Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Παππάς: Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν Νίκος Παππάς και Ντάμιαν Μάντσεφσκι κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στα Σκόπια.

Για την πρώτη συμφωνία που υπεγράφη «μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας» μίλησαν ο Νίκος Παππάς και ο υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Δημόσιας Διοίκησης της γειτονικής χώρας, Ντάμιαν Μάντσεφσκι.

«Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία των ανθρώπων. Συμφωνία, δηλαδή, η οποία παράγει αποτελέσματα, τα οποία βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και στις δύο μεριές. Συμφωνία, η οποία βελτιώνει τις δυνατότητες επικοινωνίας, τις δυνατότητες μετακίνησης, τις οικονομικές προοπτικές», τόνισε ο Έλληνας υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ντάμιαν Μάντσεφσκι.

«Με τον Μάντσεφσκι υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στη νέα εποχή για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Το μέλλον των λαών μας προδιαγράφεται ελπιδοφόρο», ανέφερε ο κ. Παππάς σε μήνυμά του στο Twitter.

​Όπως εξήγησαν οι δύο υπουργοί, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει μια πρώτη μείωση στις χρεώσεις περιαγωγής μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι οι χρεώσεις περιαγωγής να εξαλειφθούν ως το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών θα αναλάβουν τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να προχωρήσει ταυτόχρονα και ισότιμα η διαδικασία στις δύο χώρες.

Ο Νίκος Παππάς με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Ντάμιαν Μαντσέφσκι - Sputnik Ελλάδα
Παππάς μετά τη συνάντηση με Ζάεφ: Δυνατότητες εντατικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς

Ο κ. Παππάς τόνισε «ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα νομικά μέτρα και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα, ούτως ώστε οι πολίτες των δύο χωρών πολύ σύντομα και πριν την οριστική περίοδο να δουν μειώσεις στις χρεώσεις δεδομένων, περιαγωγής», υπογραμμίζοντας πως η προοπτική είναι η εξάλειψή τους.

Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε, επίσης, στο θερμό κλίμα και την άψογη φιλοξενία κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στα Σκόπια. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα, εδώ διότι είμαστε για δεύτερη μέρα και έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε για το μέλλον, το οποίο διαγράφεται πολύ ενδιαφέρον», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι πέραν της συμφωνίας, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για άλλα πρότζεκτ και αντάλλαξαν τεχνογνωσία. «Τα πεδία τα οποία απλώνονται μπροστά μας είναι πάρα πολλά και θεωρώ επίσης ότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτή την απολύτως θετική συγκυρία και την ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί πλέον να παράγει καλές ειδήσεις για το μέλλον», επεσήμανε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παππάς είπε ότι λύσαμε «τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν» και πως η Συμφωνία «αποδεικνύεται λειτουργική και παραγωγική ως προς τα επόμενα βήματα και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

Ο κ. Παππάς χάρισε στον κ. Μάντσεφσκι ένα λεύκωμα για την περιοχή της Αττικής, αν και όπως είπε αστειευόμενος, έχει μάθει πως ο ομόλογός του προτιμά να επισκέπτεται συχνότερα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Μάντσεφσκι: Θα υπογράψουμε και άλλες συμφωνίες στο προσεχές διάστημα

Από τη μεριά του, ο Σκοπιανός υπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Για τη συμφωνία σταδιακής μείωσης των τελών περιαγωγής, είπε ότι είναι η πρώτη που προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ανήγγειλε την υπογραφή και άλλων, σε διαφόρους τομείς, στο προσεχές διάστημα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала