λιάκος, «οι πολιτικές αντιρρήσεις που ακούμε, είναι ασύμμετρες προς το μέγεθος του ζητήματος και προφάσεις εν αμαρτίαις». Καταλήγοντας, μίλησε για ένα «έθνος-σκατζόχοιρου» και υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία είναι η λυδία λίθος που μας επιτρέπει να σκιαγραφήσουμε έναν χώρο πολιτισμικό».

Τρεις λόγους που η «Συμφωνία των Πρεσπών είναι σπουδαία» παρέθεσε, από τη μεριά του, ο Νίκος Μαρατζίδης.«Λύνει διμερείς σχέσεις που ταλάνιζαν δύο χώρες για πολλές δεκαετίες. Βάζει θετικό πρόσημο στον ρόλο της χώρας μετά από πολύ καιρό. Διαπαιδαγωγεί με όρους κουλτούρας και πολιτισμού τους πολίτες της χώρας πώς να βλέπουν τον εαυτό τους και τους έξω».

Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ συνέχισε περιγράφοντας τα δύο μέτωπα που συγκρούονται με αφορμή τη Συμφωνία. «Πάνω στο ζήτημα συναντώνται διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, θέσεις, κατηγορίες ανθρώπων και ρεύματα», όπως είπε.

Από τη μία, «συναντιέται η διεθνιστική και αντιεθνικιστική κουλτούρα της Αριστεράς που υποστηρίζει αξίες όπως η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι είναι η βαθιά, άκρα Δεξιά», εξήγησε. Όπως πρόσθεσε αντιπαραβάλλονται «οι οπαδοί της ανοιχτής κοινωνίας και συνόρων και απέναντι οι οπαδοί της κλειστής κοινωνίας που εχθρεύονται τους ‘άλλους'». Από τη μία υπάρχουν οι «άνθρωποι της ευθύνης, της ενεργούς οικονομίας» και απέναντι οι άνθρωποι «του κυνισμού, του φόβου, της ανασφάλειας».

Οι συγκλίσεις αυτές, εξήγησε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, «μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε», ενώ όσοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, «μας υποχρεώνουν να μην εφησυχάζουμε». Επέκρινε δε, όσους «διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης» και που έχουν άποψη, ότι «δεν μπορούν να παριστάνουν τους σιωπηλούς μάρτυρες».

Ο κ. Μαρατζίδης έκλεισε με μια προσωπική ιστορία: «Το καλοκαίρι του 1981 που ήρθα πρώτη φορά στην Αθήνα. Ήθελα να πάω στη συναυλία του Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττός. Πήρα ταξί και ο ταξιτζής με ρώτησε από που είμαι. Του είπα από τη Θεσσαλονίκη. Άρα μου λέει Μακεδόνας, όχι του λέω πρόσφυγας». Στη συνέχεια, περιέγραψε ότι ο ταξιτζής επέμενε πως είναι Μακεδόνας. «Η ιστορία τελείωσε ο ταξιτζής δεν κατάλαβε τίποτα, ούτε εγώ, πήγα στη συναυλία, τελείωσε», κατέληξε ο κ. καθηγητής.

Δίκιο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι με μια αμοιβαία συμφωνία την εποχή εκείνη, το θέμα θα είχε κλείσει, έδωσε ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα, όμως, αυτό που συνέβη με το Σκοπιανό είναι ότι «η Ακροδεξιά συσσωρεύει πολιτικό κεφάλαιο», όπως είπε, ενώ σχετική αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή.
«Το Μακεδονικό επιτάχυνε την αποκοπή μας από την εθνική πραγματικότητα», τόνισε.

«Θα ήταν αφελής οποίος θα πίστευε ότι μια Συμφωνία θα μπορούσε να είναι βιώσιμη αν δεν πίεζε και τις δυο πλευρές», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μια «μοναδική συγκυρία» καθώς «χωρίς συμφωνία το Μακεδονικό θα συνεχίσει να επιδρά τοξικά».

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΤο στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών - Sputnik Ελλάδα
1/2
Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΟμιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση “ Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών “ , στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, 13 Ιανουαρίου, 2019
Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών - Sputnik Ελλάδα
2/2
Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση “ Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών “ , στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, 13 Ιανουαρίου, 2019
1/2
Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
2/2
Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση “ Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών “ , στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, 13 Ιανουαρίου, 2019

«Αντιμετωπίζουμε ένα στοίχημα, δεν νοείται υποχώρηση, δεν υπάρχει άλλο διπλωματικό κεφάλαιο για κάψιμο, δεν μπορούμε άλλο πια να καταγγέλλουμε τον αλυτρωτισμό των άλλων. Επιτέλους ας αναγνωρίσουμε ότι η εκστρατεία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ήταν μια θηριώδης πατάτα», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου. Εξήγησε ότι η Συμφωνία «δημιουργεί πολλαπλές προοπτικές για τις δυο χώρες, για την περιοχή των Βαλκανίων», ενώ «απεγκλωβίζει» και τις δύο χώρες.

Όπως είπε, «οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλουν να βρεθούν».

Με μια εκτενή αναφορά στους βαλκανικούς πολέμους, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην υπ. Δικαιοσύνης. Τότε, «εμείς πήραμε το 51%» της Μακεδονίας, είπε και διερωτήθηκε «πώς θα λέμε ότι είναι μόνο ελληνική;»

«Αυτή η θέση είναι τελείως εσφαλμένη αγεωγράφητη και ανιστόρητη» που όμως, όπως είπε, «σιγά σιγά ξεπεράστηκε». «Πολλοί κατάλαβαν ότι η λύση δεν είναι να διεκδικούμε αποκλειστικότητες του ονόματος γιατί έτσι χαρίζουμε την αποκλειστικότητα στους άλλους», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λύσης της σύνθετης ονομασίας, λέγοντας ότι αυτό υποστήριζαν και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα αλλάξουν και θα γράψουν Embassy of North Macedonia.

«Ξέρουμε τι εκμετάλλευση γινόταν επί Γκρουέφσκι με τα αγάλματα κλπ. Τώρα λένε ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Λίγο είναι αυτό;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός και τόνισε πως «και οι δυο είναι Μακεδονίες, αυτό δεν χάνεται», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ του 1977.

Αναφερθείς στο θέμα της ιθαγένειας, εξήγησε ότι «η Συμφωνία δε μιλά για εθνότητα. «Nationality είναι η ιθαγένεια. Τι θα λέει το διαβατήριο του βόρειοΜακεδόνα, δεν είναι τόσο τρομερό. Το κέρδος από τη Συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα έδειξε ότι στις διεθνείς σχέσεις μπορεί να έχει ετοιμότητα να κάνει συμβιβασμούς. Ο εθνικιστής βλέπει μόνο τη δίκη του τη σκοπιά, μήπως υπάρχει κάποια λογική, κάποιο δικαίωμα και από εκείνη την πλευρά».

«Το σπουδαιότερο κέρδος είναι ότι το κύρος της Ελλάδας ανέβηκε, εγώ το έχω εισπράξει», υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος.

Πολιτικά πρόσωπα στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης 

Πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής πήραν τη θέση των ακαδημαϊκών στο πάνελ του Μεγάρου Μουσικής προκειμένου να τοποθετηθούν, με τη σειρά τους, για «Το "στοίχημα" της Συμφωνίας των Πρεσπών» στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου της σχετικής εκδήλωσης.

Τη χαρά του για τη Συμφωνία με την πΓΔΜ, αλλά ταυτόχρονα και τη λύπη του για την «απουσία των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», εξέφρασε ο Σωτήρης Βαλντέν, πρώην στέλεχος της ΕΕ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «την καλύτερη απ' όσες είχαμε διαπραγματευτεί στο παρελθόν», ενώ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις ενστάσεις για τη γλώσσα και την εθνότητα.

«Άρνηση της γλώσσας είναι άρνηση κάθε συμφωνίας. Αυτή την άποψη την έχουν υιοθετήσει οι πάντες πέραν του Αντώνη Σαμάρα», είπε ο κ. Βαλντέν και προειδοποίησε ότι εάν το πνεύμα της συμφωνίας δεν προχωρήσει, τότε «κινδυνεύει να ακυρωθεί».

Κάλεσε «να κατανοούμε τον αλυτρωτισμό όταν στρέφεται εναντίον τους», αλλά να μην αναζητούμε την παραμικρή αφορμή για να κραδαίνουμε «βέτο και απειλές». Όπως είπε, μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αλλά και οι εξ' ανατολών γείτονες «έχουμε να διδαχθούμε πολλά από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εδώ χρειαζόμαστε πολιτιστική επανάσταση που να ξεκινάει από την παιδεία. Η εθνική μας ταυτότητα δεν χρειάζεται για υπεράσπιση τον εθνικισμό. Η συμφωνία των Πρεσπών συμβολίζει και κάτι άλλο», πρόσθεσε ο κ. Βαλντέν. Ο ίδιος τόνισε ότι τη στιγμή που «η χώρα μας υπέφερε από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό», ο κόσμος «πήγε προς την αριστερά», γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, «κατάκτηση».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος περιγράφοντας τη στάση κάθε κόμματος, έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ. Χαρακτήρισε «μοιραίο πρόσωπο του αδιεξόδου» τον κ. Σαμάρα, ενώ παρατήρησε ότι «η γραμμή του υιοθετείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Ο γιος υποτάσσεται στον πολιτικό φονέα του πατέρα του και μάλιστα στο ίδιο σκηνικό φόνου», δήλωσε ο κ. Δανέλλης.

Για το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι περιμένει τις «σώφρονες φωνές», ενώ για το δικό του κόμμα, το Ποτάμι, είπε ότι σε αυτό πέφτει το βάρος της προάσπισης του εθνικού συμφέροντος.

Έκανε λόγο για «απαράμηλη αυταπάρνηση» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς «δε δείλιασε ανταποκρινόμενος στο εθνικό συμφέρον». «Τσίπρας και Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς γράφονται στην ιστορία μας αρέσει, δε μας αρέσει», υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης, αν και για το «διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛ. σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει για την «αταίριαστη» αυτή σχέση.
Βέλη κατά της ΝΔ εξαπέλυσε, με τη σειρά του, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. «Όταν ανακοίνωσα τη Συμφωνία των Πρεσπών χειροκρότησαν όλες οι πτέρυγες συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ», επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης και χαρακτήρισε τη ΝΔ «κόμμα ανάδελφο» εντός του ΕΛΚ.

Έκανε δε, αναφορά στην υπόθεση με το δημοσίευμα του Euractiv και το διαβόητο tweet του κ. Βέμπερ. «Εκτός από τα αδιέξοδα του εθνικισμού έχουμε και φτηνό λαϊκισμό στην υπόθεση», παρατήσε δεικτικά ο κ. Παπαδημούλης.

Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «ήρθε σε μια χρόνια που δυνάμωσαν η Ακροδεξιά ο λαϊκισμός» και κάλεσε να δούμε «ποιοι και πόσοι» τη στηρίζουν.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «θεσμική και πατριωτική ευθύνη». «Θέλω να πιστεύω ότι οι πάντες θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους έτσι ώστε να έχουμε δυο ναι στις δυο ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε, αναφερθείς στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε «αδιανόητο» πρώην πρωθυπουργοί να σιωπούν και να μην παίρνουν σαφή θέση για τη Συμφωνία και κάλεσε τους Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου να μιλήσουν. «Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή δεν είναι χρυσός», είπε.

Στην εκτίμηση ότι το ΚΙΝΑΛ «είχε όλες τις προθέσεις να στηρίξει μια πολιτική που όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις σοσιαλιστικές και αδελφά κόμματα στήριξαν με πάθος» προχώρησε, από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός, Νίκος Μπίστης.

Για την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Μπίστης εκτίμησε ότι «δρούσε εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι δε θα δεχτεί λύση ο Γκρουέφσκι», ενώ για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι όταν επιχειρήσει να βγάλει «τη μάσκα του εθνολαϊκιστή», θα διαπιστώσει ότι «είναι ένα με το πρόσωπό του».

Όπως και προηγούμενοι ομιλητές, έτσι και ο κ. Μπίστης ζήτησε από τους πρώην πρωθυπουργούς να τοποθετηθούν δημόσια σήμερα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν είναι αναγκαίο κακό», αλλά «εθνικά απολύτως επωφελής», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, καθώς όπως είπε «εξουδετερώνει τον σε βάρος μας αλυτρωτισμό» δίχως να συνιστά «συμβιβασμό».

«Διεθνές δίκαιο αλά καρτ δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε την Παρασκευή η Βουλή των Σκοπίων αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Ωστόσο, ο μόνος σκοπός της μετονομασίας της πΓΔΜ είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με τις πιέσεις των ΗΠΑ και όχι να λύσει την ιστορική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала