Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Μέι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα της Ιρλανδίας την Τετάρτη

© Sputnik / Sergey Guneev / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΤερέζα Μέι.
Τερέζα Μέι. - Sputnik Ελλάδα
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών αναφορικά με το ζήτημα του καθεστώτος των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας σε μια νέα προσπάθεια να αποκτήσει υποστήριξη για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, η πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να εξασφαλίσει νομικές εγγυήσεις ότι η ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα δεσμεύσει μόνιμα το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ.

Το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας ήταν το εμπόδιο στις συνομιλίες ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να αποφύγουν ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μπορεί να επιφέρει αστάθεια στην περιοχή. Τον Νοέμβριο, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφώνησαν για τη συμφωνία Brexit, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «μπλοκαρίσματος» που θα τεθεί σε εφαρμογή εάν οι πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε όλους τους όρους της σχέσης τους μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Η πρόβλεψη αυτή, θα κρατούσε τη Βόρεια Ιρλανδία στην Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία.

Ωστόσο, το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τη συμφωνία για το Brexit, κυρίως λόγω του προβλήματος των συνόρων με την Ιρλανδία και ανέθεσε στην κυβέρνηση να αναζητήσει «εναλλακτικές ρυθμίσεις» όσον αφορά το ζήτημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου. Η διαδικασία του Brexit παραμένει ασαφής λόγω της απόφασης του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει τη συμφωνία που επετεύχθη από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала