Γρ. Προϋπολογισμού του Κράτους: Σημαντικός κίνδυνος η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών

© AFP 2023 / GEORGES GOBETΣημαίες χωρών της ευρωζώνης
Σημαίες χωρών της ευρωζώνης - Sputnik Ελλάδα
Στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεση για το 2018 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο προειδοποιεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

«Καμπανάκι» για τον σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο από την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών, για μισθούς και συντάξεις, κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και τονίζει τον κίνδυνο η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών.

Στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεση για το 2018 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο προειδοποιεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs).

«Ενδεχόμενη αρνητική απόφαση δεν θα στερήσει μόνο σημαντικά ποσά από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα στείλει και ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την προσήλωση της χώρας στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική» επισημαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μεγάλου για κόκκινα δάνεια: Συμφωνία συστημικών τραπεζών για μείωση κατά 50 δισ. έως 2021

Επιπλέον, «κάποιες από τις ενέργειες που εκκρεμούν αποτελούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του ελληνικού κράτους, (όπως οι επιλογές των γενικών/ειδικών γραμματέων ή η στελέχωση της ΑΑΔΕ)» τονίζει.

Ακόμα υπογραμμίζει έναν «λιγότερο προφανή κίνδυνο» που αφορά την απώλεια της προόδου που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Ακόμα ζητά να υπάρξει «τώρα που η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα» σοβαρή μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού που έχει την ευθύνη σχεδιασμού, ελέγχου και εφαρμογής του νέου δημοσιονομικού πλαισίου.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, «η δημοσιονομική διαχείριση της χώρας θα παλινδρομήσει στο ανεπαρκές και διάτρητο πλαίσιο του παρελθόντος. Απαιτείται επαρκής στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και συστηματική εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Στην έκθεση καταγράφονται και οι κυριότερες θετικές εξελίξεις που είναι:

— Το πρωτογενές πλεόνασμα του προυπολογισμού του 2018 ήταν υψηλότερο κατά 700 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2017.

— Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου τον Ιανουάριο ήταν επιτυχής, όχι μόνο γιατί εξασφαλίστηκε μειωμένο επιτόκιο και υπερκαλύφθηκε από την υψηλή ζήτηση, αλλά και γιατί βελτιώθηκε η σύνθεση των αγοραστών. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και λόγω της ομαλοποίησης της κατάστασης με την Ιταλία οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκονται σταθερά κάτω από το 4%.

— Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το 2%, αν και τα οριστικά στοιχεία του 2018 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Γίνεται μνεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Όπως εξήγησε, δεν φαίνεται να είναι ισχυρή η ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι με τον κατώτατο μισθό αμείβονται κυρίως οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και όχι στις εξαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιστροφή αναδρομικών σε όσους δικαιώνονται ζητούν οι συνταξιούχοι

Ο επικεφαλής της Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφέρεται στις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον στις οποίες περιέλαβε την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το Brexit, και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμο για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και η ορθή εφαρμογή από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης.

«Οι συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα πρέπει να καταλήξουν σε ουσιαστικές και λειτουργικές λύσεις με ενιαίους κανόνες και κριτήρια που δεν στρεβλώνουν τα κίνητρα και δεν προκαλούν δημοσιονομικούς κινδύνους» τονίζει.

Για το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αρνητική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία είναι ο χαμηλός πληθωρισμός. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υψηλή συμμετοχή έχει σε κλάδους της οικονομίας όπως τα συνεργεία καθαρισμού, η εστίαση και η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση.

Δεν είναι κλάδοι που στηρίζονται στις εξαγωγές γι' αυτό και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα. Από τα στοιχεία παρατηρείται, πάντως, συνεχής αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια του ποσοστού των εργαζόμενων στην οικονομία που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Καμπανάκι» Κουτεντάκη για την οικονομία: Ποιοι είναι οι παράγοντες αβεβαιότητας

Αναλυτικότερα τα βασικά συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι τα ακόλουθα:

«Οι γενικές τάσεις της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης είναι θετικοί, η ανεργία συνεχίζει την αποκλιμάκωσή της και οι αμοιβές αυξάνονται. Τα οριστικά στοιχεία του 2018 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης ενδέχεται να ξεπεράσει το 2%. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει αυξηθεί.

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό περιβάλλον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, ενώ παράλληλα ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Τα θετικά αυτά στοιχεία εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας το 2019. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ενώ οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019 έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω το ρυθμό μεγέθυνσης της Ευρωζώνης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (από 1,9% σε 1,3%), η πρόβλεψη για την Ελλάδα έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 0,2 μονάδες (από 2% σε 2,2%).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και ασφαλισμένων έχουν αυξηθεί, αν και με φθίνοντα ρυθμό. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δάνειων παραμένει υψηλός. 

Όλη η έκθεση ΕΔΩ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала