Προσκόμματα στον Nord Stream 2 με τη νέα κοινοτική οδηγία

© Sputnik / Sergey Guneev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςPipes for the construction of the Nord Stream 2 pipeline
Pipes for the construction of the Nord Stream 2 pipeline - Sputnik Ελλάδα
Ρωσική εφημερίδα επισημαίνει ότι η τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας για το φυσικό αέριο, καθιστά τη διαδικασία για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου στο σύνολό του, χρονοβόρα και δύσκολη.

Το ενδεχόμενο να μείνει αναξιοποίητο για χρόνια ένα μεγάλο μέρος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 εξαιτίας της πρόσφατης τροποποίησης της οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο, επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τροποποιήσεις αναφέρουν ότι για να εξαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς η λειτουργία του, απαιτείται έγκριση όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από το συμβούλιο των αντιπροσώπων όλων των χωρών της ΕΕ, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι το κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή είναι το τελικό, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα εγκριθεί στην επαναληπτική ψηφοφορία του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι τροποποιήσεις που γίνονται, προβλέπουν ότι απαιτείται διαχειριστής του αγωγού Nord Stream 2 ο οποίος να είναι ανεξάρτητος από την Gazprom αλλά και πως πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε τρίτα μέρη. Στην παρούσα φάση, η κοινοπραξία Nord Stream 2 AG, έχει την πλήρη ευθύνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν υπάρχει πρόβλημα με την δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαχειριστή, αλλά δεν μπορεί να δοθεί πρόσβαση σε κάποιο τρίτο μέρος, από τη στιγμή που η Gasprom, ως η μόνη επιλέξιμη εταιρία για την εξαγωγή αερίου και μπορεί να προμηθεύει αέριο στο ρωσικό τμήμα του αγωγού. Σε αυτή την περίπτωση, η Κομισιόν μπορεί να απαγορεύσει στον ρωσικό κολοσσό να χρησιμοποιεί περισσότερο από το 50% των εγκαταστάσεων του Nord Stream 2, προκειμένου το άλλο μισό θα χρησιμοποιείται από πιθανά «τρίτα μέρη».

Η τροπολογία προβλέπει ότι η Γερμανία, που είναι η ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός αερίου, μπορεί να συνάψει διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία για εξαίρεση από τη συγκεκριμένη οδηγία. Σε δυο διαφορετικά στάδια της διαδικασίας αυτής, εμπλέκεται ωστόσο η Κομισιόν. Αρχικά οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν άδεια στη Γερμανία για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Ρωσία και στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας. Και στις δυο περιπτώσεις πάντως δίνεται περιθώριο 90 ημερών στην Κομισιόν για να λάβει τις αποφάσεις της ενώ διατηρεί και το δικαίωμα να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες και συνεπώς να καθυστερήσει τα χρονοδιαγράμματα. Η Κομισιόν έχει επίσης τη δυνατότητα να απευθύνει συστάσεις και προτάσεις προς τη Γερμανία αναφορικά με το κείμενο της συμφωνίας και να ζητήσει να προστεθούν συγκεκριμένες διατάξεις.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπο του Συμβουλίου της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, έφτασαν σε συμφωνία για τροποποιήσεις στην κοινοτική οδηγία που αφορά το φυσικό αέριο, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν αγωγοί από και προς χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Σε αυτήν τη συμφωνία, εντάσσεται και ο Nord Stream 2, που θα μεταφέρει αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη.

Ο Nord Stream 2, κατασκευάζεται από κοινοπραξία του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom με πέντε ευρωπαϊκές εταιρίες. Θα μεταφέρει ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Την κατασκευή του χαιρέτισαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενώ άλλες τάσσονται κατά, εκφράζοντας ανησυχία για έναν υποτιθέμενο κίνδυνο της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία και από τον περιορισμό του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικό κέντρο αερίου.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала