Κοτζιάς: Το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι το καλύτερο υπουργείο της Ελλάδας

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOCΟ Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή.
Ο Νίκος Κοτζιάς στη Βουλή. - Sputnik Ελλάδα
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, περιγράφοντας τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι το καλύτερο υπουργείο που έχει η Ελλάδα» επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος παραδέχθηκε επίσης ότι είναι «εξαιρετικό σε σχέση με τα αντίστοιχα υπουργεία άλλων χωρών».

Από το βήμα εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το πρώην κυβερνητικό στέλεχος παρουσίασε και ανέλυσε τις αρχές και τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία περιέγραψε ως «πολιτική ειρήνης, έξυπνης ισχύος και διαλόγου».

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος διέπεται από 12 αρχές-στόχους:

Ενεργητική πολιτική, θετική ατζέντα, καλή γνώση της σχέσης εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας, αποφυγή του δογματισμού, στρατηγικός προσανατολισμός-σχεδιασμός (συμμαχίες) ευθύνη, αξιοποίηση και κατανόηση των αντιθέσεων, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, δομές ασφάλειας, αναβάθμιση ενός μικρού κράτους, καλές σχέσεις και προσανατολισμός στην ειρήνη. 

Η «ενεργητική πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχει στόχο την επίλυση και όχι τη διαιώνιση των προβλημάτων» και είναι αυτή που οδήγησε στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

Πρόσθεσε δε, ότι η «πρέπει να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην εμπέδωση μίας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου αστάθειας, το οποίο οριοθετείται από την Ουκρανία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία. «Γι' αυτό τον λόγο απαιτείται ευελιξία και προσαρμοστικότητα» σημείωσε με νόημα.

Κάνοντας τέλος, ειδική αναφορά στην Τουρκία, έκανε λόγο για εσωτερικές αντιφάσεις της γειτονικής χώρας, ενώ στιγμάτισε την αλαζονεία της ηγεσίας.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала