Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ιαπωνία διατηρεί τη θέση της για το Aegis Ashore: Δεν ανήκουμε στην INF, λέει

Το Τόκιο έχει αποτκήσει τα συστήματα αεράμυνας Aegis Ashore και σχεδιάζει να τα εγκαταστήσει μέσα σε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να περιορίσει την πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Η Μόσχα εκτιμάει ότι η ανάπτυξη των συστημάτων αντικρούει στη Συνθήκη INF, γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση πυραύλων κρουζ.

Τη θέση της για την επικείμενη ανάπτυξη του συστήματος πυραυλικής αεράμυνας Aegis Ashore επανέλαβε η Ιαπωνία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να το αναγνωρίσει ως παραβίαση της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF), καθώς η Συνθήκη δεν εφαρμόζεται στο Τόκιο.

«Η χώρα μας δεν είναι μέρος της Συνθήκης. Για αυτόν τον λόγο, η Ιαπωνία δεν έχει καμία υποχρέωση που να απορρέει από αυτήν», σημείωσε ο υπουργός Εξωτεριθκών της Ιαπωνίας, ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου της χώρας. 

Σημειωτέον ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, είχε αναφέρει ότι η Ιαπωνία θα εισάγει το σύστημα Aegis Ashore, προκειμένου αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του συστήματος.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την INF, αρχής γενομένης από τις 2 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες, εκτός και εάν η Μόσχα διορθώσει τις παραβιάσεις που φέρεται να κάνει όσον αφορά στη Συνθήκη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, αργότερα, ότι και η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη, απαντώντας στην κίνηση των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς της INF, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.  

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала