Στεργιούλης: Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 13,8%

CC0 / / Εμπορικό πλοίο σε λιμάνι
Εμπορικό πλοίο σε λιμάνι - Sputnik Ελλάδα
Από το 2010 έως και το 2017 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από την Κίνα, καθαρές άμεσες επενδύσεις ύψους 677 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το εμπόριο, οι εισαγωγές από Κίνα είναι, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2018, 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς Κίνα είναι 1 δισ. ευρώ.

Αύξηση για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018, οπότε οι (καθαρές) εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2018 ανήλθαν σε 3,640 δισ. ευρώ, σε σχέση με 3,197 δισ. το ίδιο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,8%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece Γρηγόρη Στεργιούλη στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ελληνο-Κινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου.

Αθήνα - Sputnik Ελλάδα
Σπίτι στην Ελλάδα και «χρυσή βίζα» θέλουν Κινέζοι και Τούρκοι
Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών της Ελλάδας εντάσσεται και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα. «Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαχρονικά υπήρξαν ιδιαίτερα στενές και τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί ακόμη περισσότερο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως έκανε γνωστό, από το 2010 έως και το 2017 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας από την Κίνα, καθαρές άμεσες επενδύσεις ύψους 677 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το εμπόριο, οι εισαγωγές από Κίνα είναι, σύμφωνα με στοιχεία του έτους 2018, 3,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς Κίνα είναι 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Golden Visa οι κινέζοι επενδυτές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση όσον αφορά στους επενδυτές ακινήτων που έχουν λάβει άδεια διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «ο οργανισμός, πιστεύοντας στις πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, διαμορφώνει και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις διατηρώντας και διευρύνοντας συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων είναι και το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο. Σε μια νέα εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης, θεωρούμε ότι αυτή η αμοιβαίως επωφελής συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας σε τομείς αιχμής της χώρας μας».

Αναφέρθηκε επιγραμματικά στις σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα από κινεζικές εταιρίες:

Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κινεζική Fosun έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το 13,89% της ελληνικής Folli Follie. Παράλληλα, συμμετέχει στο fund που θα χρηματοδοτήσει το Project της Lamda Development στο πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Παράλληλα, διερευνά την ελληνική αγορά και για άλλα ενδιαφέροντα projects στον τομέα των ακινήτων αλλά και των ασφαλειών.

Η κινεζική εταιρία ΖΤΕ δημιούργησε διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για τα προϊόντα της.

Νέο πιλοτικό κέντρο διανομής από την Huawei στον Πειραιά.

Hanergy: Το 2012 πραγματοποιήθηκε η επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία για επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ στον ελληνικό κλάδο PV μέχρι το έτος 2016 με στόχο να κατασκευάσει και λειτουργήσει αντίστοιχα συνολικής δυναμικότητας 1000MW. Δημιουργία γραφείου στην Ελλάδα. Συνεργασίες με Enolia, Prenecon, Copelouzos Group and Solar Cells Group.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, οι κινεζικές τράπεζες China Development Bank, EXIM Bank και ICBC έχουν διαθέσει άνω των 2 δισ. δολάρια σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ 2009 και 2017, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από το 2010 και η China Development Bank, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά.

Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι Ιδιαίτερα σημαντικό για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι το τριετές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας — NDRC, που υπεγράφη το Μάιο του 2017 στο Πεκίνο.

Οι τομείς πρώτης προτεραιότητας του τριετούς Action Plan, είναι αυτοί των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους πιθανούς τομείς.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала