Κόσμος - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναλυτές εξηγούν τι επιδιώκει ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ

CC0 / / Θαλάσσια γεώτρηση
Θαλάσσια γεώτρηση - Sputnik Ελλάδα
Οι γεωτρήσεις ξεκινούν τις επόμενες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ καθηγητές αναλύουν στο Sputnik τη στρατηγική του τούρκου προέδρου.

Νέα κινητικότητα προετοιμάζεται από τους Τούρκους στην περιοχή της Κύπρου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δύο τουρκικά πλοία θα πραγματοποιήσουν «τις επόμενες ημέρες» γεωτρήσεις σε περιοχές πλούσιες σε φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ας αφήσουμε αυτούς που έρχονται από μακριά και τις εταιρείες τους να δουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς σε αυτήν την περιοχή. Τίποτα απολύτως δεν μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Τις εκτιμήσεις τους για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας εξέφρασαν ειδικοί στο Sputnik.

«Ο Ερντογάν είναι αποκλεισμένος από την περιοχή εν πολλοίς και λόγω δικής του εσφαλμένης τακτικής. Ως εκ τούτου στην παρούσα φάση θέλει να προβάλλει το δίκιο του ισχυρού. Στέλνει στην περιοχή γεωτρύπανα για να εγγράψει διεκδικήσεις σε πιθανή μελλοντική συζήτηση. Ο Ερντογάν ξέρει μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα όριά του» σχολιάζει ο πολιτικός επιστήμονας, Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Όμως ταυτόχρονα ξέρει ότι αν επιδείξει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις ενδεχομένως μπορεί να εξασφαλίσει τις ελάχιστες. Στόχος του είναι να οδηγήσει τη Λευκωσία σε μία οιωνεί συζήτηση για έναν οιωνεί διαμοιρασμό των εσόδων από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων χωρίς την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος» τονίζει μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι ευτυχώς μέχρι στιγμής η Λευκωσία επιδεικνύει σοβαρότητα και σταθερότητα στις κινήσεις και αυτό οφείλουμε να το πιστώσουμε στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τη δική του άποψη δίνει ο διεθνολόγος και πολιτικός Αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ, από την Κύπρο κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και για «τον εκνευρισμό της Άγκυρας».

«Έχει καταστεί πλέον τακτικισμός για την Τουρκία αφ' ενός η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενός κράτους — ηγεμόνα στην περιοχή που κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει και την ίδια ώρα μιας τεχνητής έντασης σε μια προσπάθεια να απεμπολήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ο,τι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στα όρια της ΑΟΖ της».

«Την ίδια ώρα οι κινήσεις της Τουρκίας περιορίζονται στα βόρεια της Κύπρου και σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που δεν έχουν αδειοδοτηθεί επί του παρόντος και βεβαίως αυτό γίνεται σκόπιμα, αφενός γιατί γνωρίζει η Άγκυρα ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εισβάλει σε αδειοδοτημένα τεμάχια προκαλώντας ενδεχομένως κάποιο θερμό επεισόδιο (απομακρυσμένο ενδεχόμενο ωστόσο κατά την εκτίμησή μου) και αφετέρου γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως η όποια παρεμπόδιση των υφιστάμενων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που έχουν συμβληθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κλπ) με τις οποίες να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει κάκιστες σχέσεις τα τελευταία χρόνια», τονίζει μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνει η Τουρκία «ακολουθεί τη γνωστή τακτική των φωνασκιών προκειμένου να φοβερίσει και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες, ωστόσο είναι εμφανής ο εκνευρισμός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Άγκυρα αφού η τακτική αυτή έχει πέσει στο κενό».

Παράλληλα επισημαίνει ότι ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν ακολουθεί μια δική του τακτική.

«Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, ο Ερντογάν εντείνει τις προκλήσεις στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει το εθνικιστικό ακροατήριο το οποίο αποτελεί γι' αυτόν ισχυρό σύμμαχο και συμπαραστάτη στη διακυβέρνηση του. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί ούτε και κατά την περίοδο των πρόσφατων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αλλά ακολουθεί την ίδια σταθερή γραμμή διεκδικήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, κατά την εκτίμηση μου δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεκδικήσεων. Η Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη στο τι διεκδικεί και βεβαίως όπως προανέφερα, γνωρίζοντας ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της πλέον σε πολιτικό επίπεδο με βεβαιότητα σας λέω ότι θα εντείνει τις προκλήσεις, χωρίς τη δημιουργία θερμού επεισοδίου και χωρίς να διαφοροποιήσει την ατζέντα της» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, με αυτόν τον τρόπο τορπιλίζονται οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό την ίδια ώρα να αναφέρουμε ότι επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μια συνεργασία με την Τουρκία, ενδεχομένως εντάσσοντας την Τουρκία στις υφιστάμενες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, νοουμένου βεβαίως ότι πρώτα θα έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και η Τουρκία θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο η δημιουργία εντάσεων εκ μέρους της Τουρκίας στη δεδομένη στιγμή όχι μόνο απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνέργειας αλλά τορπιλίζει και τις όποιες προσπάθειες γίνονται για επίλυση του κυπριακού. Υπό καθεστώς απειλών και επίδειξης δυνάμεων δε μπορεί να υπάρξει μια ειλικρινής αμοιβαία σχέση» επισημαίνει.

Πριν από λίγα 24ωρα νέα ένταση σημειώθηκε στην Κύπρο, καθώς ο τουρκικός κατοχικός στρατός παραβίασε εκ νέου το status quo στην περιοχή.

Οι τούρκοι στρατιώτες εγκλώβισαν τρία σπίτια Ελληνοκυπρίων Ειδικότερα, οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή, στην οποία διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων.

Ερωτηθείς για το αν η στρατηγική της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνδέεται με το περιστατικό στα Στροβίλια, απαντά:

«Παρόλο που θα μπορούσε κάποιος να εντάξει τη νέα πρόκληση στα Στροβίλια στο πλαίσιο της ευρύτερης δημιουργίας τεχνιτών κρίσεων από μέρους της Τουρκίας, η δική μου εκτίμηση διαφοροποιείται στην προκειμένη περίπτωση. Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψη οτι τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους του κατοχικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος τόσο στην περιοχή των Στροβιλιών όσο και σε άλλες περιοχές έχουν συμβεί στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις και αποτελεί άλλη μια τακτική των κατοχικών στρατευμάτων να παγιώσουν το status quo ή και να επεκτείνουν μεθοδικά τις ελεγχόμενες περιοχές. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι η νέα πρόκληση στα Στροβίλια είναι συνδεδεμένη με την ευρύτερη τακτική στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά σίγουρα αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που θεωρείται βέβαιο οτι θα επαναληφθεί και στο μέλλον».

Θαλάσσια γεώτρηση - Sputnik Ελλάδα
Κόσμος
Τι συμβαίνει με το «Μπαρμπαρός» και πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο από την Τουρκία

«Είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο που διατείνομαι ότι όσο παραμένει σε στασιμότητα και άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος θα εντείνονται προκειμένου να παγιώσουν δεδομένα που σίγουρα θα βρούμε μπροστά μας μελλοντικά σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού, με δυσμενή αποτελέσματα για την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπληρώνει.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала