Η πετρελαϊκή της Βενεζουέλας μεταφέρει τους λογαριασμούς της στη Gazprombank της Ρωσίας

© AFP 2022 / Juan Barreto Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA - Sputnik Ελλάδα
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας μεταφέρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στις κοινοπραξίες της σε μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, τη Gazprombank.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας μεταφέρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στις κοινοπραξίες της σε μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, τη Gazprombank, εν μέσω κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές επικαλούμενες τον επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Η Ρωσία προειδοποιεί για το «χειρότερο σενάριο» σε περίπτωση επέμβασης στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η PDVSA ανέθεσε στους πελάτες των κοινοπραξιών να μεταφέρουν τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε νέους τραπεζικούς λογαριασμούς που άνοιξε στη ρωσική τράπεζα.

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι η πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας είχε ζητήσει από τους ξένους εταίρους της στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Chevron Corporation, η νορβηγική Equinor και η γαλλική Total, να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν μέρος των κοινοπραξιών. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουάιδο - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ο Χουάν Γκουάιδο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, η PDVSA σχεδιάζει να αντικαταστήσει τουλάχιστον 2 αμερικανικά στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της Citgo Petroleum Corp.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί να μαλακώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην PDVSA αν το Καράκας μεταφέρει τον έλεγχο της εταιρείας στην αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον αυτοαποκαλούμενο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιδο ως νόμιμο επικεφαλής της Βενεζουέλας, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών εμπόδισε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας και επέβαλε απαγόρευση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτήν.

Εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο αυτοανακυρήχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και κάποιες άλλες χώρες τον αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία δήλωσαν αργότερα την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο εάν το Καράκας δεν ανακοίνωνε προεδρικές εκλογές εντός οκτώ ημερών.

Με τη σειρά τους, η Ρωσία, η Κούβα, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν στηρίζουν πλήρως την κυβέρνηση Μαδούρο. Ο Νικολάς Μαδούρο τόνισε επίσης ότι η Βενεζουέλα είχε πραγματοποιήσει νόμιμες εκλογές και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αποσύρουν το αίτημά τους.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала