Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το μουσείο του Γκραντ Κάνυον φέρεται εξέθετε επί χρόνια τουρίστες σε ακτινοβολία

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤο Γραντ Κάνυον
Το Γραντ Κάνυον - Sputnik Ελλάδα
Το εθνικό πάρκο του Γκραντ Κάνυον κάλυψε ανακάλυψη κρύπτης ραδιενεργού ουρανίου και είναι πιθανό υπάλληλοι και επισκέπτες να έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία έως και 4.000 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, ισχυρίζεται υπάλληλος του πάρκου.

Υψηλόβαθμα στελέχη του πάρκου προχώρησαν σε «συμφωνία μυστικότητας» για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι τρία μεγάλα βαρέλια με ουράνιο είχαν αποθηκευτεί στο κτίριο που στεγάζει το μουσείο του Γκραντ Κάνυον για 18 χρόνια, εκθέτοντας τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους τουρίστες — μεταξύ τους και παιδιά — σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας, ισχυρίζεται ο διευθυντής υγείας και ασφάλειας των υπηρεσιών του Εθνικού Πάρκου Έλστον Στέφενσον, σύμφωνα με το USA Today.

Το Γκραν Κάνυον - Sputnik Ελλάδα
Πετρώματα από το Γκραντ Κάνυον στην Τασμανία «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά της Γης
Ο Στέφενσον δήλωσε ότι προσπάθησε να πείσει τα στελέχη του Πάρκου να προειδοποιούν το κοινό ότι όποιος επισκέπτονταν το σημείο μετά το 2000 μπορεί να εκτίθετο σε ακτινοβολία που ο ίδιος υπολόγισε σε επίπεδα ίσως και 4.000 φορές πάνω από αυτά που η Αρχή Πυρηνικών ορίζει ως «ασφαλή» για παιδιά και 400 φορές πάνω από τα αντίστοιχα για ενήλικες, αλλά η διοίκηση αρνήθηκε οποιαδήποτε κουβέντα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι το Πάρκο παραβίασε τον νόμο με τη μη πληροφόρηση του κοινού για τον κίνδυνο.

Ο ραδιενεργός «θησαυρός» ανακαλύφθηκε από έφηβο με μετρητή ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο μουσεία και αμέσως κρύφτηκε «κάτω από το χαλί», δήλωσε ο Στέφενσον, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί πέταξαν το φορτίο μέσα σε ένα παλιό ορυχείο στο χωριό Γκραντ Κάνυον, αποκρύπτοντάς του τις μετρήσεις ραδιενέργειας καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης «καθαρισμού» της κατάστασης.

Θορυβημένος από την αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά κάλεσε την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που ανακάλυψε μόνο τα κενά βαρέλια που είχαν «ανεξήγητα επιστρέψει στο κτίριο» και ακόμα εξέπεμπαν αχνά ακτινοβολία.

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Έμιλι Ντέιβις ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει τώρα κίνδυνος για τους υπαλλήλους ή το κοινό» αλλά παραδέχεται ότι το ουράνιο έχει απομακρυνθεί και αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Στέφενσον, σε επικοινωνία που είχε το Arizona Republic.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала