Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Καθηγητής Ιατρικής Κων. Συρίγος: «Περιβαλλοντικό» νόσημα σε μεγάλο ποσοστό ο καρκίνος

CC0 / / Καρκινικά κύτταρα
Καρκινικά κύτταρα - Sputnik Ελλάδα
Ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος εξηγεί στο Sputnik τι προκαλεί τον καρκίνο, πώς μπορούμε να τον προλάβουμε και δίνει τη δική του εκτίμηση για την «επόμενη μέρα» στην καταπολέμησή του.

Ο καρκίνος θεωρείται η μάστιγα της εποχής μας. Σχεδόν κάθε οικογένεια πλέον έχει ένα ή περισσότερα μέλη της που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα για τα αίτια που τον προκαλούν αλλά και η εξέλιξη των σκευασμάτων για την καταπολέμησή του στέλνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Τη μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η πρόληψη και ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε, εξηγεί στο Sputnik ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικης Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Πόσο σημαντικό πρόβλημα είναι ο καρκίνος στην εποχή μας;

Με 15 εκατομμύρια νέους ασθενείς κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος αποτελεί μια πανδημία της εποχής μας: έχει υπολογισθεί ότι 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη, θα προσβληθούν από καρκίνο, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο θα αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Επιπλέον, αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε άτομα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς ότι ο καρκίνος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών με ιατρικές, οικονομικές αλλά και ταξικές διαστάσεις.

Ποιες είναι οι αίτιες εμφάνισης του καρκίνου? Είναι τα «κακά γονίδια», ο κακός τρόπος ζωής ή κάτι τυχαίο;

Πολύ συχνά ακούμε στις ειδήσεις για «ανακάλυψη νέων γονιδίων που ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα γονίδια δεν είναι από εκείνα που κληρονομούνται, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «σωματικών» γονιδίων, που κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωής μας μεταλλάσσονται και γίνονται καρκινογόνα. Αν και δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια αυτών των μεταλλάξεων, έχει πλέον τεκμηριωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Αν σε όλα τα ανωτέρω προσθέσουμε και την έκθεση σε τοξικές ουσίες της ατμόσφαιρας, του νερού και των τροφών καθώς και την επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι σε ποσοστό 70% ο καρκίνος είναι ένα «περιβαλλοντικό» νόσημα, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί εάν υιοθετήσουμε έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο στη χωρά μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Που οφείλεται αυτό και ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες;

Η πατρίδα μας ακολουθεί τα επιδημιολογικά πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης, με αύξηση των περιστατικών καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι για αυτό είναι ο σύγχρονος ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και η σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση όσων νοσούν. Όπως παγκοσμίως έτσι και στην Ελλάδα, οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ποιες συνήθειες μπορεί να υιοθετήσει ή να περιορίσει κάποιος προκειμένου να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο που μπορούμε να αποφύγουμε. Όλα τα καπνικά προϊόντα, σε όλες τους τις μορφές ενοχοποιούνται για διάφορα νοσήματα (καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, μεταβολικά), αλλά και για πολλές μορφές καρκίνου: του πνεύμονα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης κ.ά. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί το όργανο παραγωγής ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη, που σε αυξημένα επίπεδα προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου. Η χρήση αντιηλιακού και καπέλου προστατεύει από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, που προδιαθέτει για μελάνωμα. Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος συνδέεται με τον καρκίνο του ήπατος, του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη, είναι και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, καθώς η πρώιμη διάγνωση συνδέεται με πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Εξετάσεις όπως το test Παπανικολάου, η μαστογραφία, η κολονοσκόπηση, το PSA και η αξονική τομογραφία θώρακα πρέπει να γίνονται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού και στην προκαθορισμένη συχνότητα, ώστε να διαγιγνώσκονται οι πιο συχνές μορφές καρκίνου πριν να δώσουν συμπτώματα και σε στάδιο που η θεραπευτική παρέμβαση είναι αποτελεσματική.

© Φωτογραφία : Κωνσταντίνος Νικ. ΣυρίγοςΟ καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος
Ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος - Sputnik Ελλάδα
Ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής στην Ελλάδα και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή;

Στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί κέντρα αριστείας για διάφορες μορφές καρκίνου, όπου εφαρμόζονται θεραπείες ανάλογες με τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις περισσότερες σύγχρονες θεραπείες.

Βέβαια υπάρχουν και προβλήματα που αφορούν την πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης, τις μεγάλες λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, την κάλυψη εξειδικευμένων εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την λειτουργία ογκολογικών συμβουλίων και την έλλειψη εξειδίκευσης των ογκολόγων. Όλα τα ανωτέρω μπορούν να λυθούν με την βελτίωση της εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, ασθενών και φροντιστών, την δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου από την πολιτεία και την εμπλοκή των συλλόγων ασθενών στη χάραξη των πολιτικών υγείας.

Πόση πρόοδος έχει γίνει στην καταπολέμηση του καρκίνου; Είστε αισιόδοξος ότι κάποια μέρα ο καρκίνος θα είναι ένα ιάσιμο νόσημα;

Πλέον υπάρχουν πολλές αντινεοπλασματικές θεραπείες που μπορούν να εφαρμοσθούν, ανάλογα με τον ιστολογικό και μοριακό τύπο του καρκίνου. Στρατηγικές όπως η ανοσοθεραπεία, η στόχευση συγκεκριμένων γονιδίων, η εφαρμογή βιολογικών παραγόντων και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντική παράταση της επιβίωσης, με καλή ποιότητα ζωής. Όλες οι ανωτέρω στρατηγικές συνήθως εφαρμόζονται σε συνδυασμό και γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία γιατρών από πολλές ειδικότητες, οι οποίοι θα δουλεύουν ως ομάδα, ώστε να επιτευχθεί η πολύπλευρη αντιμετώπιση του καρκίνου και ο ασθενής να ωφεληθεί τα μέγιστα.

Κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητά με τον ογκολόγο του όλες τις διαθέσιμες θεραπείας, και να επιλέγουν από κοινού τη βέλτιστη προσέγγιση που οδηγεί στην εξατομικευμένη προσέγγιση, καθώς κάθε ασθενής είναι μοναδικός και διαφορετικός από κάθε άλλον.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι η έρευνα συνεχίζεται και πολλά νέα σκευάσματα βρίσκονται σε κλινική αξιολόγηση σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας. Η έγκαιρη μεταφορά όλων των ανωτέρω επιτευγμάτων στην κλινική πράξη σηματοδοτεί μια νέα εποχή με σημαντική μείωση της θνητότητας και θνησιμότητας του καρκίνου, έτσι ώστε να καταστεί ένα χρόνιο νόσημα. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала