Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στα μυστικά του χρυσού δακτυλίου του βασιλείου του Βοσπόρου

© AP Photo / Alexander PolegenkoΕλληνική αποικία στη Χερσόνησο της Κριμαίας
Ελληνική αποικία στη Χερσόνησο της Κριμαίας - Sputnik Ελλάδα
Μια άγνωστη πολιτιστική σύνδεση Ελλάδας - Ρωσίας παρουσιάζει το Sputnik, με ξεναγό τον ελληνικής καταγωγής περιφερειακό υπουργό τουρισμού του Κρασνοντάρ Χριστόφορο Κωνσταντινίδη, αναβιωτή μιας ξεχασμένης διαδρομής.

Μπορεί τα στενά του Κερτς να απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη με αφορμή το θερμό επεισόδιο Ρωσίας- Ουκρανίας αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η περιοχή ήταν αρχαία ελληνική αποικία και ακόμα λιγότεροι ότι αποτελεί κομμάτι του «χρυσού δακτυλίου του βασιλείου του Βοσπόρου».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο (ημι)κυκλικό μονοπάτι που σχηματίζεται από δέκα πόλεις της σύγχρονης Ρωσίας χτισμένες πάνω σε περιοχές με ιστορικές αποικίες αρχαίων Ελλήνων. Οι πόλεις αυτές αποτελούσαν το αρχαίο και πανίσχυρο βασίλειο του Βοσπόρου πριν από την άνοδο του Βυζαντίου.

Η αρχαία κυκλική διαδρομή γινόταν «χρυσή» από τις κερδοφόρες διόδους πλεύσης που εξύψωσαν τους Έλληνες και τους βοήθησαν να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή. «Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του Βοσπόρου» επιχειρεί να γίνει σήμερα μια τουριστική διαδρομή που θα παρουσιάσει την άγνωστη σε πολλούς ιστορία του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας από το Κρασνοντάρ, στη Κριμαία, και το Ροστόφ.

Ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη ρωσική κυβέρνηση όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Οχτώ χρόνια πριν μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδύθηκε στη Μαύρη θάλασσα και ανέσυρε δύο αρχαιοελληνικούς αμφορείς, σε μια κίνηση ιδιαίτερης σημειολογικής σημασίας για την περιοχή.

Με οδηγό τον ελληνικής καταγωγής περιφερειακό υπουργό τουρισμού του Κρασνοντάρ Χριστόφορο Κωνσταντινίδη εμπνευστή του εγχειρήματος, το Sputnik βρέθηκε στα ίχνη των αρχαίων πολιτισμών και των προσπαθειών αξιοποίησής τους.

Κερκινίτις, Τανάις, Χερσόνησος, Θεοδοσία, Νυμφαίο, Παντικάπαιον, Κιμμερία, Φαναγόρια, Ερμώνασσα, Γοργιππία είναι μερικές από τις αρχαιοελληνικές αποικίες που βρίσκονται στα θεμέλια και τις ευρύτερες περιοχές Αζόφ, Ανάπα, Κερτς, Ροστόφ, Γελεντζίκ, Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, η στρατηγική της ανάπτυξης μιας τουριστικής διαδρομής με (αρχαιο)ελληνικό χρώμα μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η περιοχή του Κρασνοντάρ και το σύνολο της νότιας Ρωσίας έχουν πολλά κοινά και με την Ελλάδα: «Οι φυσικές και κλιματικές συνθήκες, η βάση της τουριστικής βιομηχανίας που είναι οι διακοπές στη θάλασσα, η κουζίνα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και το σημαντικότερο ότι η αρχαία κληρονομιά της Ρωσίας και της Ορθοδοξίας, που δεσμεύουν τις δύο χώρες, εκτείνονται μέχρι το βάθος των ηλικιών, με ισχυρούς δεσμούς ». 

© Φωτογραφία : Προσωπικό αρχείο Χριστόφορου ΚωνσταντινίδηΟ περιφερειακός υπουργός τουρισμού του Κρασνοντάρ Χριστόφορος Κωνσταντινίδης
Ο περιφερειακός υπουργός τουρισμού του Κρασνοντάρ Χριστόφορος Κωνσταντινίδης - Sputnik Ελλάδα
Ο περιφερειακός υπουργός τουρισμού του Κρασνοντάρ Χριστόφορος Κωνσταντινίδης

«Σήμερα στην επικράτεια του Κρασνοντάρ, ανάμεσα σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, περίπου 25 χιλιάδες Έλληνες ζουν σε ειρήνη και αρμονία με άλλους λαούς της Ρωσίας. Έλληνες της διασποράς που υποστηρίζουν το έργο μας.Εκπρόσωποι περισσότερων από 150 εθνικοτήτων ζουν σήμερα στην επικράτεια του Κρασνοντάρ. Κάθε ένα από τα έθνη είναι περήφανο για την εθνική του προέλευση ενώ ανήκει στη μεγάλη Ρωσία. Όσο για τους Έλληνες, βρίσκονταν στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας κατά την ίδρυση των αρχαίων ελληνικών αποικιών τον 5-4 αιώνα π.Χ. Για 25 αιώνες, πολλά ιστορικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα στη νότια επικράτεια της Ρωσίας. Αυτό είναι το βασίλειο του Βοσπόρου, που υπήρχε κάποτε στο έδαφος της σύγχρονης περιοχής Κρασνοντάρ, της Κριμαίας και του Ροστόφ και διήρκεσε περίπου 1.000 χρόνια» επισημαίνει.

«Το βασίλειο προέκυψε ως αποτέλεσμα της ενοποίησης των αρχαίων πόλεων στη χερσόνησο Ταμάν και στην Κριμαία. Αργότερα επεκτάθηκε κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αζοφικής Θάλασσας και επί του Ντον. Στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα έγινε μέρος του Βυζαντίου», προσθέτει.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

Στην περιοχή του Κρασνοντάρ υπάρχουν τρεις ανασκαφές αρχαίων πόλεων για τους τουρίστες, κάθε μία από τις οποίες έχει μια μοναδική και ενδιαφέρουσα ιστορία. «Ο οικισμός της Ερμώνασσας- Τμουταρακάν είναι ένα μοναδικό μνημείο της αρχαιότητας στη νότια Ρωσία, αποτελεί μέρος του Συγκροτήματος του Μουσείου Ταμάν. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι για 25 αιώνες, η ζωή εδώ δεν έχει σταματήσει ποτέ».

CC BY-SA 3.0 / / ελληνικές αποικίες στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα
ελληνικές αποικίες στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα - Sputnik Ελλάδα
ελληνικές αποικίες στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα

Η ελληνική αποικία της Ερμώνασσας βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Φαναγορείας και απέναντι, διαγώνια, του Παντικαπαίου, τα οποία ήταν μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Βασίλειο του Βοσπόρου. Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. από αρχαία ελληνικά φύλα της Μ. Ασίας αν και υπάρχουν ενδείξεις και για άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στον αποικισμό, συμπεριλαμβανομένων των Κρητικών.

Το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει συλλογές από τις ανασκαφές των αρχαίων ελληνικών πόλεων.

«Όμορφα ευρήματα: τερακότες, αγγειοπλαστική, νομίσματα, σφραγίδες, αμφορείς και πολλά άλλα τεχνουργήματα. Για παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες ανακαλύφθηκαν σπάνια αντικείμενα κατά τις ανασκαφές στη χερσόνησο Ταμάν μια αρχαία άρπα και μια λύρα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, τέτοια ευρήματα είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για το έδαφος όπου υπήρχε ο Βόσπορος, αλλά και για ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

«Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε μόνο για μια μερικώς διατηρημένη αρχαία ελληνική άρπα, που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Πειραιά και για μια άλλη που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Ταράντο στη νότια Ιταλία. Η άρπα που βρέθηκε στον Πειραιά χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και οι μανδάλες από τον τρίτο ή δεύτερο αιώνα π.Χ.. Σε σύγκριση με αυτές τις ανακαλύψεις, η άρπα που βρέθηκε στη χερσόνησο Ταμάν είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο καλά διατηρημένα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα» εξηγεί. 

Περισσότεροι από 600 τάφοι έχουν ήδη ερευνηθεί και έχουν ανακαλυφθεί μοναδικά αντικείμενα που υπογραμμίζουν την αλληλεπίδραση αρχαίων και τοπικών πολιτισμών. «Έτσι, σε έναν από τους τάφους ανακαλύφθηκε ένα παλιό χάλκινο κράνος Κορινθιακού τύπου, που χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.» αναφέρεi ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης.

Μια άλλη ενεργή ανασκαφή είναι διαθέσιμη στους τουρίστες στο Μουσείο της Ανάπας — η αρχαία πόλη Γοργιπία.

Αρχικά ήταν ένα σημαντικό λιμάνι των Σκυθών αλλά όταν η περιοχή κατακτήθηκε από το Ελληνικό Βασίλειο του Βοσπόρου έγινε αποικισμός τον 6ο π.Χ αιώνα, και ο βασιλιάς Γόργιππος την ονόμασε Γοργιππία. Αναφέρεται ότι ήταν οχυρωμένη ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., τμήμα αυτού του τείχους έχει βρεθεί σήμερα, και μαζί με γειτονικούς οικισμούς αποτελούσε πόλη-κράτος.

Η πόλη γνώρισε μεγάλη άνθιση τον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ., και μάλιστα είχε τον πλήρη έλεγχο του θαλάσσιου εμπορίου στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
«Η υπαίθρια έκθεση της αποτελείται από επτά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, τα υπολείμματα τεταρτημορίων στα περίχωρα της αρχαίας πόλης: τα θεμέλια και τα υπόγεια οικιστικών κτιρίων, αυλές, πηγάδια, λάκκους, υδρορροές, οινοποιητικά συγκροτήματα, οχυρώσεις», εξηγεί.

Επιπλέον η ανασκαφή του Κρατικού Μουσείου της Φαναγορίας, έχει ήδη οδηγήσει τους επιστήμονες σε πολλές ανακαλύψεις.

«Από το 2004, διεξάγεται εδώ η μελέτη των αρχαιοτήτων της Φαναγορίας στην ξηρά και κάτω από το νερό. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι δείγματα καλλιτεχνικής ζωγραφικής κεραμικής που παράγονταν στα εργαστήρια των πόλεων της Ιωνίας (Μικρά Ασία) και της Αττικής. Δείγματα μαρμάρινων αρχιτεκτονικών στοιχείων μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο αστικής δημόσιας και ιδιωτικής κατασκευής» αναφέρει ο υπουργός.

«Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν, μια σπάνια συλλογή αμφορέων, στην οποία παραδόθηκαν κρασί και ελαιόλαδο με αντάλλαγμα τις εξαγωγές σιτηρών, που ήταν γνωστά για τον Βόσπορο στη Μεσόγειο. Νομίσματα, τερακότα, ειδώλια και πολλά άλλα ευρήματα. Ένα από τα μοναδικά ευρήματα είναι ο εντυπωσιακός χάλκινος κριός που ανήκε στο πλοίο του Μιθριδάτη» προσθέτει.

Στην Κριμαία βρίσκεται το Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο της Ανατολικής Κριμαίας, το Μουσείο Αρχαιοτήτων της Θεοδοσίας, το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκυθών και άλλα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία επτά πόλεων και οικισμών της Δημοκρατίας. Στη Σεβαστούπολη υπάρχει το Πάρκο της «Χερσονήσου» και πολλά άλλα αντικείμενα από την αρχαία κληρονομιά, στην περιοχή του Ροστόφ, του Αζόφ, καθώς και ιστορικά, αρχαιολογικά και παλαιοντολογικά μουσεία.

1/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
2/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
3/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
© Φωτογραφία : Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΕλληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Ανάπας
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Ανάπας - Sputnik Ελλάδα
4/10
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Ανάπας
© Φωτογραφία : Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΕλληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Γελεντζίκ
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Γελεντζίκ - Sputnik Ελλάδα
5/10
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Γελεντζίκ
© Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΚέντρο ελληνικού πολιτισμού στο Γελεντζίκ
Κέντρο ελληνικού πολιτισμού στο Γελεντζίκ - Sputnik Ελλάδα
6/10
Κέντρο ελληνικού πολιτισμού στο Γελεντζίκ
© Φωτογραφία : Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΜουσείο Πέτρινων Αρχαιοτήτων- Λαπιδαρία
Μουσείο Πέτρινων Αρχαιοτήτων- Λαπιδαρία - Sputnik Ελλάδα
7/10
Μουσείο Πέτρινων Αρχαιοτήτων- Λαπιδαρία
8/10
Θολωτός τάφος στο Κερτς
9/10
Η Ακρόπολη του Παντικάπαιου
© Φωτογραφία : Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΘεματικό πάρκο για ελληνικό και ρωμαικό πολιτισμό στο Γελεντζίκ
Θεματικό πάρκο για ελληνικό και ρωμαικό πολιτισμό στο Γελεντζίκ - Sputnik Ελλάδα
10/10
Θεματικό πάρκο για ελληνικό και ρωμαικό πολιτισμό στο Γελεντζίκ
1/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
2/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
3/10
Η αρχαία ελληνική πόλη Χερσόνησος
4/10
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Ανάπας
5/10
Ελληνικοί αμφορείς στο αρχαιολογικό μουσείο Γελεντζίκ
6/10
Κέντρο ελληνικού πολιτισμού στο Γελεντζίκ
7/10
Μουσείο Πέτρινων Αρχαιοτήτων- Λαπιδαρία
8/10
Θολωτός τάφος στο Κερτς
9/10
Η Ακρόπολη του Παντικάπαιου
10/10
Θεματικό πάρκο για ελληνικό και ρωμαικό πολιτισμό στο Γελεντζίκ

Οι άγνωστες αρχαιο —ελληνικές ιστορίες του Βοσπόρου

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ρήτορα Δημοσθένη, η αρχαία Αθήνα παραλάμβανε από το Βασίλειο του Βοσπόρου το μισό του συνόλου του εισαγόμενου ψωμιού που χρειάζονταν, περίπου 16 χιλιάδες τόνους ετησίως. Μια σημαντική εικόνα για εκείνους τους χρόνους, όπως σχολιάζουν οι ιστορικοί.

Εκτός από το ψωμί, αλατισμένα και αποξηραμένα ψάρια, βοοειδή, δέρματα, γούνες αλλά και σκλάβοι μεταφέρονταν τακτικά στην Ελλάδα από το Βόσπορο.

Πριν από τον Χριστιανισμό υπήρχαν παραδοσιακές ελληνικές λατρείες στο Βόσπορο. Είναι γνωστό ότι το ιερό της Αφροδίτης βρισκόταν στην Φαναγορία. Σε διαφορετικούς χρόνους, κτίστηκαν ναοί στη Γοργιππία προς τιμήν της Αρτέμιδος Εφέσου, της Αφροδίτης, του Διονύσου και του Ποσειδώνα. Στον 3ο αιώνα π.Χ. στην πόλη πραγματοποιούνταν εορτασμοί προς τιμήν του Ερμή.

Υπάρχουν αποδείξεις αρχαίων ιστορικών ότι στο στενότερο μέρος του Κερτς στην περιοχή του σύγχρονου λιμανιού του Καυκάσου υπήρχε ναός του Απόλλωνα. Οι στήλες του φαίνονται κάτω από το νερό σε συγκεκριμένο βάθος ενώ οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να στις φέρουν στην επιφάνεια, αλλά χωρίς επιτυχία.

Την ίδια στιγμή, ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβωνας, ο οποίος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. γράφει ότι στη «Στην συμβολή του ποταμού στη λίμνη βρίσκεται η πόλη με το ίδιο όνομα Τανάϊς, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες που κατέχουν το Βόσπορο» μαρτυρώντας την περίοπτη θέση του ελληνισμού στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός, απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη, και εγκαταστάθηκε στη Φαναγόρια μέχρι να ανακτήσει το βυζαντινό θρόνο.

Το φεστιβαλ «Αρχαία κληρονομιά της Ρωσίας» με ελληνικό… άρωμα

Η ιδέα της αναβίωσης του μονοπατιού του χρυσού δαχτυλιδιού προήλθε από το φεστιβάλ που διεξήχθη στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, στο πλαίσιο του τουριστικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018.

«Η «αρχαία κληρονομιά της Ρωσίας» είναι ένα έργο που στοχεύει στην αύξηση της τουριστικής ελκυστικότητας των θέρετρων της περιοχής του Κρασνοντάρ, ενισχύοντας το τουριστικό brand. Η περιοχή μας είναι ένα από τα κέντρα του αρχαίου πολιτισμού και πάνω σε αυτές τις πόλεις πραγματοποιήθηκε. Με τη βοήθεια του τουριστικού φεστιβάλ «Αρχαία κληρονομιά της Ρωσίας» δείξαμε ότι η περιοχή μας έχει επίσης μια τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και έχουμε κάτι να προσφέρουμε στους τουρίστες από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο υπουργός.

Το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία και περίπου 20 άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις συμμετείχαν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Πάνω από 60 θεματικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με συμμετοχή περισσότερων από 55.000 τουριστών από όλη τη Ρωσία και τις ξένες χώρες. Σε όλες τις πόλεις του φεστιβάλ, εκτός από τους χώρους συναυλιών, υπήρχαν θεματικές ενότητες: "Τέχνες και χειροτεχνία", "Ολυμπιακή πορεία και αθλητισμός", "Γαστρονομία και οινοποία", "Πλοήγηση και στρατιωτικές υποθέσεις", "Ορθόδοξη κουλτούρα".

Χαιρετισμοί στο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ολέγκ Σαφόνοφ και τον Ρώσο φιλέλληνα κοσμοναύτη Αντον Σκάπλεροφ. Ο διοικητής της Περιφέρειας Κρασνοντάρ Βενιαμίν Κοντράτιεφ αποκάλεσε την «Αρχαία Κληρονομιά της Ρωσίας» ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2018.


Η αξιοποίηση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Χριστόφορου Κωνσταντινίδη και της ομάδας του, η υλοποίηση του έργου «Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του Βοσπόρου» θα αυξήσει τη ροή του τουρισμού στις νότιες περιοχές κατά 10% ενώ θα αυξήσει κατά 15% τη μέση διάρκεια παραμονής τουριστών στη νότια Ρωσία. «Στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου έργου σήμερα αναπτύσσουμε τη διαδρομή ''Οι δρόμοι του κρασιού του βασιλείου του Βοσπόρου''».

© Φωτογραφία : Ο χρυσός δακτύλιος του βασιλείου του ΒοσπόρουΗ διαδρομή του χρυσού δακτυλίου του βασιλείου του Βοσπόρου
Η διαδρομή του χρυσού δακτυλίου του βασιλείου του Βοσπόρου - Sputnik Ελλάδα
Η διαδρομή του χρυσού δακτυλίου του βασιλείου του Βοσπόρου

Στο πλαίσιο του σχεδίου του Χριστόφορου Κωνσταντινίδη για το 2019, προγραμματίζεται η διεξαγωγή σειράς συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, διασκέψεων, συμπεριλαμβανομένου του επιστημονικού και πρακτικού συνεδρίου «Αρχαιολογία και Ιστορία του Βοσπόρου». Θα πραγματοποιηθούν επίσης θεματικές εκθέσεις φωτογραφιών στα αεροδρόμια της Μόσχας και των νότιων περιοχών, περίπου 10 θεματικά φεστιβάλ, σεμινάρια κατάρτισης, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για ξεναγούς που θα ασχοληθούν με τις διαδρομές του έργου και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Ένα από τα κυριότερα γεγονότα του έργου θα είναι το διαπεριφερειακό φεστιβάλ «Χρυσό δαχτυλίδι του βασιλείου του Βοσπόρου», το οποίο θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Το φεστιβάλ θα ανοίξει την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 στα εδάφη των νότιων περιοχών της Ρωσίας.

«Οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ήδη σχηματίσει πολύπλοκες περιηγήσεις κατά μήκος των διαδρομών του έργου, διάρκειας δύο έως επτά ημερών, και ξεκίνησαν τις πωλήσεις τους. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν περίπου 30 μνημεία αρχαιότητας και σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις, θεματικά σχετιζόμενες με την ιστορία του Βοσπόρου, σε 10 πόλεις του Κρασνοντάρ, στην Κριμαία, στην πόλη της Σεβαστούπολης και στην περιοχή Ροστόφ. Προβλέπεται ότι οι πρώτες οργανωμένες ομάδες τουριστών θα ταξιδέψουν στις διαδρομές του "Χρυσού Δακτυλίου του Βασιλείου του Βοσπόρου" τον Μάρτιο του 2019» τονίζει ο Χ, Κωνσταντινίδης.

Μεγάλη ατραξιόν θα αποτελέσει τοπ πρόγραμμα εκδρομών του πλοίου Prince Vladimir, του οποίου η κρουαζιέρα αποτέλεσε τη βάση της πλωτής οδού του έργου. Το πλοίο διέρχεται κατά μήκος της διαδρομής Σότσι — Νοβοροσίσκ — Γιάλτα — Σεβαστούπολη — Σότσι με επισκέψεις και στάσεις στις ακόλουθες πόλεις.
Οι τουρίστες μπορούν να επιλέξουν ανεξάρτητα τις εκδρομές του έργου, οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα κρουαζιέρας.

«Στο μέλλον, οι εκδρομές θα είναι διαθέσιμες μέσω των υπηρεσιών του site russian-bospor.ru, το οποίο ξεκινήσαμε φέτος. Με την πάροδο του χρόνου προγραμματίζεται η δημιουργία μιας πύλης όπου θα διατίθενται όλες οι απαραίτητες ταξιδιωτικές πληροφορίες και θα υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες για την κράτηση σύνθετων περιηγήσεων του έργου» εξηγεί.

Οι παροχές του Κρασνοντάρ στο επίπεδο του τουρισμού όμως δεν τελειώνουν εκεί ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει την αύξηση του ενδιαφέροντος γενικότερα για τη Ρωσία ως τουριστικό προορισμό.

«Πολλοί αλλοδαποί άρχισαν να θεωρούν τη Ρωσία ως έναν από τους ελκυστικούς προορισμούς για τουριστικά ταξίδια μετά τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων: Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2017, Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και Φυσικά Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2018 Σημειώνω ότι όλα αυτά τα γεγονότα πήραν ακριβώς το έδαφος του Κρασνοντάρ», υπογραμμίζει.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Επιχειρηματιών της Ρωσίας, μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο επέτρεψε την αύξηση της τουριστικής ροής από την Κορέα κατά 44%, το 11% από την Κίνα και το 7% από τη Γερμανία.

Ο συνολικός αριθμός των ξένων τουριστών στο μουντιάλ που επισκέφθηκαν το Κρασνοντάρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανήλθε σε περίπου 115 χιλιάδες άτομα, το οποίο είναι κατά 90% περισσότερο από πέρυσι.

«Διαθέτουμε επίσης, τα βουνά του Καυκάσου, περίπου 100 χιλιόμετρα άνετων παραλιών στην ακτή Αζοφικής-Μαύρης Θάλασσας, περισσότερες από 50 θερμικές ιαματικές πηγές και πάνω από 40 μεταλλικά νερά, πολλές θεραπευτικές αποθέσεις λάσπης, περισσότερα από 620 πολιτιστικά ιστορικά μνημεία και τουριστικά αξιοθέατα αλλά και το πιο εκτεταμένο δίκτυο ξενοδοχείων 6300 εγκαταστάσεις διαμονής που ταξινομούνται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα» αναφέρει.

«Τα σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα στο Σότσι προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας — περισσότερες από 100 πίστες σκι συνολικού μήκους περίπου 154 km, σχεδόν 60 τελεφερίκ με χωρητικότητα 73 χιλιάδων ατόμων ανά ώρα. Στεγάζει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα καζίνο της Ανατολικής Ευρώπης» επισημαίνει.

«Στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχουν, ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας. Κάθε πολίτης της χώρας μπορεί να ασχολείται με την πολιτική, τη δημόσια υπηρεσία, την επιστήμη, την τέχνη, τις επιχειρήσεις. Όλα εξαρτώνται από το άτομο, τις ικανότητές του και τη σκληρή δουλειά του», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала