Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το κόστος του Brexit: Βρετανοί κινδυνεύουν να πληρώνουν 60 ευρώ για να μπουν στην ΕΕ

© Sputnik / Alex McNaughton / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΣημαίες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαδήλωση κατά του Brexit
Σημαίες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαδήλωση κατά του Brexit - Sputnik Ελλάδα
Λόγω της σκληρής στάσης της Ισπανίας στο ζήτημα του Γιβραλτάρ, αν τελικά γίνει Brexit χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί μπορεί να υποχρεωθούν να πληρώνουν βίζα για να μπουν σε ευρωπαϊκά κράτη.

Οι Βρετανοί τουρίστες που θα ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ενδέχεται να πληρώνουν 52 λίρες (52,71 ευρώ) για να εκδώσουν βίζα από τα τέλη του επόμενου μήνα, λόγω των απαιτήσεων της Ισπανίας για το καθεστώς του Γιβραλτάρ που επισκιάζουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η συμφωνία για το εάν θα εξαιρεθούν οι Βρετανοί από την απαίτηση για ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει συνδεθεί απόλυτα με την διαμάχη για το εάν το Γιβραλτάρ θα περιγράφεται ως «αποικία» στον καταστατικό χάρτη της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η Ισπανία επιμένει να προστεθεί μια υποσημείωση που θα αναγράφει αυτή την αμφισβητούμενη περιγραφή όσον αφορά αυτά τα υπερπόντια βρετανικά εδάφη.

Χθες, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απέρριψε την φρασεολογία που πρότεινε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Εάν τελικά εφαρμοστεί το τέλος των 52 λιρών, θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2021. Έως τότε δεν θα υποχρεούνται οι Βρετανοί να εκδώσουν βίζα ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως, ευρωβουλευτές εκφράζουν φόβους πως όσοι Βρετανοί επιθυμούν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό κράτος για λιγότερο από 90 ημέρες, θα υποχρεούνται τελικά να πληρώσουν το κόστος των σχεδόν 60 ευρώ για την έκδοση βίζας.

Δεν ήταν λίγες οι διπλωματικές αψιμαχίες για την μικρή αυτή χερσόνησο της Μεσογείου, από τότε που η Βρετανία έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την ΕΕ, τον Ιούνιο του 2016. Το Γιβραλτάρ ανήκει στην Βρετανία από το 1713 αλλά το καθεστώς του συνεχίζει να απασχολεί τους Ισπανούς.

Το Γιβραλτάρ κατηγόρησε τη Μαδρίτη για «παιδιάστικη συμπεριφορά», στις 18 Φεβρουαρίου, όταν ισπανικό πολεμικό πλοίο ανάγκασε εμπορικά πλοία να απομακρυνθούν από τα βρετανικά χωρικά ύδατα κοντά στην μικρή αυτή περιοχή.

Η βίαιη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μάρτιου, έχει εγείρει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις μετακινήσεις αγαθών και πολιτών στα σύνορα του Γιβραλτάρ με την Ισπανία.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала