Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συνάντηση υπουργών οικονομικών Ρωσίας - Γερμανίας για τον Nord Stream 2

Παρά τις αμερικανικές απειλές και τις προσπάθειες παρεμπόδισης της αμερικανικής συνεργασίας, συνεχίζονται οι συζητήσεις Ρωσίας- Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν θα συζητήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμαίερ στο Βερολίνο την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη εργασίας του πρώτου στο Βερολίνο. 

Το εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται ο αγωγός Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Στήριξη της Μέρκελ στο project του «Nord Stream 2»

Εκτός από την προγραμματισμένη διμερή συνάντηση, οι υπουργοί θα συμμετάσχουν επίσης στην επιχειρηματική διάσκεψη με θέμα «Ανταγωνιστική Ρωσία — Νέοι τρόποι».

«Θα συζητήσω για την οικονομική συνεργασία. Ο Nord Stream 2 είναι πλέον ένα από τα βασικά κοινά μας έργα», δήλωσε ο Ορέσκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Βερολίνο για «Nord Stream 2»: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό

Επίσης, ο Ορέσκιν τόνισε ότι η Ρωσία και η Γερμανία είχαν υλοποιήσει κοινά έργα σε διάφορους τομείς και εργάστηκαν για τη διατήρηση μιας ανοδικής τάσης στις σχέσεις, προσθέτοντας ότι επρόκειτο να συζητήσει στο Βερολίνο θεματολόγιο για κοινή ανάπτυξη που θα ωφελήσει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ορίζει ότι το Βερολίνο θα είναι ο βασικός διαπραγματευτής με τη Ρωσία επί του project, ενώ διασφαλίζει ότι κάθε κανονισμός θα εφαρμόζεται στην «επικράτεια και τα χωρικά ύδατα του κράτους — μέλους, όπου βρίσκεται το πρώτο σημείο διασύνδεσης» —δηλαδή τη Γερμανία. 

Nord Stream 2 - Sputnik Ελλάδα
«Ο Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί είτε αρέσει σε ΗΠΑ και Βαλτική, είτε όχι»

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς που κατά βάση προέρχονται από τις ΗΠΑ, ότι ο «Nord Stream 2» θα καταστήσει τη Γερμανία εξαρτημένη από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί λόγω της ποικιλομορφίας στους ενεργειακούς προμηθευτές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αγωγός εκτιμάται ότι θα μεταφέρει ετησίως 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επανειλημμένα την αντίθεσή τους στο σχέδιο Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ήταν το μέσο πολιτικού ελέγχου που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουάσιγκτον έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να παρεμποδίσει την υλοποίηση του σχεδίου ενώ μάλιστα ενσωμάτωσε μια διάταξη για την εξουδετέρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 στον αντιτρομοκρατικό νόμο της Αμερικανικής αντιπολίτευσης, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала