Τσακαλώτος για πλεονάσματα: Πολύ υψηλός ο στόχος του 3,5%, δεν διαφωνώ με τον Μητσοτάκη

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOCΟ υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - Sputnik Ελλάδα
«Παράθυρο» να παράσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξη σε ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, ανοίγει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την εκτίμηση ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλός, ειδικά για μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να διαφωνούμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί και να πούμε στην Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού ότι τόσο υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν δυσαρέσκεια, όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την ίδια την πολιτική διαδικασία».

«Δεν διαφωνώ με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται να το κάνουμε αυτό και θα ήταν καλό να είχε λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά για να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε ακόμη ο ίδιος, αναφερόμενος στον στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ανάγκη μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο που ήλθε χθες στη δημοσιότητα, προανήγγειλε ότι μετά από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Θεωρώ τον στόχο αυτόν υπερβολικά αυστηρό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Έχω εξαρχής δηλώσει ότι θα σεβαστώ τις συμφωνίες που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο έχω επίσης καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εφόσον κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να λάβουμε ως επιβράβευση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από το 2021 και το 2022».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Σε έναν μήνα από την εκλογή της, η ΝΔ θα αρχίσει να μειώνει τους φόρους

Απαντώντας, ο κ. Τσακαλώτος, σε ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο ζήτημα, σε περίπτωση που ερχόταν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αλλάζει, ξεκαθαρίζοντας εντούτοις ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει τη ΝΔ σε πολλά άλλα θέματα.

«Δεν θα αλλάξουμε τη θέση μας μόνο και μόνο επειδή η ΝΔ θα έλθει στην εξουσία», είπε, συμπληρώνοντας: «Θα τους στηρίζαμε, αλλά δεν θα τους στηρίζαμε σε πολλούς άλλους τομείς, ιδίως εφ'όσον δεν γνωρίζουμε που είναι το πρόγραμμα τους». 

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα είναι έτοιμες μέχρι τις 11 Μαρτίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι θετική. 

«Υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει για να περάσουμε τη νομοθεσία που έχει συμφωνηθεί πριν από το Eurogroup. Επομένως η έκθεση θα είναι θετική, θα λέει ότι τα έχουμε κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν ένα — δυο πράγματα που πρέπει να περάσουν από τη βουλή, αλλά είναι προσυμφωνημένες νομοθεσίες, άρα πρόκειται για τυπική διαδικασία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου», σημείωσε. 

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала