Προβάδισμα δίνει στη Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που ήλθε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για «κόστος», το οποίο πληρώνει το κυβερνών κόμμα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
(1/4) Εκτίμηση εκλογικής επιρροής — Πολιτικό Βαρόμετρο 169 – Χειμώνας 2019 — https://t.co/77jAYarMMh pic.twitter.com/1g5vTMDjFo
— Public Issue (@publicissue) February 20, 2019
Η πόλωση της πολιτικής σκηνής, οι πρόσφατες κυβερνητικές παροχές, η σταθεροποίηση του γενικού πολιτικού κλίματος και η σχετική βελτίωση των δεικτών του οικονομικού κλίματος, κατά το τελευταίο 3μηνο, είναι παράγοντες που ευνόησαν την εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, όπως αναφέρεται, ωστόσο, τονίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως, λειτουργεί σε αντίρροπη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, η οποία καταγράφεται σήμερα στο 39%, διατηρώντας ανοικτό προβάδισμα 14,5 εκατοστιαίων μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της 8κομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το α' κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. (Το όριο για την αυτοδυναμία του α' κόμματος χαμηλώνει, όσο αυξάνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%). Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία», παρατηρεί η Public Issue.

Στην απαρχή του τελευταίου έτους του τρέχοντος εκλογικού κύκλου (2015-2019), η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σε ποσοστό 24,5%. Η άνοδος που σημειώθηκε το τελευταίο 3μηνο (σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο) υπολογίζεται σε 2,5% και εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από την Αριστερά, κοινοβουλευτική (ΚΚΕ) και εξωκοινοβουλευτική (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.) και, δευτερευόντως, από την εκλογική δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ και των ΑΝΕΛ.
Όπως αναφέρεται ακόμη, η ενίσχυση του νέου δικομματισμού (63,5%, +3%), που κινείται γύρω από τα επίπεδα των εκλογών του Ιανουαρίου (64%) και του Σεπτεμβρίου (65%) 2015, δεν σημαίνει ότι το κομματικό σύστημα, που αναδεικνύεται σήμερα, είναι και σταθεροποιημένο. «Αντιθέτως, πρόκειται για ένα δικομματισμό επισφαλή και ευάλωτο. Ο χρονικός ορίζοντας, στον οποίο θα κριθεί το εάν τελικά θα παγιωθεί, ενδέχεται να υπερβαίνει και τη διάρκεια ζωής της επόμενης βουλής», σημειώνεται.
Το Κίνημα Αλλαγής κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων, ενώ η Χρυσή Αυγή, ελαφρώς ενισχυμένη, με 7,5% (+0,5%), και το ΚΚΕ με 6,5% (-1%), διεκδικούν στην παρούσα μέτρηση, την 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, σε μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου, καταγράφεται εκλογική επιρροή 3% για την Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου — ποσοστού, δηλαδή, που ενδέχεται να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο επίπεδο της εκλογικής του βάσης (όχι των στελεχών του), ο νέος κομματικός σχηματισμός διαμαρτυρίας εμφανίζεται να συσπειρώνει «οριζόντια» ψηφοφόρους, από όλους τους χώρους και μάλιστα κυρίως εκτός της ΝΔ.
Η γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το 65% των πολιτών τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συμφωνία των Πρεσπών (1/4): Η στάση των πολιτών παραμένει αρνητική. Το 65%, σχεδόν 2 στους 3 πολίτες, τάσσονται κατά — Πολιτικό Βαρόμετρο 169 (2/2019) — https://t.co/Xt8tU3Xbq4 pic.twitter.com/c8zgrSAyZx
— Public Issue (@publicissue) February 20, 2019
Εν τω μεταξύ, θετική είναι η γνώμη των περισσότερων πολιτών για το συλλαλητήριο της Αθήνας.
Συμφωνία των Πρεσπών (3/4): Γνώμη για το συλλαλητήριο της Αθήνας (20/1/19) — Πολιτικό Βαρόμετρο 169 (2/2019) — https://t.co/Xt8tU3Xbq4
— Public Issue (@publicissue) February 20, 2019
#Πρέσπες #Βόρεια_Μακεδονία #ΠΓΔΜ #Μακεδονικό #Συμφωνία pic.twitter.com/LGdTrGY0OE
Tην ίδια ώρα, το 38% των πολιτών χαρακτηρίζει ως «προδοσία» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειωτέον, ακόμη ότι 7 στους 10 πολίτες (71%) πιστεύουν ότι πρέπει να διεξαχθεί Δημοψήφισμα για την επικύρωση της.
