Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ουάσιγκτον: «Κλειδί» τα F-35 στον νέο πολεμικό στρατηγικό σχεδιασμό του Πενταγώνου

CC0 / / F-35
F-35 - Sputnik Ελλάδα
Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της χρήσης των F-35 ως κύριο στοιχείο της νέας στρατηγικής διείσδυσης, σ' έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία ή την Κίνα.

Ως «βασικό μοχλό» μίας νέας στρατηγικής διείσδυσης, στο πλαίσιο ενός μελλοντικού πολέμου με τη Ρωσία ή την Κίνα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα των F-35 ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Από το βήμα εκδήλωσης του Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, ο Ντέιβιντ Γκολντφέιν ανέπτυξε το νέο «δόγμα επιχειρήσεων», σημειώνοντας ότι θα απαιτηθούν 135 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο και προσθέτοντας ότι το νέο πολεμικό πλάνο σχεδιάστηκε, προκειμένου να πλήξει τις αδυναμίες του εχθρού, σε μία μελλοντική διαμάχη με τη Ρωσία ή την Κίνα.

Το Πεντάγωνο, σε έγγραφό του για την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας του 2018, χαρακτηρίζει αυτές τις δύο χώρες ως «ρεβιζιονιστικές δυνάμεις» και προειδοποιεί ότι «ο δια-κρατικός ανταγωνισμός, και όχι η τρομοκρατία, αποτελεί σήμερα την πρωταρχική ανησυχία για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Η κύρια πρόκληση για την ευημερία και την ασφάλεια των ΗΠΑ, συνίσταται στην αναγέννηση του στρατηγικού ανταγωνισμού μ' αυτές τις δυνάμεις που χαρακτηρίζονται ως ρεβιζιονιστικές από την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας. Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι Κίνα και Ρωσία θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο, ο οποίος θα απαρτίζεται από το αυταρχικό τους μοντέλο —ασκώντας βέτο έναντι των οικονομικών και διπλωματικών αποφάσεων των άλλων χωρών» αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο.

Το μαχητικό F-35 - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Το F-35 επιδεικνύει νέους εντυπωσιακούς ελιγμούς σε airshow (Βίντεο)

Ο Γκολντφέιν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο στόχος της στρατηγικής συνίσταται στο να πραγματοποιηθεί μία «μυστική και από κοινού διείσδυση», προκαλώντας χάος στον εχθρό, ο οποίος θα δυσκολευτεί να διαλέξει το ποια πρέπει να είναι η απάντησή του. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται το πρόγραμμα F-35 της Lockheed Martin, το μυστικό βομβαρδιστικό στο οποίο το Πεντάγωνο έχει επενδύσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

«Εάν η Κίνα ή η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος αντίπαλος δουν ένα F-35 στον εναέριο χώρο τους, θα ήθελα να στους στείλω το μήνυμα "είμαστε εδώ". Δεν είπα "είμαι εδώ", γιατί ένα F-35 δεν είναι ποτέ μόνο του» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο μυστικός σχεδιασμός των F-35, ο οποίος καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους από τα ραντάρ, τα προστατεύει τόσο από την ανίχνευση όσο και από μία ενδεχόμενη επίθεση.

Ωστόσο, ο Ίβαν Έλαντ, διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Ελευθερίας στο «Independent Institute», μιλώντας στο Sputnik, εξήγησε ότι η «διακριτικότητα» των F-35 θέτει περιορισμούς στην εμβέλεια και στα όπλα, τα οποία δύνανται να φέρουν —στο σημείο μάλιστα, όπου παλαιότερα αεροσκάφη είναι πολύ πιο επικίνδυνα από αυτά.

«Έχουν μικρότερη εμβέλεια και μικρότερη χωρητικότητα όπλων σε σχέση με ένα αναβαθμισμένο F-15» έσπευσε να επισημάνει. «Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έχουν κοστίσει τόσα πολλά λεφτά. Υπάρχει μία συζήτηση ακόμη και στην Πολεμική Αεροπορία, σχετικά με την πιθανότητα αγοράς λιγότερων F-35, τα οποία θα πλαισιωθούν από αναβαθμισμένα F-15» επεσήμανε, στη συνέχεια.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала