Για προσπάθεια δημιουργίας νέων «διαχωριστικών γραμμών» στη Μέση Ανατολή κατηγόρησε τις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στον απόηχο της Συνόδου της Βαρσοβίας.
«Η σύνοδος δεν συνεκλήθη και δεν πραγματοποιήθηκε με στόχο μία σοβαρή εξέταση των προβλημάτων που επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ρωσίδα αξιωματούχος.
Και διερωτήθηκε: «Τι άλλο θα μπορούσε να ήταν, πέραν μίας προσπάθειας δημιουργίας ενός παράλληλου δρόμου, ο οποίος θα αφορά τη δημιουργία μονομερών αποφάσεων;».
Πρόσθεσε δε, ότι η συνεδρίαση αυτή, έμοιαζε ως μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει μία μακρά προσπάθεια επιρροής της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή, κατευθύνοντας τις συμμετέχουσες χώρες προς μία θέση, η οποία είναι επωφελής για τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να ειπωθεί ότι η Σύνοδος της Βαρσοβίας ήταν ακόμη ένα δείγμα της πορείας της αμερικανικής διοίκησης προς τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών στη Μέση Ανατολή, η οποία ήδη πλήττεται από μάχες και αντιπαραθέσεις» υπογράμμισε επιπλέον.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα διπλωμάτη, η προσέγγιση της Μόσχας στην επίλυση των κρίσεων της Μέσης Ανατολής βασίζεται στην «ειλικρινή και συλλογική λήψη αποφάσεων, οι οποίες αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών κανόνων».
Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία φιλοξένησε τη διήμερη Σύνοδο στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Σ΄ αυτή συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το «παρών» έδωσαν αξιωματούχοι από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Έθνη και η Υεμένη.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν έδωσαν το «παρών» είτε εκπροσωπήθηκαν από χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες, ενώ το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία αποδοκίμασαν την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για απόπειρα δημιουργίας μίας «αντι-ιρανικής συμμαχίας».