Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κόστα Ρίκα επικρίνει την κατάληψη της πρεσβείας της Βενεζουέλας από οπαδούς του Γκουάιδο

© Sputnik / Leo Alvarez / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Χουάν Γκουάιδο
Ο Χουάν Γκουάιδο - Sputnik Ελλάδα
Διπλωματικοί αντιπρόσωποι του ηγέτη της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, ανέλαβαν τον έλεγχο της πρεσβείας της χώρας στην Κόστα Ρίκα.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα καταδικάζει τις ενέργειες των διπλωματικών αντιπροσώπων του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο της πρεσβείας της Βενεζουέλας παραβιάζοντας την απόφαση των αρχών της Κόστα Ρίκα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για την απαράδεκτη διείσδυση στο κτίριο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κόστα Ρίκα από το διπλωματικό προσωπικό της κυβέρνησης του προσωρινού προέδρου Χουάν Γκουάιδο. Ως προς αυτό το γεγονός, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας έναντι των ενεργειών της διπλωματικής αντιπροσωπείας της κας Μαρίας Φαρία, η οποία δεν συμμορφώθηκε με την περίοδο των 60 ημερών που έδωσε η Κόστα Ρίκα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του κ. Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι το υπουργείο σχεδίαζε να παραδώσει ένα διπλωματικό σημείωμα στη Φαρία λόγω του περιστατικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση αναφορικά με τη πρεσβεία στην Κόστα Ρίκα.

«Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις και να εγγυηθεί την κανονική λειτουργία και ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων μας», γράφει ο κορυφαίος διπλωμάτης στο Twitter.

Ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος τον Ιανουάριο. Η Κόστα Ρίκα ήταν μεταξύ των κρατών που τον υποστήριξαν και αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νέα προεδρική θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Μετά την αυτοαναγόρευση του Γκουάιδο, η Φαρία παρουσίασε τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο. Εν τω μεταξύ, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι του Μαδούρο διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από την Κόστα Ρίκα.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας Χέσους Χαβιέ Αρίας Φουενμαγιόρ, ο οποίος διορίστηκε στην Κόστα Ρίκα από το Μαδούρο το 2014, έχει ανακληθεί εδώ και καιρό λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Σαν Χοσέ και του Καράκας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала