Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κοινοβούλιο Περιφέρειας Σαχαλίν: Απαράδεκτες οι αλλαγές στην κατάσταση των Κουρίλων νήσων

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΚουρίλες νήσοι
Κουρίλες νήσοι - Sputnik Ελλάδα
Οι κάτοικοι της περιφέρειας Σαχαλίν προσπαθούν να καταστήσουν σαφές πως δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση πιθανή απόδοση του συνόλου ή μέρους των εδαφών τους στην Ιαπωνία.

Το κοινοβούλιο της Περιφέρειας Σαχαλίν ενέκρινε την Τρίτη μια δήλωση που αναφέρει ότι οι αλλαγές στο εδαφικό status των Νότιων Κουρίλων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Ρωσίας, είναι απαράδεκτες.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Ρωσικής Δημόσιας Γνώμης Κωνσταντίν Αμπράμοφ παρουσίασε στους περιφερειακούς βουλευτές τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδειξαν ότι το 96% των κατοίκων των Νότιων Κουρίλων αντιτίθενται στην πιθανή μεταφορά των νησιών στην Ιαπωνία.

«Το κοινοβούλιο της Περιφέρειας Σαχαλίν υποστηρίζει την πολιτική του Ρώσου προέδρου που αποσκοπεί στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας και τονίζει ότι τυχόν εδαφικές αλλαγές που αφορούν τις Κουρίλες Νήσους είναι απαράδεκτες, όλες οι φήμες για το θέμα είναι αβάσιμες. Οι Κουρίλες νήσοι είναι δικές μας και θα παραμείνουν για πάντα», ανέφερε η δήλωση.

Το έγγραφο επεσήμανε ότι οι κάτοικοι των Νότιων Κουρίλων διακήρυξαν σαφώς τη θέση τους σχετικά με το καθεστώς των εδαφών, το οποίο συμμερίζεται πλήρως το περιφερειακό κοινοβούλιο και ο ενεργός κυβερνήτης Βαλέρι Λιμαρένκο.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου Αντρέι Χαπότσκιν σημείωσε ότι το σώμα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της περιφέρειας Σαχαλίν θα συνεχίσει τις εργασίες για την περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η πρόσφατη εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας προκάλεσε φήμες για την πρόθεση της Μόσχας να μεταφέρει το σύνολο των νήσων ή μερικές από αυτές στο Τόκιο. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει τέτοιες δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει απλώς μια ειρηνευτική συμφωνία με το Τόκιο.

Οι ρώσο-ιαπωνικές σχέσεις περιπλέκονται επί μακρόν από το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν υπέγραψαν ποτέ μόνιμη ειρηνευτική συνθήκη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ποτέ λόγω διαφωνίας σχετικά με μια ομάδα τεσσάρων νησιών — Ιτουρούπ, Κουνάσιρ, Σικοτάν και Χαμπομάι — τα οποία διεκδικούνται και από τις δύο χώρες. Οι νήσοι αναφέρονται ως Νότιες Κουρίλες νήσοι από τη Ρωσία και βόρεια εδάφη από την Ιαπωνία.

Μετά τη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2016, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να αναπτύξουν κοινά σχέδια στα αμφισβητούμενα νησιά.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала