Πρόβλημα στην ανταλλαγή πληροφοριών ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί το Λονδίνο

CC0 / kalhh / brexitΒρετανία και ΕΕ σε διαφορετικές... κατευθύνσεις.
Βρετανία και ΕΕ σε διαφορετικές... κατευθύνσεις. - Sputnik Ελλάδα
Σε τέτοια περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα και θα μπουν εμπόδια στην ανταλλαγή στοιχείων DNA, στην έκδοση πολιτών αλλά και στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Ο Σαντζίντ Νταβίντ, υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους πως σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία θα πρέπει να προετοιμαστούν για προβλήματα στην ανταλλαγή στοιχείων επιβατών αεροπορικών εταιριών, σε ζητήματα έκδοσης αλλά και σε εντάλματα σύλληψης.

Σε επιστολή που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Guardian, ο Τζαβίντ καλεί τις Βρυξέλλες να ελαχιστοποιήσουν τη λειτουργική δυσλειτουργία διασφαλίζοντας ότι εγκαίρως θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Σας γράφω τώρα αυτή την επιστολή για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ετοιμότητα για εναλλακτικές συμφωνίες που ενδέχεται να είναι απαραίτητες», γράφει ο Τζαβίντ. «Πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα σε ζωτικής σημασίας θέματα», προσθέτει.

Οι υπηρεσίες στις οποίες ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα είναι εκείνα της ανταλλαγής δεδομένων DNA, ζητήματα έκδοσης πολιτών και στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έγραψε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν θα συμμετέχει πλέον σε αυτά τα κοινά συστήματα ή στην Europol και θα αντιμετωπίζεται ως μια τρίτη χώρα με την οποία δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τα ζητήματα αυτά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, επιδιώκει να επιλύσει απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα αυτό «για να διασφαλιστούν τα κοινά μας συμφέροντα».

Σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, ζητήματα ανταλλαγής δεδομένων εγκληματικότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που υπό κανονικές συνθήκες διαμοιράζονται μέσω του συστήματος Σέγκεν, τώρα θα περνούν από την Interpol, πρόσθεσε ο κ. Τζαβίντ.

«Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια των πολιτών μας. Πιστεύω πως οι πολίτες κάθε χώρας περιμένουν από εμάς να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στα θέματα αυτά όσο το δυνατόν πιο στενά», καταλήγει η επιστολή.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала