Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ και αντικαθίσταται από τον ΕΟΔΥ

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOCΥπουργείο Υγείας
Υπουργείο Υγείας - Sputnik Ελλάδα
Πολυνομοσχέδιο του υπ. Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την αντικατάσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον ΕΟΔΥ, τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης για χρήστες ναρκωτικών, την επιβολή εισφοράς 1% στα καλλυντικά και τη σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.

Την κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και την αντικατάστασή του από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και ρυθμίζει μια πληθώρα θεμάτων.

Στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφέρεται ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ελλιπές και δε διαθέτει συνοχή. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστασή του από τον ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες για την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλαδή πρόληψη νόσων, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και προαγωγή της υγείας, μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας.

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, ενώ προβλέπει σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, Εθνικά Μητρώα Ασθενών, νέα τμήματα για τον Ιατρικό Τουρισμό και την Προστασία Δεδομένων στο υπουργείο Υγείας, επιβολή εισφοράς 1% σε καλλυντικά, ρύθμιση της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης, επικαιροποίηση του τρόπου συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών και δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) για τους χρήστες υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, για τις ιδιωτικές κλινικές, το νομοσχέδιο ενοποιεί σε ένα συνολικό νομοθέτημα όλες τις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα στη λειτουργία τους και υπάγει όλες τις κλινικές σε κοινούς κανόνες. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας των κλινικών, αναθεωρώντας τις παλιές ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις όσο και τις τεχνικές προδιαγραφές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικές μονάδες και τμήματα κ.α.). Επιπλέον, απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και αναθεωρεί τις τεχνικές προδιαγραφές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που ιδρύεται, στόχο θα έχει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο καθώς και τον συντονισμό ενεργειών που αφορούν τη συνολική σε εθνικό επίπεδο διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων.

Τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών (Registries) που συστήνονται, θα καταγράφουν ασθενείς με το ίδιο νόσημα, με σκοπό τη συλλογή δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη φυσική πορεία της νόσου, αλλά και την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το κόστος των θεραπευτικών χειρισμών

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη η δημιουργία, διατήρηση και ενημέρωση Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) το οποίο στόχο έχει να διασφαλίσει τη συνέχεια στη φροντίδα, ενώ παράλληλα αποτελεί προαπαιτούμενο της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της παραπομπής.

Όσον αφορά στα καλλυντικά, επιβαρύνονται με εισφορά 1% επί της καθαρής χονδρικής τιμής πώλησής τους. Υπόχρεοι καταβολής είναι οι παραγωγοί, οι αντιπρόσωποι ή οι εισαγωγείς. Η εισφορά επιβάλλεται ως τέλος ετοιμότητας των υπηρεσιών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για την διεξαγωγή ποιοτικών ελέγχων και της δέουσας εποπτείας της αγοράς.

Για το θέμα των ναρκωτικών, αναπροσαρμόζονται τα όρια για τη συνταγογράφηση οπιοειδών αναλγητικών με βάση την τρέχουσα ιατρική πραγματικότητα, τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών με αποκλειστικό γνώμονα την ανακούφιση ογκολογικών και άλλων ασθενών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) για τους χρήστες υψηλού κινδύνου, ο αριθμός των οποίων υπολογίστηκε στα 17.067 άτομα, το 2016. Οι συγκεκριμένοι χώροι θα ιδρύονται και θα λειτουργούν από τους εγκεκριμένους φορείς, ύστερα από άδεια του υπουργού Υγείας. Στόχος τους η παροχή υπηρεσιών μείωσης της βλάβης, η προαγωγή της υγείας των ενεργών χρηστών, η προστασία της δημόσιας υγείας, η μείωση του επιπολασμού των μολυσματικών ασθενειών, η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας, η μείωση της δημόσιας όχλησης και η κινητοποίηση των χρηστών και η προετοιμασία τους για ένταξη σε προγράμματα θεραπείας.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι προδιαγραφές κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης με βάση την κυρίαρχη ευρωπαϊκή πρακτική, καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας όσων απασχολούνται σε υγειονομικές μονάδες, ρυθμίζονται θέματα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και δίνεται η δυνατότητα για την κατά το δυνατόν ταχύτερη στελέχωση και αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τέλος, αναμορφώνεται η διοικητική διάρθρωση των τμημάτων και διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταστεί σαφέστερη η διάκριση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και αποτελεσματικότερη η διοικητική του λειτουργία. Επιπρόσθετα συνίσταται νέο τμήμα που αφορά τον ιατρικό τουρισμό και συστήνεται αυτοτελές γραφείο υπεύθυνου προστασίας δεδομένων.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала