Προστασία α' κατοικίας: Τα κριτήρια του νέου νόμου Κατσέλη, πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

CC0 / / Σπίτια στην Αθήνα
Σπίτια στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα
Αλγόριθμος θα εξετάζει εάν πληρούνται τα κριτήρια για την ένταξη στον νέο «νόμο Κατσέλη» και οι οφειλέτες θα δέχονται πρόταση ρύθμισης από τις τράπεζες. Το υπόλοιπο του δανείου, η αντικειμενική αξία της α' κατοικίας, το οικογενειακό εισόδημα και η περιουσία συνιστούν κριτήρια.

Στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης πριν τη νομοθέτηση του βρίσκεται ο νέος «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά και τη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το υπό διαμόρφωση τελικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει τομ «νόμο Κατσέλη», ο οποίος παύει να ισχύει από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των κόκκινων δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο νόμο.

Την ίδια ώρα, θετικό κρίνεται για τους δανειολήπτες το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από αυτά που θα ενταχθούν στον νέο νόμο σχεδόν όλα θα είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από μέρους των τραπεζών, από τα περίπου 240.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», τα 200.000, περίπου, εκτιμάται ότι θα εγκριθούν προς ρύθμιση μέσω της νέας πλατφόρμας, η οποία θα αντικαταστήσει τις δικαστικές αίθουσες.

Χθες, πληροφορίες της «Καθημερινής», ανέφεραν ότι οι τράπεζες υπολογίζουν σε 180.000 τους δανειολήπτες που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση.

Πώς θα λειτουργεί το νέο πλαίσιο προστασίας

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα λειτουργεί με έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα εξετάζει εάν πληρούνται ταυτόχρονα κριτήρια όπως το ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλής να είναι έως 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από 12.500 έως 30.000 ευρώ, περίπου, για ένα άτομο και πενταμελή οικογένεια, αντίστοιχα.

Επίσης, θα υπολογίζονται κριτήρια όπως εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή έχει περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αποφέρουν εισόδημα.

Στην περίπτωση που η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, η τράπεζα θα κάνει πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση δανείου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 30%, μείωση του επιτοκίου καθώς και κούρεμα της οφειλής, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα εξετάζεται υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφ'όσον ένας οφειλέτης πληροί τα ανωτέρω κριτήρια, θα είναι επιλέξιμος για κρατική επιδότηση.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала