Για τη σημασία που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη χώρα του μιλάει ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στη «Financial Times».
Αναφερόμενος στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ΕΕ, ο ίδιος αναφέρει: «Πλέον έχουν καρέκλα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ… και πολύ σύντομα θα έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε». «Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις ΗΠΑ, μία για τη Γερμανία… θα είμαστε ίσοι εκεί. Είθναι μεγάλη τιμή για εμάς», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, έκανε μνεία στην περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας φοβούνταν ότι η Συμφωνία θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς», επισημαίνοντας εντούτοις ότι η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και πως οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».
«Όταν υπογράψαμε τη Συμφωνία με την Ελλάδα, μόλις το 17% (σ.σ. των Σκοπιανών) υποστήριζε το νέο όνομα… τώρα το 60% στηρίζει τη λύση», είπε συγκεκριμένα, παραπέμποντας σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Όσον αφορά, εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, ο Ζάεφ σημειώνει ότι αν και η χώρα εκφράζει τις ανησυχίες της που σχετίζονται με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θέλει περισσότερη συνεργασία με τη Ρωσία.
«Δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στη Ρωσία», αναφέρει και συμπληρώνει: «Δεν περιμένω ότι θα γίνει κάτι στη διάρκεια της διαδικασίας εισόδου στο ΝΑΤΟ, δεν είμαστε απειλή για κανέναν».
«Η πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες μπορούν να είναι πολύ καλή για την ΕΕ, αλλά κάποια κράτη μέλη έχουν ξεχάσει ποιες είναι», παρατηρεί ακόμη και εξηγεί: «Για εμάς είναι ο ιερός στόχος να κατακτήσουμε ευρωπαϊκές αξίες, όπως πλήρεις ελευθερίας, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του τύπου (…)». «Αυτό είναι το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να επιτύχουμε», σημειώνει, καταλήγοντας: «Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, αλλά οι μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι στο κεφάλι μας».