Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για «παραπολιτικά κουτσομπολιά» και επιδοτήσεις ενοικίου

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOCΟ Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο - Sputnik Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και αφού πρώτα καλωσόρισε τους νέους υπουργούς.

Τους νέους υπουργούς καλωσόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό.

«Θέλω να καλωσορίσω τους καινούριους υπουργούς που σε αυτή τη φάση ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση «στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Πρόκειται, όπως είπε, για «δυνάμεις και πρόσωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στον χώρο της αριστεράς αλλά προέρχονται από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της λαϊκής κεντροδεξιάς ακόμη και του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού».

«Είναι ευτυχές ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και βλέπουν ότι ήταν το δικό μας πολιτικό σχέδιο που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο ξέφωτο και στη σταθερότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας στους υπουργούς: Μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος

Τα «σημαντικά νέα» της περιόδου που διανύουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αφορούν στην πορεία της οικονομίας και στις διαψεύσεις όλων προβλέψεων που ακούσαμε, όπως την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, στην αποτυχία ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, στην περικοπή των συντάξεων, στον αποκλεισμό από τις αγορές».

«Η Ελλάδα είναι πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ που όπως είπε «δεν ενδιαφέρεται πολύ για αυτές τις καλές ειδήσεις».

Παρόλα αυτά, ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς να ασχοληθούν με «τα ουσιαστικά ζητήματα και όχι με κάποια που άλλοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ασχοληθούμε, προκειμένου να κρύψουν την παταγώδη αποτυχία του πολιτικού τους αφηγήματος για την έξοδο της χώρας από τη κρίση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση, όπως στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την έξοδο από τα μνημόνια χωρίς να χρειαστεί η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, στην έξοδο στις αγορές και στο επιτόκιο του 10ετους ελληνικού ομολόγου.

 «Σας τα λέω αυτά γιατί θέλω να σας προτρέψω να δείτε τη μεγάλη εικόνα και να συνεχίσετε αφοσιωμένοι στους μεγάλους στόχους που έχουμε και τους πετυχαίνουμε», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «να μην παρασύρονται σε διαμάχες».

«Να μην παρασύρεστε σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας και κάλεσε «να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια (…) να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

«Εκλογές τον Οκτώβριο με διακύβευμα το Σύνταγμα»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση, εξαπολύοντας βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δε στήριξε ορισμένες διατάξεις, όπως το όριο συνεχόμενης εκλογής βουλευτών. Η ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά, είπε ο κ. Τσίπρα, «ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της πολιτικής ως επάγγελμα και όχι ως προσφορά».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα».

«Συνεπώς θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης», τόνισε.

Προγράμματα επιδότησης ενοικίου και δανείου

Επανερχόμενος στα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και «είναι πλέον νόμοι του κράτους» και προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

«Σήμερα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα. Να αρχίσουμε να οικοδομούμε μια συνολική οριζόντια πολιτική για να εγκαθιδρύσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πολιτική που κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες:

— Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

— Πρόγραμμα επιδότησης δανείου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου θα αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό.

«Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.

Το πρόγραμμα επιδότησης δανείου, όπως εξήγησε, έχει ήδη συμφωνηθεί με τις τράπεζες.

«Αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια και σκοπεύει τόσο στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα όσο επίσης και στην στήριξη του τραπεζικού συστήματος».

Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα και έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου ενώ οι τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή την μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερθείς, μάλιστα, στο γεγονός ότι το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων και στον υπολογισμό του επιδόματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση στήριξε τους πιο αδύναμους».

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτά δε θα τα διαβάστε στα πρωτοσέλιδα των κρατικοδίαιτων κυριακάτικων εφημερίδων. Εφημερίδων που ζουν από θαλασσοδάνεια που ποτέ δεν ελέγχθηκαν από τους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή την περίοδο κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από την οκταετή κρίση».

«Δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσει η χώρα να αφήσει πίσω τις αιτίες της παρακμής, να προχωρήσει μπροστά. Να μετατραπεί από παρίας της Ευρώπης σε χώρα πρωταγωνιστής σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала