Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Επαναπατρισμός τζιχαντιστών στην Ευρώπη: Οι κίνδυνοι από την εφαρμογή του αιτήματος Τραμπ

© Sputnik / Andrey SteninH σημαία του Ισλαμικού Κράτους
H σημαία του Ισλαμικού Κράτους - Sputnik Ελλάδα
Τις απόψεις τους για το αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επαναπατρισμό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη και τις παραμέτρους τους, καταθέτουν Έλληνες ειδικοί που έχουν ασχολήθεί με τα μεταναστευτικά ζητήματα μιλώντας στο Sputnik.

Το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλλάβει οι ΗΠΑ, υπονοώντας την απελευθέρωσή τους, εάν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον αρνηθούν να τους επαναπατρίσουν και να τους δικάσουν.

Μια πτυχή του ζητήματος παρουσιάζει στο Sputnik o δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Ο Τραμπ καλεί χώρες της ΕΕ να πάρουν πίσω μαχητές του ISIS που έχουν συλληφθεί στη Συρία

«Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή: Η Ευρώπη είναι σε εγρήγορση γιατί πέρα από αυτούς που ο πρόεδρος Τραμπ ζητάει να έρθουν στην Ευρώπη, υπάρχουν και όσοι επιστρέφουν από το Ιράκ και από τη Συρία. Πέρα από αυτούς όμως είναι και όσοι βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης και κάποια στιγμή θα τεθούν και ελεύθεροι. Στη Γαλλία μόνο να πω ενδεικτικά ότι υπάρχουν κοντά στα 500 άτομα τα οποία τελούν υπό την επιτήρηση των αρχών ασφαλείας, ενώ, θεωρητικά, πάνω από 1.000 άτομα έχουν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα στις φυλακές», τονίζει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης.

«Αυτά όλα είναι πολύ ανησυχητικά φαινόμενα και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Πέρα από αυτούς που θέλει ο πρόεδρος Τραμπ να στείλει στην Ευρώπη, ούτως η άλλως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε εγρήγορση» αναφέρει και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μια αναθεώρηση του κανονισμού που προβλέπει τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες μπορούν κάποια χημικά προϊόντα να πωλούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ. Χημικά προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι για καθημερινή χρήση, για εμπορική χρήση για αστική χρήση. Αυτά όμως τα χημικά προϊόντα μπορούν να γίνουν φονικό όπλο στα χέρια των τρομοκρατών που έχουν ήδη ειδικευτεί σε αυτοσχέδιες κατασκευές βομβών. 

Τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Η Ευρώπη διστάζει να «πάρει πίσω» τους μαχητές του ISIS

Ερωτηθείς για το αν χρειάζεται να ληφθούν κάποια άλλα μέτρα επιπρόσθετα επισημαίνει ότι το μέτρο αυτό που παίρνει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητάει την αναθεώρηση του κανονισμού του 2013 (σ.σ. την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου) είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα κράτη της ΕΕ απαντούν στο αίτημα Τραμπ για επαναπατρισμό τζιχαντιστών

«Το πρόσθετο μέτρο που θα έπρεπε να πάρει είναι ότι χρειάζεται συνεχής επικοινωνία, συντονισμός, συνεργασία όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών των ευρωπαϊκών κρατών μελών. Και φυσικά αντίστοιχη ανταλλαγή πληροφοριών για διεθνούς παράγοντες. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και μας αφορά όλους».

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην απαίτηση Τραμπ να επαναπατρίσουν όσους εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ξεκαθάρισε ότι ο επαναπατρισμός τζιχαντιστών δεν είναι όσο εύκολο νομίζουν οι ΗΠΑ.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι συμμερίζεται τη στάση της Γαλλίας, της Δανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό και ότι «η προστασία του δικού μας πληθυσμού παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα, ιδίως από εκείνους που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα».

«To θέμα δεν είναι αν υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψουν, το θέμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μία κεντρική απόφαση. Τι θα γίνουν αυτοί οι οποίοι συνεργάστηκαν με τρομοκράτες και δολοφόνησαν, για όποιους υπάρχουν στοιχεία», επισημαίνει η Νίκη Τζαβέλα, οικονομολόγος, πρώην βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ και ΛΑΟΣ.

«Ο καθένας τους, πρέπει να ανακληθεί, να πάει στη χώρα στην οποία είναι υπήκοος, και να περάσει μια κανονική δίκη σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο της χώρας τους. Δεν μπορεί αυτοί να ξαμοληθούν και να τους αφήσουμε… Η Γαλλία αρνείται να δεχθεί πίσω μία τζιχαντίστρια νομίζω. Τι πάει να πει αρνείται; Αν είναι Γαλλίδα υπήκοος να τη δικάσουν κανονικά. Αυτή είναι η άποψή μου», προσθέτει η Νίκη Τζαβέλα.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι έτσι και αλλιώς θα επέστρεφαν. «Θα επέστρεφαν κρυφά. Καλύτερα να επιστρέψουν επίσημα δημόσια και να δικαστούν αν είναι πράγματι αποδεδειγμένα τρομοκράτες. Δηλαδή δεν το αποφεύγουν αυτοί οι άνθρωποι να επανέλθουν στην Ευρώπη. Καλύτερα να προχωρήσουμε σε τυπικές διαδικασίες νόμιμες και να μην καταστρατηγήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα έχουν. Έχουν δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη».

Ερωτηθείσα σχετικά, υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ευρώπη ανάλογα με το μέγεθος της δράσεως αυτών των ανθρώπων. «Εξαρτάται από το πόσο επικίνδυνοι κρίνονται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μεγάλος περιορισμός αυτών ανθρώπων γιατί μπορεί να πολλαπλασιαστεί ο τζιχαντισμός και όσα πιστεύουν στη Ευρώπη. Αν τους αφήσουμε δηλαδή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να διστάζει καθόλου σε αυτά. Όπως αυτοί υπέστησαν επιρροή μέσω κάποιων άλλων και έγιναν τζιχαντιστές, είναι πολύ εύκολο να επηρρεάσουν και νέα παιδιά και γυναίκες. Τα έχουμε δει παντού αυτά», επισημαίνει η Νίκη Τζαβέλα.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала