Ανακαλύφθηκε αστέρι που δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη γέννηση του πλανητικού συστήματος

CC0 / / Ο γαλαξίας μας
Ο γαλαξίας μας - Sputnik Ελλάδα
Ένα νέο διαστημικό σώμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μια γερμανίδα αστρονόμο, μπορεί να δώσει στους ερευνητές του γαλαξία νέα στοιχεία για το πως γεννήθηκε το πλανητικό μας σύστημα.

Η γερμανίδα αστρονόμος, Μελίνα Τενεβότ, ανακάλυψε τυχαία μέσω ενός προγράμματος της NASA που εντοπίζει «καφέ νάνους» στο διάστημα ένα ουράνιο σώμα το οποίο της κίνησε την περιέργεια.

Η αστρονόμος αρχικά θεώρησε πως πρόκειται για άλλον ένα «καφέ νάνο», ωστόσο το συγκεκριμένο σώμα ήταν πολύ μεγάλο για να θεωρηθεί πλανήτης και πολύ μικρό για να θεωρηθεί αστέρι.

Η φωτεινότητά του, όμως, απέδειξε πως τελικά επρόκειτο για «λευκό νάνο», ένα αστέρι το οποίο έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα υδρογόνου του.

Αυτό το αντικείμενο, με την κωδική ονομασία J0207, βρίσκεται περίπου 145 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας στον αστερισμό του Αιγόκερου και εκτιμάται ότι είναι τριών δισεκατομμυρίων ετών, με θερμοκρασία περίπου 5.800 βαθμούς Κελσίου.

Παρήγαγε μια μεγάλη ποσότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία οδήγησε τους επιστήμονες στο να υποθέσουν ότι θα μπορούσε να περιβάλλεται από έναν δίσκο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters.

Αυτό που προβλημάτισε τους επιστήμονες είναι ότι οι νέοι «λευκοί νάνοι» είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν έναν τέτοιο δίσκο, αλλά το J0207 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως νεαρό αστέρι.

«Αυτός ο λευκός νάνος είναι τόσο παλαιός ώστε οποιαδήποτε διαδικασία τροφοδοτεί υλικό στο δαχτυλίδι του πρέπει να λειτουργούσε επί δισεκατομμύρια έτη», δήλωσε επιστήμονας από το Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστήματος στη Βαλτιμόρη.

«Οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μοντέλα για να εξηγήσουν ότι οι δακτύλιοι γύρω από τους λευκούς νάνους λειτουργούν μόνο μέχρι και τα 100 εκατομμύρια χρόνια, οπότε αυτό το αστέρι προκαλεί πραγματικά τις υπάρχουσες υποθέσεις μας για το πώς εξελίσσονται τα πλανητικά συστήματα», πρόσθεσε.

Ένα άλλο μυστήριο είναι ότι το δαχτυλίδι του J0207 αποτελείται από δύο δακτυλιοειδή στοιχεία, έναν ψυχρότερο εξωτερικό δακτύλιο και ένα θερμότερο εσωτερικό.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν σε περιμετρικούς δίσκους που περιβάλλουν λευκούς νάνους και οι ερευνητές ελπίζουν να το παρατηρήσουν ξανά και να αποκτήσουν περισσότερα δεδομένα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала