Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Θα πάει το Σκοπιανό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Σέρβος διπλωμάτης απαντά

© AFP 2022 / Armend NimaniΔημοψήφισμα στην πΓΔΜ
Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ - Sputnik Ελλάδα
«Θα ήταν παράλογο εάν κάποιος από το εξωτερικό άλλαζε το όνομα χωρίς να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό, ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς και τονίζει ότι η Ρωσία ορθώς εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Στη θέση που εξέφρασε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο Sputnik Serbia o πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρώην εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος, πρέπει να ζητηθεί η άποψη των Ηνωμένων Εθνών πάνω στο θέμα, καθώς ο ΟΗΕ ήταν ο «νονός» όσον αφορά στο προηγούμενο επίσημο όνομα. «Θα ήταν παράλογο εάν κάποιος από το εξωτερικό άλλαζε το όνομα χωρίς να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη», λέει.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τρέχουσα κατάσταση, προκειμένου να δώσει έμφαση στη σημασία του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Επειδή η απόφαση για αλλαγή του ονόματος μπορεί να ληφθεί μόνο με βάση την ελεύθερη εκπεφρασμένη βούληση του λαού», επισημαίνει ο Σέρβος διπλωμάτης. 

Όπως αναφέρει, επίσης, η Ρωσία σωστά εφιστά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για το γεγονός ότι η αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας γίνεται κάτω από πίεση από εξωτερικές δυνάμεις που διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντας. 

Αναφερόμενος στις πολυετείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν μπορούσαν να βρουν λύση μέχρι οι ΗΠΑ να αποφασίσουν να επιταχύνει την εξέλιξη των γεγονότων στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αντισταθεί επαρκώς στις εξωτερικές πιέσεις, λόγω της οικονομικής της κατάστασης και αυτός είναι ο λόγος που η Αθήνα συμφώνησε σε κάτι που απερρίφθη κατηγορηματικά στο παρελθόν.

Παράλληλα, κάνοντας μνεία στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι η βούληση των πολιτών της χώρας αγνοήθηκε, καθώς η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή. Μία τέτοια ξεκάθαρα εκπεφρασμένη άποψη των ανθρώπων που μποϊκόταραν την ψηφοφορία, δεν μπορεί να εκληφθεί σε ένα δημοκρατικό κράτος ως ένα ασήμαντο γεγονός. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχασε την ευκαιρία να εγείρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά στη «μοίρα» της ρωσικής πρότασης, ο Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς εξηγεί ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν εμφανίζονται αυτόματα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρώτα η πρόταση της Μόσχας θα συζητηθεί σε ανεπίσημη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί πριν από την επίσημη συνεδρίαση, όπου θα καταστεί σαφές εάν οι συμμετέχοντες της συνεδρίασης μπορούν να επεξεργαστούν μια κοινή θέση ή όχι. 

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο και εκτιμά ότι το πιο πιθανό είναι ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους να μπλοκάρουν την πρωτοβουλία της Μόσχας. 

Μάλιστα, καταλήγει: «Κατάσταση, κατά την οποία χώρες διαφώνησαν για το όνομα και έφτασαν σε συμφωνία υπό την πίεση τρίτης δύναμης, αγνοώντας τη βούληση του λαού, όσο γνωρίζω, δεν έχει συμβεί ξανά».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χθες, ανέφερε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».  Παράλληλα, ανέφερε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала