Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αναλυτές στο Sputnik: Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και πώς εμπλέκεται η Τουρκία

Βρείτε μας
Αναλυτές που σχολιάζουν στο Sputnik τις διαφαινόμενες πιο στενές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από διεθνείς συγκυρίες, υπολογίζοντας τον παράγοντα Τουρκία.

Την προσέγγιση Ελλάδας — ΗΠΑ με αφορμή το δημοσίευμα της Wall Street Journal για την κοινή στρατιωτική άσκηση Αθήνας και Ουάσιγκτον στον Όλυμπο, σχολιάζει στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής, Πάρις Καρβουνόπουλος, διαπιστώνοντας πως δεν υπάρχουν αρκετές θετικές προοπτικές σε αυτή την επέκταση.

«Η προσέγγιση Ελλάδας — Αμερικής σε στρατιωτικό επίπεδο δεν γίνεται μόνο λόγω Τουρκίας. Αυτή η κατάσταση υφίσταται, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο», εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρβουνόπουλος.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα, δημοσίευσε άρθρο για την κοινή στρατιωτική άσκηση με αληθινά πυρά που πραγματοποίησαν από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ στους πρόποδες του Ολύμπου τον Ιανουάριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι το «τελευταίο σημάδι» της επέκτασης της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα.

Στο εκτενές άρθρο φιλοξενείται και δήλωση του ταξίαρχου Γεώργιου Φασούλα, οποίος παρακολούθησε την άσκηση και σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία Αθήνας και Ουάσινγκτον ικανοποιούν εξίσου τα συμφέροντα των δύο πλευρών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το άρθρο σημειώνει ότι η συνεργασία των Ελλάδας — ΗΠΑ συμβαίνει σε περίοδο εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Δύο ελληνικά μαχητικά F-16 και ένα F -15E Strike Eagles της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
WSJ: Τελευταίο σημάδι επέκτασης του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα η άσκηση στον Όλυμπο

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως η αγορά των S-400 από τους Τούρκους, η νέα προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα, το μοίρασμα της τράπουλας στη Συρία και η παλαιότερη υπόθεση του αμερικανού Πάστορα επισκίασαν πράγματι τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Σχολιάζοντας αναλυτικότερα το επίμαχο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, ο Πάρις Καρβουνόπουλος εμφανίζεται βέβαιος πως η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει κάτι από τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Πολλοί υποδέχονται θετικά αυτήν την ελληνοαμερικανική συνεργασία ελπίζοντας σε ουσιώδη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο μέχρι στιγμής πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει κάτι χειροπιαστό από τις παραχωρήσεις που έχει κάνει γι' αυτήν τη συνεργασία και τις εγκαταστάσεις που έχει δώσει για να χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρβουνόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής, πρόκειται για τις βάσεις σε Σούδα, Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου στην τελευταία πόλη μάλιστα συζητείται η αμερικανική επέκταση. «Αντί να κερδίζει η Ελλάδα μάλλον χάνει καθώς έχει εμπλακεί σε μια σειρά αναβαθμίσεων οπλικών συστημάτων με κυριότερη την αναβάθμιση των F-16 που θα της στοιχίσει 1,5 δισ.» εξηγεί.

Η ΝΑΤΟική παρουσία στη Μεσόγειο

Μία από τις παραμέτρους της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη Μεσόγειο και κατά περιπτώσεις στο Αιγαίο έγινε στο πλαίσιο του προσφυγικού.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο», έγραφε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα Λιμενικά Σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

«ΤΟ ΝΑΤΟ έχει ακόμα και σήμερα στρατιωτική παρουσία, τη λεγόμενη ΝΑΤΟική αρμάδα. Δεν θεωρώ όμως ότι έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού», αναφέρει επ' αυτού ο Πάρις Καρβουνόπουλος.

Οι σχέσεις Ελλάδας — ΗΠΑ και ΗΠΑ — Τουρκίας

«Εδώ και αρκετό καιρό πιστεύω ότι οι σχέσεις Αμερικανών και Τούρκων έχουν περάσει σε νέα καλύτερη φάση, παρά τα τελευταία τους προβλήματα. Όσοι επένδυαν πολλά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ελπίζω ότι ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει ο κ. Καρβουνόπουλος.

Ιστορικά, διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ προσέχουν την Τουρκία και την κρατούν σε καλή θέση.

«Όλα αυτά τα χρόνια κυρίως από το 1974 και μετά, η Ελλάδα έχει κληθεί να λειτουργήσει έχοντας Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι της και στην ίδια πλευρά μεταξύ τους. Οι Αμερικανοί πάντα πρόσεχαν την Τουρκία που ήταν το χαϊδεμένο παιδί του ΝΑΤΟ. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε εκ νέου» επισημαίνει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είναι μια πιθανότητα που πάντα υπάρχει και είναι σοβαρή. Ειδικά όταν ακούμε κάθε μέρα για αερομαχίες στο Αιγαίο», αναφέρει ο κ. Καρβουνόπουλος.

Αν δημιουργηθεί νέο κλίμα στις σχέσεις Τραμπ — Ερντογάν, εκτιμά από την πλευρά του ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, αυτό το κλίμα θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τους σχεδιασμούς της Ρωσίας.

«Και αυτό γιατί σε περίπτωση που αυτό το κλίμα λειτουργεί σε βάρος των τουρκορωσικών σχέσεων ή των τουρκοϊρανικών σχέσεων η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά ποια θα πρέπει να είναι τα ανταλλάγματα εμφανή ή αφανή που θα πρέπει να προσφέρει και στη Μόσχα και την Τεχεράνη έτσι ώστε να συνεχίσει να διατηρεί τις ισορροπίες που εξακολουθεί να διατηρεί» προσθέτει.

Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη και για μια νέα ευνοική μεταχείριση των ΗΠΑ στη Τουρκία, επισημαίνει ο καθηγητής. «Εμείς σαν Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουμε μια πιο πολύπλευρη εξωτερική πολιτική και η χώρα να θωρακιστεί μόνη της για να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Ο λύκος κάνει το σβέρκο του χοντρό για να κάνει τη δουλειά του μόνος του», έλεγε μια παλιά ποντιακή παροιμία και εδώ πρέπει να εφαρμοστεί».

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала
Internacional
InternationalEnglishΑγγλικάMundoEspañolΙσπανικά
Ευρώπη
DeutschlandDeutschΓερμανικάFranceFrançaisΓαλλικάΕλλάδαΕλληνικάΕλληνικάItaliaItalianoΙταλικάČeská republikaČeštinaΤσέχικαPolskaPolskiΠολωνικάСрбиjаСрпскиΣέρβικαLatvijaLatviešuΛετονικάLietuvaLietuviųΛιθουανικάMoldovaMoldoveneascăΜολδαβικάБеларусьБеларускiΛευκορωσικά
Νότιος Καύκασος
АҧсныАҧсышәалаΑμπχαζικάԱրմենիաՀայերենΑρμενικάAzərbaycanАzərbaycancaΑζερικάХуссар ИрыстонИронауΟσσετικάსაქართველოქართულიΓεωργιανά
Μέση Ανατολή
Sputnik عربيArabicΑραβικάTürkiyeTürkçeΤούρκικαSputnik ایرانPersianΦαρσίSputnik افغانستانDariΝταρί
Κεντρική Ασία
ҚазақстанҚазақ тіліΚαζακικάКыргызстанКыргызчаΚιργιζικάOʻzbekistonЎзбекчаΟυζμπεκικάТоҷикистонТоҷикӣΤατζικικά
Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία
Việt NamTiếng ViệtΒιετναμέζικα日本日本語Ιαπωνικά俄罗斯卫星通讯社简化中文Κινέζικα (απλοπ.)俄罗斯卫星通讯社繁體中文Κινέζικα (παραδ.)
Νότια Αμερική
BrasilPortuguêsΠορτογαλικά